Gezondheids Nieuwtjes

Een pijnlijke likdoorn? Zo kom je er het snelst vanaf!

likdoorn verwijderen

Een vaak zeer pijnlijke en erg onhandige kwaal: een likdoorn aan je voet. Wat is de oorzaak van een likdoorn en hoe kun je een likdoorn verwijderen? Op deze pagina geven we je een aantal tips om van die pijnlijke likdoorn af te komen.

Eksteroog

Een likdoorn, in de volksmond ook wel eksteroog genoemd, is een pijnlijke aandoening aan de voet. Het is een eeltknobbel die kan ontstaan door bijvoorbeeld verkeerd schoeisel te dragen of door een afwijking van de voet.

Ze komen voor op en tussen de tenen, maar ook op de voetzool. Het is belangrijk om de likdoorn te verwijderen of te behandelen, want anders kun je daar een ontsteking oplopen. Er zijn diverse behandelingen voor de diverse soorten likdoorns. Om de kans te verkleinen, kun je het beste regelmatig eelt verwijderen en passend schoeisel aanschaffen.

Likdoorn tussen de tenen

Als je een likdoorn tussen je tenen hebt, is dat in veel van de gevallen een weke likdoorn. Erg pijnlijk, want hier staat de hele tijd druk op. Tegelijkertijd is de plek ook erg onhandig, want een pleister of een ring is hier niet toepasbaar. Voor behandeling is een bezoek aan de huisarts aan te raden. De arts zorgt voor een verharding van de knobbel door petroleumether te gebruiken. Daarna is de likdoorn goed te behandelen.

De behandeling van likdoorns

Pleisters

Eén van de bekendste manieren om een likdoorn weg te halen is door het plakken van een pleister. In de meeste gevallen is zo’n pleister voldoende om de likdoorn te laten verdwijnen. Deze gelpleisters zijn bij elke drogisterij of apotheek te verkrijgen. Let hierbij op dat de pleister salicylzuur bevat. Dit ingrediënt zorgt ervoor dat de eksteroog sneller losweekt en de stekende pijn wordt verzacht.

Likdoornringen

Een alternatief op de gelpleisters met of zonder salicylzuur is de likdoornring. Dit type pleister kent geen chemische toevoegingen en is enkel en alleen bedoeld om de pijnlijke druk af te laten nemen. De ring beschermt tegen verdere wrijving, zodat de likdoorn niet nog pijnlijker wordt. Aan je eigen lichaam de taak om de eksteroog te laten verdwijnen. Wellicht duurt deze aanpak wel langer dan de doorsnee pleister, maar de huid herstelt zo wel op een biologische manier.

Aanstippen

Niet alleen wratten zijn vatbaar voor de alom bekende aanstipmethode, maar ook likdoorns verdwijnen bij het aanstippen. Opnieuw komt daarbij salicylzuur kijken. Dit zuur weekt de hoornlaag van de huid los, waardoor de likdoorn in de meeste gevallen verdwijnt. Anders dan de pleisters neemt de druk maar beperkt af en is er geen garantie dat de pijnlijke doorn verdwijnt. De huisarts of de pedicure kan deze behandeling ook verrichten.

Wegsnijden

Je kunt ook een grondige manier toepassen om van die pijnlijke eksterogen af te komen. Met een speciaal likdoornmes kun je de eeltlaag om de pijnlijke likdoorn wegschrapen. Hiervoor moet je wel eerst een warm voetbad nemen, om alvast de huid los te weken en de procedure te vergemakkelijken. In de meeste gevallen werkt dit prima, maar het kan ook zijn dat je last hebt van likdoorns met ingegroeide bloedvaten en/of zenuwen. Dit type is  overigens wel erg zeldzaam. In dit geval is het van belang dat je een huisarts of pedicure raadpleegt.

Likdoorn verwijderen video


Bron: pedicuretip.com

Zoals je in de video hebt kunnen zien is een likdoorn verwijderen best een specialistisch werkje. Je kunt het dus ook beter overlaten aan een specialist bij jou in de buurt.

Mobiele versie afsluiten