Home Buikvet Verliezen Zo krijg je snel een platte buik

Zo krijg je snel een platte buik

platte-buik

De zomer staat al weer voor de deur, we hebben de eerste stranddagen van dit jaar zelfs al gehad. De hoogste tijd dus om het buikje nog even snel aan te pakken zodat je straks weer een beachproof platte buik hebt. In dit artikel zullen we uiteenzetten hoe je in korte tijd een platte buik kunt krijgen.

Een platte buik door voeding

Voor een platte buik zijn een aantal elementen belangrijk: voeding en training. Voeding is het belangrijkste, dus laten we daarmee beginnen.

Voor een platte buik zullen we ervoor moeten zorgen dat we buikvet kwijtraken. En nu is er geen magische oefening of dieet welke specifiek het vet op je buik kan laten verdwijnen. Willen we een strakke buik dan zullen we ons vetpercentage omlaag moeten brengen en moeten afvallen.

We kunnen het lichaam niet aansturen om op één bepaalde plek vet te verbranden. Willen we een platte buik hebben dan zullen we in zijn geheel moeten afvallen. Voor mannen geldt dat de buik doorgaans wel de plek is waar het meeste lichaamsvet is opgeslagen. Door af te gaan vallen zullen we op deze plek dus ook het meeste lichaamsvet verliezen.

Om snel een platte buik te krijgen zullen we dus naar methodes moeten kijken waarmee we snel gewicht kunnen verliezen. Nu is de snelste methode om gewicht te verliezen het volgen van een crash dieet, maar daar zijn we niet zo’n voorstander van.

Het volgen van een crash dieet is ongezond en het jojo effect is na een crash dieet eerder regel dan uitzondering. Een ander nadeel van een crash dieet is dat er spiermassa door verloren wordt, iets wat je liever niet wilt, zeker niet als je een mooie platte en strakke buik wilt.

We zullen snel gewicht moeten verliezen, maar niet te snel. Wil je snel gewicht verliezen dan kan je dit op een verantwoorde manier doen door tot maximaal zo’n 500kcal onder je dagelijkse calorieënbehoefte te gaan zitten met je voeding. We verliezen dan maximaal vet maar wel met behoud van onze gezondheid en onze spiermassa. Door onze spiermassa te behouden houden we onze stofwisseling op peil. Als we spiermassa zouden verliezen dan zou onze stofwisseling trager worden, iets wat je liever niet ziet gebeuren als je snel wilt afvallen.

Eiwitten

Het is daarbij zaak om voldoende eiwitten te eten. Eiwitten zorgen ervoor dat de spiermassa op peil blijft en eiwitten hebben als voordeel dat we lang na de maaltijd nog een vol gevoel zullen hebben.

Willen we snel een platte buik dan kunnen we dit het beste doen door minder koolhydraten te eten. Heel veel succesvolle diëten zijn gebaseerd op een beperking van het aantal koolhydraten, dit worden koolhydraatarme diëten genoemd. De werking van een koolhydraatarm dieet is, om het kort samen te vatten, als volgt: het lichaam zal overgaan tot het verbranden van lichaamsvet indien het onvoldoende energie uit koolhydraten kan verkrijgen.

Als we koolhydraatarm eten om af te vallen dan zullen we niet alleen minder koolhydraten moeten eten maar ook zoveel mogelijk moeten proberen om alleen nog langzame koolhydraten te eten. Langzame koolhydraten zijn koolhydraten welke langzaam verteerd worden en geleidelijk glucose aan het bloed afgeven.

Hierdoor voelen we ons na een maaltijd langer energiek en zullen we minder snel weer honger krijgen. Langzame koolhydraten kan je vinden in levensmiddelen zoals volkoren brood en pasta, speltbrood en pasta, bruine rijst, zilvervlies rijst en zoete aardappelen.

Snelle koolhydraten zal je moeten laten staan als je een platte buik wilt. Snelle koolhydraten zitten o.a. in suiker en alles waarin suiker is verwerkt, tarwe en wit brood, pasta, witte rijst, gebakken aardappelen, frisdrank en vruchtensap.

Buikspieroefeningen

Willen we een platte buik dan helpt het als de buikspieren goed ontwikkeld zijn. Dit kunnen we bereiken door het doen van verschillende buikspieroefeningen, oefeningen voor de schuine buikspieren, de midden buikspieren en de onderste buikspieren.

Door onze houding te verbeteren kunnen we bovendien onze buik beter camoufleren. Als onze houding wat voorovergebogen is dan zal de buik automatisch ook meer gaan hangen, terwijl we de buik automatisch inhouden als we goed recht opstaan.

We kunnen onze houding verbeteren door niet alleen de buikspieren te trainen maar al onze core-spieren, waaronder de rugspieren en de dieper gelegen buik-en rugspieren.

We kunnen onze core-spieren op verschillende manieren trainen. Een goede oefening voor de core-spieren zijn squats (kniebuigingen). De oefeningen zijn eenvoudig thuis te doen en je hoeft er de deur niet voor uit.

Een andere goede oefening voor de core-spieren is de plank. Met deze oefening train je de buik- en rugspieren. De plank doe je door op je buik op de grond te gaan liggen. Vervolgens ga je alleen nog op je onderarmen en je tenen leunen waarbij je je lichaam recht (als een plank) houdt. Deze positie hou je 15 seconden aan, om het na een korte pauze nog tweemaal te herhalen. Dit kan je opbouwen tot dat je 3x een minuut kan planken.

Als dit niet meer zwaar genoeg is dan kan je op je handen in plaats van je onderarmen leunen, hiermee maak je de oefening zwaarder.

Eigenlijk is het zo dat iedere vorm van krachttraining goed is als je vet wilt verliezen. Tijdens het doen van de oefeningen verbrand je er op de eerste plaats calorieën mee, maar dat is niet het belangrijkste. De grote winst van krachttraining is dat je er meer spiermassa door krijgt. En meer spiermassa betekent een sneller metabolisme.

Voor iedere kilo die je aan spiermassa wint, zul je dagelijks 80 kcal extra verbranden, ook als je even een dagje helemaal niets doet! Een kilo aan spiermassa winnen kost natuurlijk wel tijd en het zal even duren voordat je daar de vruchten van zal plukken. Je kan ongeveer 0,5 tot 1 kilo aan spiermassa per maand opbouwen.

Om het vet branden een extra zetje te geven, kan je er natuurlijk ook een uithoudingssport (erbij) gaan doen. Als je iedere avond een uurtje gaat fietsen dan verbrand je al snel zo’n 300 kcal en met een uurtje wandelen zo’n 250 kcal.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER