Home Gezonde Voeding Eerste hulp bij een koortslip

Eerste hulp bij een koortslip

Betekenis koortslip

Een koortslip wordt veroorzaakt door een virus-infectie. Het ontstaat altijd op of nabij de lippen en neus. Het kenmerkt zich door een blaasje op de huid, welke later verergert en soms in aantal toeneemt. Na enkele dagen veranderen de blaasjes in korstjes. Voordat een koortslip opkomt, kun je een kloppend, kriebelend of branderig gevoel ervaren. Nadat de blaasjes in korstjes zijn veranderd, zal de getroffen huid gevoelig en pijnlijk aan gaan voelen.

Oorzaak van het ontstaan van een koortslip

Een koortslip wordt veroorzaakt door een infectie van een virus, genaamd herpes simplex. Het is een virus waarvan de mensen die het hebben niet door hebben dat ze het op dat moment bezitten. Veel mensen worden in hun vroege jeugd al besmet met het virus. Aan het begin van de eerste besmetting voelen mensen zich ziek. Vaak begint de infectie met koorts, opgezwollen lymfeklieren en een branderig gevoel in de mond. Besmetting van het virus vindt plaats via direct huid- of slijmvliescontact (door te zoenen of seksueel contact), maar het kan ook plaatsvinden via bepaalde gebruiksvoorwerpen. Tevens kunnen door herpesuitslag besmette vingers het virus overbrengen. Ook bestaat de kans dat de herpesinfectie op een andere plek van het lichaam kan worden overgebracht.

Blijvend virus en ontstaan van een nieuwe koortslip

Na een eerste infectie met het herpesvirus, blijft het virus inactief in het lijf aanwezig. Het lastige is dat je het virus nog meer kwijt raakt en dat het af en toe terug komt. Na een eerste infectie kan het virus weer actief worden en koortsblaasjes veroorzaken nabij de lippen. Dit virus veroorzaakt vervolgens steeds weer koortslippen. Wanneer je een verlaagde weerstand hebt kunnen koortsblaasjes eerder ontstaan. Voorbeelden van een slechte weerstand zijn: stress, vermoeidheid of tijdens de menstruatie. Ook als je lijf bezig is met andere virusinfecties te bestrijden (zoals griep of verkoudheid), kan er een activatie van het virus komen en kan er een koortslip veroorzaakt worden.

Gevaar voor baby’s

Het herpesvirus is dus zeer besmettelijk bij direct contact. Door middel van zoenen kun je het virus in de vochtige blaasjes overbrengen. Pas wanneer de blaasjes opgedroogd zijn is het gevaar voor besmetting geweken. Wanneer je een baby hebt, moet je helemaal voorzichtig zijn. Zij kunnen namelijk heel erg ziek worden van het virus. Wanneer je last hebt van een koortslip dien je daarom direct contact met baby’s te vermijden. Dit geldt ook wanneer je last hebt van waterpokken of als iemand anders in het gezin hier last van heeft.

Voorkomen van een koortslip

Wanneer je ooit een koortslip hebt gehad bestaat er een grote kans dat deze terug keert. Er zijn wel een aantal tips die je in acht kunt nemen om dit te voorkomen. Zo kan het helpen een goed beschermend zonnebrandmiddel voor je lippen te gebruiken. Tevens helpt het wanneer je een goede weerstand hebt. Dit kun je bereiken door gezond te eten, veel te bewegen en ervoor te zorgen dat je voldoende nachtrust krijgt. Ook is het belangrijk dat je je handen regelmatig wast, zeker als iemand in je directe omgeving een koortslip onder de leden heeft.

Middelen tegen een koortslip

Er zijn diverse middelen die je kunt gebruiken wanneer je last hebt van een koortslip. Wat sowieso belangrijk is, is dat je je lippen vet en soepel houdt. Zo kan een lippenzalf die smeerbaar is of lippen balsem zoals vaseline hierbij werken. Een voorbeeld hiervan is Zovirax, dit is een crème welke als een virusremmer werkt. Er zit een werkzame stof in die Aciclovir heet welke het herpes virus bestrijdt. Echter werkt deze crème doorgaans niet diep genoeg tot de plek van de virusinfectie om écht als werkzaam medicijn te dienen. Hiervoor is het handiger om antivirale tabletten te gebruiken waar Aciclovir in zit. Dit werkt namelijk veel effectiever en daarom sterker. Ze worden echter wel alleen voorgeschreven op doktersrecept wanneer je zwanger bent of wanneer je meer dan zes keer per jaar last hebt van een koortslip.

Alternatieve middelen
Er zijn ook andere middelen die kunnen helpen wanneer je last hebt van een koortslip. Zo kun je gebruik maken van L-Lysine. Dit is een eiwitbouwsteen (aminozuur). Vaak wordt dit in het buitenland gebruikt ter voorkoming en ter behandeling van koortslippen. Het is zeer werkzaam tegen het virus wat herpes veroorzaakt. L-Lysine heeft een antivirale werking. Dit houdt in dat het je helpt de deling van virusdeeltjes te remmen en daarmee ook virussen te doden. Het medicijn wordt verkocht als supplement. Wat ook kan helpen, is Virulite lichttherapie. Het is een klein apparaat wat je makkelijk thuis kunt gebruiken en hqua uiterlijk lijkt het op een scheerapparaat. Het stoot lichtbundels uit rond een bepaalde golflengte en wat een therapeutisch effect heeft op de koortslip. De Virulite doodt niet het herpes-virus maar zorgt voor een lokale immuunreactie. Hierdoor gaat het lichaam zelf de strijd aan met het virus. Hierdoor ga je de uitbraakfrequentie van koortslippen tegen en tevens zorgt het voor een snelle afname van pijn en tintelingen die veroorzaakt worden door een koortslip- uitbraak.

Herpotherm
Een ander middel wat je kan helpen tegen een koortslip is Herpotherm, Dit is een klein, elektrisch apparaatje waarmee je de uitbraak van een koortslip kunt voorkomen. Het werkt zeer gemakkelijk en ook effectief. Er is geen sprake van bijwerkingen die opkomen en in het middel zitten geen chemische stoffen en hormonen. Je hoeft het middel maar één keer aan te schaffen en je kunt het daarna onbeperkt gebruiken. De werking van het middel is heel eenvoudig. Je hoeft het enkel op de juiste plek te zetten en op het knopje te drukken. De Herpotherm stoot drie tot vier seconden geconcentreerde warmte uit van ongeveer 50 graden. Enzymen en proteïnen worden zo goed beïnvloed zodat het virus zich niet kan uitbreiden. De ontwikkeling van de blaasjes op de lip worden direct gestopt zodat de koortslip niet doorzet. Herpotherm wordt door meerdere KNO- en huisartsen aangeraden. Iedereen kan het makkelijk gebruiken en de meegeleverde batterij gaat wel tot 200 behandelingen mee.

Klik hier voor meer informatie over de Herpotherm.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER