Home Buikvet Verliezen De kans op buikvet verlagen door gezonde voeding

De kans op buikvet verlagen door gezonde voeding

buikvet voorkomen door voeding

Om buikvet te voorkomen en te verbranden moet je niet alleen minder gaan eten, het gaat ook om wat je eet.

In dit artikel ontdek je:
Welke soorten buikvet er zijn
De invloed van je hormonen op buikvet
Wat de negatieve effecten van hoge cortisolwaardes zijn
Hoe je je hormonen in balans kunt krijgen
Welke voeding het beste is om buikvet te voorkomen en te verbranden
Hoe je buikvet kan voorkomen
Persoonlijk advies & Begeleiding

Welke soorten buikvet zijn er?

We hebben allemaal 2 soorten buikvet, onderhuids vet en orgaanvet. Onderhuidsvet zit tussen je huid en je spieren, dit is het vet wat je beet kunt pakken en wat zacht aanvoelt.

Orgaanvet ook wel visceraal vet genoemd, dit vet zit rondom je organen. Dit vet speelt een belangrijke rol in je hormoonhuishouding en beschermt je organen tegen schokken van buitenaf. Dit vet is belangrijk; we hebben dit nodig. Te veel orgaanvet echter is ongezond.

Te veel orgaanvet belemmert de werking van je organen en verhoogt hierdoor de kans op hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten. Dit geldt niet alleen voor de dikke mensen met te veel orgaanvet, maar ook voor de dunne mensen (skinny fat) met te veel orgaan vet lopen dit risico.

Een te veel aan orgaanvet drukt je buik naar buiten.

Invloed van je hormonen op buikvet

Je lichaam slaat vet op wanneer je meer calorieën eet dan dat je verbrandt, de plek waar je vet op slaat is niet helemaal te wijten aan je genen. Je hormonen hebben hier ook invloed op.

Een belangrijk hormoon voor het opslaan van buikvet is Cortisol.

Cortisol – is het stresshormoon. Dit hormoon wordt aangemaakt bij stress, stressfactoren kunnen zijn:

 • Alledaagse stress (gezin, werk, school)
 • Te weinig slaap
 • Overmatig sporten
 • Ongezonde voeding

Cortisol slaat energie op rondom je buikstreek (waar cortisol het meest actief is). Door langdurig hoge Cortisol waardes krijg je bloedsuikerschommelingen waardoor je ook meer eetlust krijgt, wat dus niet echt bevorderlijk is voor je buikvet.

Negatieve effecten van hoge cortisolwaardes zijn:

 • Verliezen van spiermassa
 • Verlaagd libido
 • Verminderde botdichtheid
 • Schildklierproblemen
 • Geheugenverlies
 • Ontstekingsgevoeligheid (bij gedurende lange tijd hoge cortisolwaardes) Cortisol is een ontstekingsremmer
 • Insuline resistentie

Hoe breng ik mijn hormonen in balans?

Zoals hierboven beschreven zie je dat diverse hormonen betrokken zijn bij het krijgen van buikvet. Daarom moet je iets gaan veranderen aan je voedingspatroon om die hormonen weer in balans te krijgen.

Als eerste adviseer ik altijd om zo puur en onbewerkt mogelijk te gaan eten. Hieronder benoem ik een aantal voedingsmiddelen die bijdragen aan het krijgen van buikvet door negatieve effecten in je hormoonbalans.

Suiker: Bijvoorbeeld snoep, koekjes, taarten, snackrepen, onbijtkoek, frisdranken, deze producten bevatten allemaal transvet. Bij het nuttigen van deze producten en vooral in grote hoeveelheden, kan je lichaam de glucose niet allemaal verbruiken. Het grootste gedeelte wordt dan dus opgeslagen als vet en voornamelijk in de buikstreek.

Alcohol: nog zo’n boosdoener. Alcohol onderdrukt de testosteronproductie, dit hormoon is bij zowel mannen als vrouwen betrokken bij de afbraak van vet en het opbouwen van spiermassa. Wie veel alcohol drinkt breekt minder vet af en slaat meer vet op. En ja, dit slaat je lichaam weer op in de buikstreek.

Geen pakjes en zakjes meer gebruiken, zelfde als bovenstaande.

Welke voedingsmiddelen zijn nou perfect om buikvet te verbranden?

Door de onderstaande voedingsmiddelen te eten kun je buikvet kwijtraken.

Eiwitten:

Vlees: kip, gevogelte, rund, lam (puur en onbewerkt, dus geen worst etc)

Vis: vette vissoorten als makreel, zalm, haring, witte vissoorten zoals kabeljauw, schelvis, rog, schol heilbot en baars

Bonen: bruine-, zwarte-, ogen-, kidneybonen (eet met mate en nooit tezamen met een andere koolhydraat bron zoals aardappelen, pasta en rijst. omdat bonen naast eiwitten ook veel koolhydraten bevatten. Want dan eet je een dubbele portie koolhydraten bij je avondmaaltijd.)

Vetten:

Eet de juiste vetten, zoals:

 • Kokosolie
 • Extra vierge olijfolie
 • Roomboter
 • Palmolie
 • Avocado
 • Noten
 • Vette vis

Overig:

 • Groente
 • Fruit maximaal 2 stuks per dag en het liefst de zure soorten, die bevatten minder fruitsuikers.
 • Noten en zaden
 • Zoete aardappelen (bataat), zilvervliesrijst, quinoa en aardappelen
 • Glutenvrije granen zoals: havermout, boekweit, gierst en amaranth
 • Plantaardige yogurt/kwark

Leefregels om buikvet te voorkomen:

1. De belangrijkste leefregels is toch wel het voorkomen van “stress” op welk vlak dan ook. Of dat nou alledaagse stress is, stress door overtraining of stress door de verkeerde voedingsmiddelen.

Gun jezelf de tijd om te ontspannen, dit is goed voor je Cortisollevel waardoor je minder snaaimomenten hebt en je uiteindelijk buikvet gaat verbranden.

2. Slaap 8 uur per dag. Door een slaaptekort stijgen je Cortisolwaarden, waardoor je weer meer trek krijgt.

3. Vermijd kunstmatige zoetstoffen, deze verstoren je hormoonbalans en je houdt nog steeds de behoefte aan de zoete smaak in stand, waardoor je ook van deze producten meer gaat eten en drinken. Veel gebruikte zoetstoffen zijn: Aspartaam, Sucralose, Fructose-Glucosestroop en Acesulfaam-K. Maar let ook op de zogenaamde ”gezonde” zoetmakers als honing, agavestroop, kokosbloesemsuiker ook dit zijn suikers en zo ziet je lichaam dit ook.

Persoonlijk advies en begeleiding

Ik hoop jullie met dit artikel wijzer te hebben gemaakt hoe buikvet te voorkomen en te verbranden! Heb jij het gevoel dat je nog wel wat extra persoonlijk advies of begeleiding kunt gebruiken op het gebied van gezonde voeding, gewicht verliezen of bij een gezondere leefstijl? Bezoek dan mijn website voor meer informatie!

Gezonde Groet!

DELEN
Sabine Jansen
Mijn naam is Sabine (37), Hormoontrainer en voedingsdeskundige bij puur-voedingsadvies.nl. Mijn passie is mensen helpen naar een gezondere leefstijl en een gezond gewicht. Via mijn artikelen hoop ik je te enthousiasmeren, inspireren en je te helpen in een zoektocht naar een gezond, fit en gelukkig leven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER