Home Stoppen met roken Stoppen met roken? Dit zijn de voordelen

Stoppen met roken? Dit zijn de voordelen

voordelen stoppen met roken

Wil jij stoppen met roken? En ben je benieuwd naar de voordelen? In dit artikel ontdek je de 10 voordelen van stoppen met roken.

Wanneer je dit artikel leest ben je waarschijnlijk gestopt of denk je er serieus over na om te stoppen met roken.

Voordat mensen besluiten om te gaan stoppen, zijn ze vaak op zoek naar een bepaalde vorm van motivatie. Een vraag die je jezelf wellicht eens hebt gesteld is: “Waarom zou ik eigenlijk stoppen met roken, wat zijn de voordelen?”

Om jou te helpen bij het vinden van die extra motivatie, ben ik op onderzoek uitgegaan, en heb ik de 10 belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet. Ik hoop dat je aan de hand van dit artikel zult besluiten om vandaag nog te stoppen met roken.

De 10 voordelen stoppen met roken

1.Meer geld
Roken is niet goedkoop, en in de loop der jaren steeds duurder geworden. Zo is de sigarettenprijs de afgelopen 10 jaar meer dan verdubbeld. Dit heeft voornamelijk te maken met de accijnsverhogingen die bijna ieder jaar met €0.20 of €0.50 worden doorgevoerd. De overheid en de sigarettenfabrikanten worden er steeds beter van, en de roker gaat er qua gezondheid en financieel gezien op achteruit. Een goede reden om te stoppen dus. Daarnaast leert ons de volgende rekensom dat wanneer je 5 pakjes van €6.20 per week rookt, je dit €31,- per week kost x 4 is €124,- per maand x 12 is een besparing van €1488,- op jaarbasis.

2. Betere conditie
Ken je het gevoel dat wanneer je ergens inspanning voor moet leveren, en je binnen enkele minuten al met de tong op de schoenen loopt? Het zweet breekt je aan alle kanten uit, en noodgedwongen moet je even een pauze in lassen. Het is toch eigenlijk te gek voor woorden! Wanneer je besluit om te stoppen met roken, zul je merken dat je conditie aanzienlijk verbetert.

3. Niet meer stinken
Wanneer je rookt dan heb je waarschijnlijk zelf niet eens in de gaten hoe erg je eigenlijk stinkt. Wanneer je bijvoorbeeld in een rokersruimte of in de auto hebt gerookt, dan blijft de sigarettenrook erg lang in je kleren hangen. Dit zorgt voor een muffe, en onaangename geur voor andere. Niet erg fris dus voor je collega’s of familieleden tijdens een verjaardag. De meeste mensen zullen het uit beleefdheid niet tegen je zeggen, maar wel denken.

4. Mooiere huid
Wanneer je rookt dan heeft dit negatieve gevolgen op de doorbloeding van de huid, en zul je sneller te maken krijgen met rimpels. Daarnaast heeft een roker vaak een wat grauwe en grijze gelaatskleur. Wanneer je besluit om te stoppen met roken, dan zul je na twee weken al merken dat je er frisser, en gezonder uit gaat zien.

5. Frissere adem
Roken heeft een negatief effect op onze mond, en dan met name op onze adem en ons tandvlees. Een roker kan erg muf uit zijn mond ruiken, en heeft dit vaak zelf niet in de gaten. Wil je ergens fris voor de dag komen, en ben je een vaste roker? Stop dan met roken of zorg er in ieder geval voor dat je kauwgom bij je hebt.

6. Alles smaakt lekkerder
Wanneer je rookt dan is dit van invloed op onze reuk- en smaak zintuigen. De ‘echte’ smaak van eten zul je pas ervaren wanneer je gestopt bent met roken. Je smaakpapillen zullen binnen enkele dagen verbeteren, en het eten zal je een stuk lekkerder smaken.

7. Je bent vruchtbaarder
Uit onderzoek is gebleken dat roken de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen negatief beïnvloed. Bij veel rokende vrouwen die van plan zijn om zwanger te worden, duurt het over het algemeen langer voor het uiteindelijk lukt. Maar ook voor mannen heeft het een negatieve werking. Roken kan namelijk leiden tot erectieproblemen, en een verlaagd libido. Daarnaast is het ook super ongezond voor een ongeboren baby. Wanneer je besluit om te stoppen met roken, dan wordt je vruchtbaarheid over het algemeen weer helemaal normaal.

8. Niet meer afhankelijk zijn
Laat op de avond kom je thuis en ben je tot de ontdekking gekomen dat je geen sigaretten meer hebt. Alle winkels en tankstations zijn al gesloten, en de paniek slaat toe. Je lichaam schreeuwt om een sigaret, en uit wanhoop begin je het hele huis te doorzoeken in de hoop dat je ergens nog een verdwaalde sigaret tegenkomt. Wanneer je stopt met roken zul je vaker te maken krijgen met ‘lichtelijke paniek’ of een onrustig gevoel. Een stemmetje in je hoofd zal je proberen over te halen om toch weer te beginnen met roken. Op deze momenten is het in ieder geval belangrijk om het absoluut NIET te doen. Op deze manier blijf je afhankelijk van een sigaret, en blijf je het idee houden dat je geen eigen wil hebt. Wanneer je stopt met roken zul je merken dat de drang steeds minder wordt, en dat je lichaam minder gaat schreeuwen om een sigaret.

9. Ouder worden
Een niet-roker leeft gemiddeld 10 jaar langer, en heeft minder kans op kanker en hart- en vaatziekten. Wanneer je besluit om te stoppen met roken, dan zullen deze risico’s aanzienlijk verminderen. Zo is de kans op kanker al na 5 jaar met de helft gedaald.

10. Betere gezondheid
In een eerder artikel heb ik het gehad over de veranderingen die je lichaam doormaakt wanneer je stopt met roken. Zo is je hartslag en bloeddruk binnen 20 minuten weer normaal, en is de kans op ziekten na 10 jaar aanzienlijk verminderd. Als je op dit moment nog helemaal geen gezondheidsklachten hebt, dan wil dat natuurlijk niet zeggen dat je maar gewoon door moet blijven roken.

Maar hoe gaat het eigenlijk met jou? Wat vond je van deze 10 voordelen stoppen met roken?

Laat hieronder van je horen…

DELEN

1 REACTIE

  1. Het klinkt misschien gek maar stoppen met roken heeft veel voordelen maar de belangrijkste van alles word vergeten: Je gaat je veel zekerder voelen omdat je geslaagd bent in een belangrijke missie! Die zekerheid straalde ik in elk geval uit: “Dan ben ik dus toch nog ergens goed in”. Dat sterkt mij om voorgoed van die ongezonde sigaretten af te blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER