Home Gezonde Voeding Zo eet je als student gezond

Zo eet je als student gezond

gezond-eten-voor-studenten

Gezond eten is voor de meeste studenten een lastige opgave en de pizzabezorger staat dan ook regelmatig voor de deur. Hoewel deze snelle en eenvoudige opties vaak heerlijk smaken, zijn ze niet echt gezond voor je.

De eetgewoontes van studenten kunnen negatieve invloeden hebben op de prestaties die ze dagelijks moeten leveren. Vaak is het moeilijk om tijdens de les wakker te blijven en wanneer er een griepepidemie op de campus heerst, zijn de ongezonde eters vaak de eerste die getroffen worden.

Het probleem zit hem niet alleen in het eten van junkfood, maar het is vaak moeilijk om tijdens je studie de juiste voedingstoffen binnen te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan eiwitten, koolhydraten, vitaminen en mineralen die het mensenlichaam dagelijks nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Wanneer we het hebben over de preventief handelen om ziekte te voorkomen, zijn vitaminen en mineralen zeer belangrijk. Maar dat wil nog niet zeggen dat je allerlei gezonde voedingssupplementen moet gaan kopen. Het is belangrijker om de juiste voedingsstoffen uit de juiste voeding te halen.

Je kunt vitamine C bijvoorbeeld terugvinden in citrusvruchten, vitamine A in melk en andere zuivelproducten en vitamine E in noten, volkoren producten, en zelfs in groene bladgroenten. Dit is de ideale manier om de juiste voeding binnen te krijgen waar het lichaam dagelijks om vraagt.

Als je vaak op de universiteit eet, probeer dan eens de suikerhoudende dranken over te slaan en kies voor een glas verse jus tijdens de maaltijd. Verken eens de verschillende voorgerechten die beschikbaar zijn en ga naar de salade afdeling voor verse groenten en fruit. Mocht dit bij jou om wat voor reden dan ook niet beschikbaar zijn, probeer dan eens gestroomde groenten uit de magnetron, bijvoorbeeld broccoli of bloemkool.

Wat je als student goed moet onthouden is dat het vermijden van junkfood of andere vette producten niet een gezondere manier van eten is. Gezond eten draait voornamelijk om evenwichtige voeding en het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen om topprestaties te kunnen leveren of op zijn minst wakker te blijven tijdens de les.

Bron: Campus Today

Goedkoop en gezond eten voor studenten

Als student heb je vaak weinig geld en daarom kan het een probleem zijn wanneer je wel gezond wilt eten, maar je er simpelweg het geld er niet voor hebt. En precies om die reden zullen we je een aantal handige tips geven om als student op een goedkope, maar gezonde manier te kunnen eten.

1. Elimineer junk food

Haal je boodschappen voortaan alleen en niet met je medestudenten. Wellicht heb je het wel eens opgemerkt dat wanneer je met zijn alle boodschappen gaat doen, je vaak met de meest ongezonde en makkelijkste dingen thuiskomt. Het doen van je eigen boodschappen is dus de eerste stap om toch gezond te kunnen eten tijdens je studie. Je zult merken dat je niet beïnvloed wordt door andere en met een gezonde tas terugkomt. Tevens is het niet alleen gezonder, junk food is echt niet altijd goedkoper dan normaal en gezond eten.

2. Kies voor water en/of melk in plaats van frisdrank

Je kunt nog steeds genieten van je favoriete drankje tijdens het stappen of wanneer je er simpelweg echt behoeften aan hebt. Probeer tijdens het boodschappen doen alleen niet teveel ongezonde dranken in te slaan. Dit kost je een hoop geld en calorieën. Kinderen en zelfs volwassenen moeten melk of melkproducten op een dagelijkse basis binnenkrijgen. Melk helpt je ook om sterker te worden en biedt voldoende calcium voor gezonde botten en tanden.

3. Koop veel seizoensgebonden vruchten in de aanbieding

Wanneer bepaalde vruchten alleen seizoensgebonden verkrijgbaar zijn en je bij jezelf denkt ‘Waarom zijn deze alleen in de zomer verkrijgbaar’ zorg er dan voor dat je direct meerdere kilo’s inkoopt. Hierdoor beschik je altijd over voldoende gezonde vruchten en wanneer je nog over hebt kun je ze altijd invriezen. Was de vruchten wel goed af en verwijder alle slechte stukken. Vervolgens goed drogen en invriezen in een goed afsluitbare plastic zak.

4. Koop vlees en bonen

Vlees en bonen zijn de beste bronnen voor eiwitten. Mager vlees is duurder dan vlees met veel vet. Een blik bonen is ook een goede deal, want ze geven je voldoende eiwitten voor een geweldige prijs.

5. Eet pindakaas om geld te besparen

Pindakaas is zeer geschikt voor studenten met een laag budget. Je kan het gebruiken op brood en meenemen naar de universiteit om de hotdogs op deze manier te vermijden. Pindakaas is rijk aan plantaardige vetten, eiwitten, vitamines B1, B3, linolzuur, inositol en resveratrol. Een gezond en goedkoop alternatief dus.

6. Eet voedsel met een hoog watergehalte

Het eten van voedsel met een hoog watergehalte is zeer geschikt om het studentenleven een stuk gezonder te maken. Denk hierbij aan heerlijke watermeloen, salades, en zelfs suikervrije gelatine zijn allemaal goede voorbeelden.

Gezond eten voor studenten hoeft helemaal niet duur te zijn en is eigenlijk net zo snel klaar te maken als junk food. Wij kunnen ons goed voorstellen dat je na een avond stappen echt geen zin hebt in gezonde salades of gestoomde bloemkool, maar zorg er dan in ieder geval voor dat je de andere dagen wel gezond eet. Junk food is misschien wel veel lekkerder, maar zeg nou zelf, echt goedkoop is het niet.

DELEN

2 REACTIES

  1. Als student heb ik zelf in de avond weinig tijd om uitgebreid te koken. Wat ik soms doe is dat ik een kant-en-klare maaltijd koop en deze zelf aanvul met wat ingrediënten die ik in huis heb, zoals een uitje, knoflook, zwarte peper en eventueel een gekookt eitje. Zo eet ik redelijk gezond, uitgebreid, goedkoop en kost het mij vrijwel geen tijd.

  2. Studenten zou ik aanraden om gewoon voor 2 dagen te koken en dan voor meerdere personen, bijvoorbeeld voor 2 of 3 personen. Maak een flinke pot met eten en vries de helft daarvan in. Als je om en om kookt en beurtelings de ingrediënten koopt, eet je spotgoedkoop. En natuurlijk zonder aanmaakpakjes en andere troep.

LAAT EEN REACTIE ACHTER