Home Gezonder leven Percentage onderhuids vet meten? Zo moet het

Percentage onderhuids vet meten? Zo moet het

percentage onderhuids vet meten

Het onderhuids vetpercentage kan gemeten worden door middel van de volgende methodes.

Onderhuids vetpercentage meten

We gaan deze methodes nu stap voor stap behandelen.

Onderwaterweegmethode

Bij de onderwaterweging wordt de densiteit (dichtheid) van het lichaam vastgesteld door berekeningen van het volume volgens de wet van Archimedes.

Deze wet luidt: Een object, ondergedompeld in een vloeistof ondervindt een opwaartse hevigheid die gelijk is aan het gewicht van de verplaatste vloeistof.

De te meten persoon wordt eerst droog gewogen en vervolgens laat men hem aan een weegconstructie in een met water gevuld reservoir zakken. Door middel van standaardformules wordt het volume en de consistentie berekend.

Vervolgens kan het lichaamsvetpercentage worden berekend met behulp van het verschil tussen het “droge” gewicht en het “natte” gewicht.

Omdat het specifiek gewicht van het vet lichter is dan van botten en spiermassa, zal iemand met veel lichaamsvet onder water relatief minder wegen dan iemand met weinig lichaamsvet.

Het verschil tussen droog” en “nat” gewicht zal dan dus groter zijn.

De procedure wordt algemeen beschouwd als één van de nauwkeurigste methodes. Alleen is deze niet erg praktisch bij de uitvoering.

Ten eerste omdat de installatie erg duur is en er speciaal opgeleid personeel nodig is. Ook van de te meten persoon wordt veel aandacht gevraagd.

Hij moet alle lucht uit zijn longen blazen, en een korte tijd met ingehouden adem geruisloos onder water blijven. Dat is voor veel mensen een zeer moeilijke opgave.

Alles bij elkaar duurt de totale meting wel 15 minuten tot 60 minuten. Dus even snel veel mensen meten is er niet bij.

De volgende methode die we onder de loep nemen is de Dexa-Methode.

Dexa-Methode

De DEXA (Dual Energy X-ray Absorptiometry) is een relatief nieuwe vaardigheid die zeer secuur en nauwkeurig is. DEXA scheidt het lichaam in drie delen, namelijk mineralen, vetvrije massa en vetweefsel.

De desbetreffende persoon ligt hierbij op een tableau(tafel), waaronder 2 lage dosisröntgenapparaten zijn geplaatst.

Boven de persoon bevindt zich de detector, die het gehele lichaam in delen van een halve centimeter scant.

Op deze manier worden de botten en het  zachte  weefsel gelijktijdig gescand. Dit kan ongeveer 15 tot 25 minuten duren.

Hoewel de persoon in kwestie erg stil moet blijven liggen, is deze methode verder niet belastend voor hem of haar.

De DEXA-methode is buitengewoon getrouw, maar ook hier geldt weer dat er een zeer duur prijs kaartje aan hangt.

Ook is er bij deze methode vakkundig personeel nodig. Dit heeft als reden dat het alleen in gezondheidsinstellingen en in ziekenhuizen gebruikt mag worden.

BIA-Methode

Met de BIA-Methode (Bioelectrical Impedance Analysis) wordt de elektrische tegendruk van het lichaam gemeten. Door middel hiervan kan het lichaamsvetpercentage worden berekend.

De persoonlijke gegevens van de te meten persoon worden in het meetapparaat ingevoerd. Denkt u hierbij aan het gewicht, lengte, geslacht en leeftijd.

De proefpersoon houdt de elektroden op het apparaat met beide handen goed vast. Vervolgens wordt er een matstroomsignaal door het lichaam via de ene elektrode naar de andere elektrode gestuurd.

Vet biedt een goede weerstand aan zo’n elektrisch signaal. Terwijl het lichaamsvocht in vlees- en spiermassa het signaal daarentegen gemakkelijk laat geleiden.

Het apparaat rekent het vetpercentage zeer snel uit, en binnen 10 seconden is het resultaat al af te lezen van het display.

Deze BIA-methode is vrij integer doch ook aan deze methode kleven een aantal nadelen. Als de proefpersoon kort voor de meting zware lichamelijke inspanning heeft geleverd dan is er al veel vocht verloren door het zweten.

Ook een bezoek aan bijvoorbeeld de sauna kan leiden tot veel vochtverlies. Deze BIA-methode moet altijd onder dezelfde omstandigheden worden uitgevoerd. Heeft men veel vocht verloren, dan is het noodzakelijk om veel water te drinken.

Tegenwoordig zien we ook veel weegschalen die zijn uitgerust met deze BIA-Technologie.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER