Home Alles over het paleo dieet

Alles over het paleo dieet

vrouw kookt volgens paleo leefstijl

Ben jij op zoek naar een manier om dagelijks gezonder te eten, maar kom je telkens weer met ongezonde boodschappen thuis? Ben jij jezelf bewust van het feit dat je minder suiker, minder koolhydraten en minder bewerkt voedsel moet eten, maar weet je niet precies wat je dan wel en niet in huis moet halen? Lees dan snel verder en ontdek alles over het paleo dieet.

Met het paleo dieet richt je je voornamelijk op gezonde, verse en onbewerkte producten. Met andere woorden: voedsel dat niet is bewerkt om de geur, kleur, smaak, vorm of houdbaarheid te verbeteren.  Daarnaast hoef je geen calorieën te tellen, jezelf uit te hongeren of dingen te eten die je eigenlijk helemaal niet lekker vindt.

Daarnaast is het niet echt een dieet, maar meer een levensstijl die je bewuster maakt van gezonde en ongezonde producten die vandaag de dag overal te koop zijn.

Inhoud van dit artikel:

Wat is het paleo dieet?
De geschiedenis van het paleo dieet?
Voedingslijst paleo dieet
Wat mag je wel eten tijdens het paleo dieet?
Wat mag je niet eten tijdens het paleo dieet?
Voorbeeld menu uit het paleo dieet
Voordelen van het paleo dieet

Wat is het paleo dieet?

Het paleo dieet (ook wel ‘caveman dieet’ of ‘oerdieet’ genoemd) is gebaseerd op het oude dieet van de mensheid, waarin 2.5 miljoen jaar geleden dieren en wilde planten werden gebruikt tijdens het Paleolithicum. Dit is een laag in suiker, hoog in eiwitten en natriumarm dieet dat is bedoeld om in de voetstappen treden van onze voorouders.

Het basisprincipe van dit dieet is een optimale gezondheid door gezonde voeding, maar is daarnaast ook zeker een goed alternatief om gewicht te verliezen. Er is veel bewijs gevonden dat onze voorouders beschikte over de beste gezondheid en dit hadden ze voornamelijk te danken aan hun goede dieet.

Verschillende mensen hebben verschillende definities van het paleo dieet, maar ze zijn het er allemaal over eens dat het paleo dieet gebruik maakt van onbewerkt voedsel, lokaal beschikbaar en niet seizoensgebonden is.

Het paleo dieet bevat in ieder geval geen industriële producten, zoals geraffineerde oliën, suiker, zuivel en alcohol, maar houdt zich meer bezig met biologisch voedsel.

Een aantal favorieten paleo producten van “paleo eters” zijn dan ook: eiwitten, zeevruchten, vis en mager vlees, omdat ze minder verzadigde vetten bevatten in tegenstelling tot bewerkte producten.

Als het gaat om noten of zaden met de meeste omega-3 dan zijn walnoten, amandelen en cashewnoten de beste. Maar ook vruchten met een lage glycemische index zoals, tomaten, meloenen, uien en broccoli zijn in tegenstelling tot de moderne grote vruchten erg populair. Kruiden en specerijen worden overigens ook aanbevolen.

Het paleo dieet stijgt met de dag aan populariteit. Steeds meer mensen beginnen te letten op wat ze dagelijks eten, en houden zich steeds vaker bezig met gezonde en natuurlijke voeding.

De geschiedenis van het paleo dieet

De geschiedenis van het paleo dieet dateert van 1975 toen Walter L. Voegtlin een gastro-enteroloog een boek publiceerde dat de moderne versie van het dieet liet zien. Eigenlijk was hij op zoek naar een oplossing voor de ziekte van Crohn (prikkelbaar darmsyndroom), maar kwam tijdens het bestuderen van de eetgewoonten tot een aantal verrassende ontdekkingen.

Zijn versie van het dieet is gebaseerd op het feit dat er weinig genetische veranderingen waren sinds het Paleolithicum. Hij was meer geïnteresseerd in de vleesetende geschiedenis van de mens. Hij bevestigde dat mensen zich destijds hoofdzakelijk voeden met vetten, eiwitten en voedsel met weinig koolhydraten.

Een decennium later bracht professor Melvin Konner (antropoloog), het dieet mee naar de wetenschappelijk gemeenschap en kreeg daarbij hulp van een universitair genaamd Boyd Eaton. Zij brachten het paleo dieet onder de aandacht door een artikel te publiceren in het New England Journal of Medicine.

Professionals in de medische wereld begonnen een uitgebreide discussie over het paleo dieet. Hiermee was dit direct een belangrijke fase in de geschiedenis van het paleo dieet aangebroken. Een groot deel was dan ook overtuigd van de voordelen van het paleo dieet.

Het boek over de geschiedenis van het paleo dieet

Drie jaar later publiceerde Eaton, Konner en Marjorie een boek over het paleo dieet. Het boek werd echter geschreven met een twist. In plaats van zich te concentreren op het voedsel, spraken zij over het belang van de hoeveelheid aan koolhydraten, vetten en eiwitten dat het dieet met zich meebracht.

Hun versie van het boek had een aantal voedingsmiddelen die niet werden toegestaan door Voegtlin. Hun dieet bestond voornamelijk uit agrarische voedingsmiddelen zoals volkoren brood, bruine rijst, aardappelen en zuivelproducten zoals magere melk.

Een tijd voordat het oerdieet in 1990 begon te groeien, gingen steeds meer voedingsdeskundigen en artsen terug naar de theorie. Meer artsen begonnen het paleo dieet aan te bevelen aan hun patiënten met als basis, gezond eten is goed voor zieke patiënten, maar ook geschikt voor mensen die niet ziek waren

Naarmate de jaren vorderden werden er steeds meer mensen overtuigd van het paleo dieet, en zagen vrij spoedig resultaat. Hoewel er destijds fel over werd gediscussieerd, waren de meeste mensen overtuigd van de resultaten die dit oerdieet met zich meebracht.

Vandaag de dag zijn er heel veel boeken en websites gepubliceerd omtrent het paleo dieet. Ook in 2016 zien we een stijgende lijn in het aantal gebruikers van dit dieet en geven aan zeer tevreden te zijn over hetgeen dat het dieet voor ze heeft kunnen betekenen.

Paleo eters voelen zich gezonder, fitter en energieker door de uitgekiende ingrediënten die in dit dieet gebruikt worden..

Paleo eters beweren dat de omgeving waarin we momenteel leven niet erg is veranderd ten opzichte van onze voorouders. Onze genen zouden met slechts 0,0001% zijn veranderd en daarom is het belangrijk dat de voeding uit die tijd eigenlijk helemaal niet bewerkt hoeft te worden.

Modern voedsel wordt meestal geassocieerd met medische aandoeningen vanwege de ingrediënten die ze bevatten. Deze ingrediënten worden voornamelijk gebruikt om ze smakelijk en aantrekkelijker te maken voor de consument, maar echt gezond is het natuurlijk niet.

Om jou voortaan te behoeden voor het kopen van bewerkt en ongezonde producten, hebben we een handig voedingslijst voor je opgesteld.

Voedingslijst paleo dieet

Door middel van deze voedingslijst voor het paleo dieet weet jij voortaan precies wat je wel en niet mag eten tijdens het paleo dieet.

Wanneer je het even niet meer weet is het belangrijk dat je de volgende richtlijnen aanhoudt. Tussen de 55 en 65 procent van je calorieën moet afkomstig zijn van dierlijk voedsel en 19 tot 35 procent uit plantaardig voedsel. Daarnaast is het belangrijk dat 19 en 35 procent van je calorieën uit eiwitten bestaat, tussen de 22 en 40 procent uit koolhydraten en dat 28 tussen 58 procent van je calorieën uit vetten bestaat.

Klinkt dit je een beetje al abracadabra in de oren? Geen probleem! Hieronder een lijst met producten die je wel en niet mag eten binnen de paleo leefstijl.

Wat mag je wel eten tijdens het paleo dieet?

Natuurlijke voeding biedt tal van mogelijkheden waarmee je makkelijk kunt variëren. Om jou te helpen bij het maken van je paleo boodschappenlijstje, hebben wij een ‘Paleo dieet voedingslijst‘ voor je opgesteld.

Paleo Vlees

Rundvlees
Kalfsvlees
Varkensvlees
Kippenpootjes
Kalfsvlees
Lam
Geit
Konijn
Wild zwijn
Kalkoen
Varkenshaas
Bacon
Haas
Zalm
Mosselen

Paleo Vis

Tonijn
Forel
Zalm
Forel
Heilbot
Tarbot
Kabeljauw
Snoekbaars
Makreel
Haring
Ansjovis

Schelpdieren

Kreeft
Garnaal
Krab
Mosselen
Oesters
Coquilles

Paleo Groenten

Bloemkool
Selderij
Broccoli
Uien
Paprika
Prei
Groene ui
Aubergine
Spruiten
Artisjokken
Asperges
Komkommer
kool
rucola
okra
Spinazie
Waterkers
Sla
Bieten
Snijbiet
Boerenkool
Avocado
Pepers
Courgette
Peterselie

Paleo Oliën

Olijfolie
kokosolie
Reuzel
Notenolie
Avocado olie

Paleo Fruit

Appels
Sinaasappels
Bananen
Aardbei
Cranberry
Grapefruit
Perziken
Peren
Nectarines
Pruimen
Granaatappel
Druiven
Kiwi
Ananas

Paleo Noten

Pistaches
Zonnebloem pitten
Pompoenpitten
Sesamzaden
Pecannoten
Walnoten
Macadamia noten
Kastanjes
Hazelnoten
Amandelen

Wat mag je niet eten tijdens het paleo dieet?

Voedsel dat je tijdens het paleo dieet absoluut moet vermijden is bewerkt voedsel. Dit wil zeggen dat het van zijn natuurlijke staat is veranderd, door bijvoorbeeld invriezen, uitdrogen en/of inblikken. Maar ook producten waarbij kleur en/of smaakstoffen zijn toegevoegd, de houdbaarheid moeten verbeteren of er simpelweg mooier uit moeten zien kun je het beste links laten liggen. Voorbeelden zijn:

Transvetten – Dit zijn voornamelijk vetzuren die zijn ontstaan doordat plantaardige olie door de industrie is omgezet tot vast vet. Vaak wordt dit toegepast om de houdbaarheidsdatum te verlengen.

Bewerkte oliën – Voorbeelden van bewerkte oliën zijn koolzaadolie, bewerkte palmolie, maisolie en sojaolie.

Soja – Omdat soja tot de peulvruchten behoort en fytinezuur bevat is het niet geschikt en kun je dit het beste vermijden tijdens het paleo dieet.

Geraffineerde suikers – Wanneer je gaat beginnen met het paleo dieet, dan zul je erg op moeten passen met suikers en dan met name de geraffineerde suikers. Grote fabrikanten verwerken geraffineerde suikers in hun producten om het op die manier lekkerder te maken. Je zult er dan ook sneller ‘verslaafd’ aanraken en dus sneller geneigd zijn om het te kopen (precies wat de grote fabrikanten willen). Probeer geraffineerde suikers dus zoveel mogelijk te vermijden en koop bijvoorbeeld minder fruitsappen, frisdranken en snoep. Omdat wij ons goed kunnen voorstellen dat het bijna onmogelijk is om niks meer te eten of drinken waar geraffineerde suikers in zitten, is het dus verstandig om in ieder geval te minderen en goed de ingrediëntenlijst van van producten te bekijken.

Oke, we weten nu precies wat we wel en niet mogen eten tijdens het paleo dieet, maar daarmee zijn we er natuurlijk nog niet. Hoe ziet een voorbeeld menu uit het paleo dieet er bijvoorbeeld uit, en wat kan ik bijvoorbeeld namen als ontbijt? Een antwoord krijg je hieronder…

Voorbeeldmenu uit het paleo dieet

Paleo ontbijt

Een gezond paleo ontbijt bestaat bijvoorbeeld uit 2 roereieren met spek. Dit een goede en stevige maaltijd die gecombineerd kan worden met Paleo pannenkoeken.

Je kunt een Paleo pannenkoek bereiden door het combineren van een kopje amandelmeel, drie eieren, ¼ theelepel vanille-extract en ¼ theelepel kaneel. Hier haal je ongeveer 4 a 5 pannenkoeken uit.

Daarnaast kun je ook eens een omelet met spinazie, tomaat en aardbeien proberen. Erg lekker en een goed begin van de dag.

Paleo lunch

Probeer eens een proteïne rijke lunch in de stijl van een hamburger of salade en gebruik daarvoor een combinatie van: gesneden wortelen, avocado, rode pepers, lente-uitjes, in plakjes gesneden champignons, gehakte walnoten, citroensap en gelijke hoeveelheden olijfolie.

Paleo avondeten

Maak een avondmaaltijd van groenten en vlees, en combineer dit met eieren. Denk bijvoorbeeld aan een sofrito met daarin uien, knoflook, rode, oranje en groene paprika’s.

Ook kun je eens een sofrito met gehakt, tomaten, gesneden aardappelen en kruiden proberen. Dit geeft net even een andere smaak, maar zorgt voor een echte smaaksensatie.

Paleo snacks

De beste paleo snack om vroeg in de middag mee te beginnen is vers fruit, zoals bananen, appels, aardbeien en bosbessen. Maar ook een guacamole met rauwe broccoli, worteltjes, pinda’s, amandelen en cashewnoten zijn goede snacks volgens het paleo dieet.

De voordelen van de paleo levensstijl

Gewichtsverlies

Afvallen is voor de meeste mensen erg lastig omdat ze diëten volgen waarbij verkeerd voedsel wordt gebruikt. Het paleo dieet kan jou helpen om gewicht te verliezen, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van overbodige vetten en calorieën.

De resultaten komen niet doordat je met het paleo dieet niks mag eten of dat je helemaal geen lekkere dingen meer mag nemen. Nee, het dieet is gewoon makkelijk vol te houden, omdat het zo gezond en lekker is.

Meer Energie

Heb je na het eten van fastfood wel eens een moe of lusteloos gevoel? Dan kan dit komen omdat er eigenlijk helemaal geen voedingswaarde in zitten. Door je slechte eetgewoontes te veranderen in goede gezonde eetgewoontes, zul je merken dat je meer energie krijgt en dat je iedere dag lekkerder in je vel gaat zitten.

Doordat je met het paleo dieet dagelijks de juiste vitaminen en voedingsstoffen binnen krijgt, zul je merken dat je steeds meer energie krijgt.

Gezonde Voeding

Als je veel junkfood, snoep, suiker, koolhydraten en andere slechte voedingsmiddelen eet, dan is het moeilijk om de juiste vitaminen en voedingsstoffen binnen te krijgen die essentieel zijn voor een gezond lichaam. Wanneer je gaat beginnen met het paleo dieet zul je dagelijks de vitaminen en voedingsstoffen binnen krijgen die je nodig hebt.

Minder last van Allergieën

Al het junkfood dat we met zijn alle eten zit vol met “giftige” bestandsdelen die niet goed zijn voor je lichaam. Zo zijn er vandaag de dag veel mensen die te maken hebben met bijvoorbeeld een gluten allergie. Met het paleo dieet hoef je je geen zorgen te maken over voedsel allergieën.

Natuurlijk moet je met een voedselallergie nog steeds goed opletten met wat je eet, alleen hoef je je geen zorgen meer te maken over verborgen “chemische” stoffen. Andere voordelen van het paleo dieet zijn, een zachte en gezondere huid en een betere nachtrust.

Conclusie:

Wanneer jij op zoek bent naar een manier om bewuster te worden van gezonde en ongezonde producten en daarbij gewicht wilt verliezen door het eten van de juiste voeding, dan is de paleo levensstijl echt iets voor jou. Vandaag de dag is het vrijwel onmogelijk om geheel ‘paleo proof’ te eten. Je doet er dus goed aan om de 80/20 regel in je achterhoofd te houden. 80% Paleo en 20% non Paleo. Des te meer een product bewerkt is, des te minder PALEO het is.