Home Gezonder leven De 3 verschillende soorten diabetes

De 3 verschillende soorten diabetes

Diabetes is een aandoening waarbij het lichaam niet in staat is om het bloedsuikergehalte goed te regelen. Het gehalte wordt te hoog met allerlei gevolgen van dien.

De eerste symptomen van suikerziektezijn dorst, honger en vaak moeten plassen. Het komt ook vaak voor dat mensen zich vermoeid voelen, meer infecties hebben en dat deze niet goed helen.

Insuline

Mensen die te maken krijgen met suikerziekte hebben een probleem met het hormoon insuline.

De rol van insuline is het omlaag brengen van het bloedsuikergehalte als deze te hoog wordt. Daarnaast speelt insuline ook een rol bij het toelaten van glucose tot de cellen.

Insuline wordt geproduceerd in de alvleesklier. Bij diabetes reageren de cellen niet goed op de insuline of het lichaam produceert niet voldoende insuline om het bloedsuikerniveau omlaag te brengen.

Soorten diabetes

Diabetes komt voor in drie verschillende vormen: zwangerschapsdiabetes, type 1 en type 2.

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes is een aandoening waarbij het suikergehalte in het bloed te hoog is. Deze vorm van diabetes is overigens tijdelijk en gaat na de bevalling weer over.

Vrouwen kunnen er mee te maken krijgen vanaf de 24e week. Het komt echter maar bij 4 procent van de zwangerschappen voor op een leeftijd <25 jaar.

Daarnaast komt het vaker voor bij vrouwen die al eerder een te zwaar kind hebben gekregen.

Wat kunnen de klachten zijn?

Klachten omtrent zwangerschapsdiabetes zijn er eigenlijk niet. Vaak is er een vermoeden van zwangerschapsdiabetes als de baby (te) groot is, de moederkoek te groot is en/of er teveel vruchtwater is.

Wat kun je er tegen doen?

Wanneer je te maken krijgt met zwangerschapsdiabetes, dan is het net als bij ‘gewone diabetes’, belangrijk om een goede balans te vinden tussen de hoeveelheid insuline, het aantal dagelijkse koolhydraten en natuurlijk beweging.

Een gezonde levensstijl wordt dan ook aanbevolen. Tip: Ontdek de gezonde levensstijl volgens het paleo dieet.

Diabetes Type 1

Diabetes type 1 is een vorm van suikerziekte en begint meestal bij een leeftijd onder de 20 jaar. Het is echter niet gezegd dat het niet op latere leeftijd kan ontstaan.

Bij diabetes type 1 maakt het lichaam geen of weinig insuline aan en wordt de glucose in het bloed vaak te hoog.

Deze vorm van diabetes noemen we ook wel insuline afhankelijke diabetes mellitus type 1. Mensen met type 1 diabetes hebben insuline injecties nodig of moeten een pompje dragen om te overleven.

Iedere dag, 365 dagen per jaar moeten de injecties gedaan worden om het bloedsuikergehalte onder controle te houden.

De oorzaken van type 1 diabetes

Wat de oorzaak precies is weet eigenlijk niemand. Het kan zijn dat het te maken heeft met erfelijkheid. Daarnaast zijn er ook meerdere factoren die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van deze vorm van diabetes.

Wat is diabetes Type 2

Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes en wordt ook wel diabetes mellitus type 2 genoemd. Bij circa 90 procent van alle diabetes gevallen gaat het om type 2.

Het ontstaat vaak als men volwassen is. Het lichaam reageert bij type 2 diabetes niet goed op de insuline of het lichaam maakt niet voldoende insuline aan.

Het is dan ook een multifactoriële aandoening. Dit houdt in dat het te maken kan hebben met erfelijkheid, maar ook met factoren uit onze omgeving. Denk hierbij aan het hebben van bijvoorbeeld overgewicht.

Symptomen diabetes type 2

Veelvoorkomende symptomen zijn vermoeidheid, veel behoefte hebben aan vocht(dorstig zijn), vaak moeten plassen, een droge mond en een mindere weerstand tegen infecties.

Uiteindelijk is er kans op problemen met de ogen, voeten, benen, nieren, vloedvaten en het zenuwstelsel.

Vanaf welke leeftijd ontstaat het?

Over het algemeen komt diabetes type 2 het vaakst voor bij mensen ouder dan 40 jaar. Dit is gemiddeld genomen en kan dus ook op een eerdere of latere leeftijd voorkomen.

Daarnaast kan er preventief gehandeld worden door een gezonde leefstijl.

Risicofactoren voor type 2 diabetes

Te weinig bewegen – Door niets te doen verhoogt het risico op diabetes type 2. Lichaamsbeweging zorgt voor een beter bloedsuikergehalte.

Leeftijd – Als je ouder bent dan 40 dan neemt de kans op diabetes toe. Het lichaam verandert; de spiermassa neemt af en de vetmassa neemt toe. Al deze factoren dragen bij aan een grotere kans op diabetes.

Overgewicht – Overgewicht is een belangrijke risicofactor omdat het ervoor zorgt dat het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline. Zelfs als de alvleesklier voldoende insuline produceert kunnen de cellen niet normaal ermee omgaan.

Roken – Rokers hebben twee keer zoveel kans op problemen met het bloedsuikergehalte dan niet-rokers. Roken zorgt ook voor andere lichamelijke problemen waardoor diabetes type 2 sneller optreedt.

Afkomst – Mensen met een bepaalde afkomst lopen meer risico. Dit zijn mensen uit Afrika, Zuid-Azië en Spaanstalige landen.

Genen – Als je broers of zussen hebt met diabetes type 2 of ouders dan loop je een hoger risico om het ook te krijgen.

Zie ook: http://www.bestedieten.nl/

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER