Home Stoppen met roken Stoppen met behulp van een e-sigaret

Stoppen met behulp van een e-sigaret

vrouw rookt via een e-sigaret

Sinds een aantal jaren is de e-sigaret een trend in Nederland. Deze trend is van de Verenigde Staten overgewaaid naar Frankrijk en is daarna ook in Nederland opgekomen. In dit artikel gaan wij jou alles uitleggen over de e-sigaret en alles wat hierbij komt kijken.

Wat is een e-sigaret?

Een e-sigaret is een relatief eenvoudig elektrisch apparaatje dat een e-liquid (nicotine oplossing) verdampt door middel van een heating coil (verwarmingselementje). Een heating coil bevindt zich in de clearomizer (e-liquid tank) van een e-sigaret. Wanneer je op het knopje drukt krijgt deze heating coil stroom door middel van een batterij die de e-liquid verdampt. Vervolgens kan de damper inhaleren om zijn of haar nicotinebehoefte te bevredigen.

Een e-sigaret bevat standaard geen e-liquid, deze dien je er los bij te kopen en zelf te vullen. Bij de meeste e-sigaretten dient men het mondstuk van de e-sigaret af te draaien en via daar langs het glaasje van de clearomizer de e-liquid erin te druppelen.

Let op: nooit e-liquid in het middelste buisje laten komen, dan doet de e-sigaret het namelijk niet meer. Bij vrijwel alle e-sigaretten zit een handleiding waarin precies staat beschreven hoe het in zijn werk gaat.

Onderhoud elektronische sigaret

Een e-sigaret heeft maandelijks onderhoud nodig. Men dient of een nieuwe heating coil te plaatsen of als voor het type clearomizer geen lossen heating coils verkrijgbaar zijn een nieuwe clearomizer te monteren. Als dit niet of te laat wordt gedaan zal de damp verbrand gaan smaken.

Verschillende e-sigaret varianten

E-sigaretten zijn verkrijgbaar in verschillende varianten. De meest bekende variant is de penvormige e-sigaret. Deze worden voornamelijk gebruikt door de beginnende dampers. Bij deze penvormige e-sigaret kan men niets instellen aan bijvoorbeeld de hoeveelheid damp of de temperatuur van de damp.

Dit is anders bij de variabel voltage e-sigaret. Hier kan men het voltage van de e-sigaret verhogen en verlagen met als gevolg dat er meer damp uit de e-sigaret komt. Zo kan de damper de e-sigaret finetunen naar zijn persoonlijke voorkeuren. Bij de iets duurdere varianten van de variabel voltage e-sigaret worden er nog andere mogelijkheden geboden zoals het opladen van je telefoon of het instellen van de temperatuur van de damp.

Waarom overstappen naar de e-sigaret?

Na ongeveer 2 weken een e-sigaret gedampt te hebben beginnen de smaak en geur zintuigen zich weer te herstellen. Het is algemeen bekend dat dampers niet meer overstappen naar de tabakssigaret als ze deze periode van 2 weken weten te overbruggen. Een sigaret smaakt dan namelijk helemaal niet meer.

Ook de conditie van een damper zal erop vooruit gaan aangezien men geen koolstofmonoxide, stikstofmonoxide en teer meer binnen krijgt. Deze stoffen zijn zeer ongezond voor de longen, bloedvaten en het hart. Na 1 jaar geen tabak sigaret meer gerookt te hebben is de kans op longkanker aanzienlijk afgenomen. Uiteraard is het gezonder om helemaal niet te roken. Ook de e-sigaret bevat enkele schadelijke stoffen, maar lang niet zoveel als de tabak sigaret.

Voordelen en nadelen

Dat een e-sigaret minder schadelijk is dan een tabak sigaret dat wisten we al, dat is dus een groot voordeel. Echter is het dampen van een e-sigaret wel even wennen. Men dient wekelijks de e-liquid te vullen en juist onderhoud te plegen. Dit kan gezien worden als een nadeel, maar gezien de voordelen voor de gezondheid en de kosten die bespaard worden is de e-sigaret onder de lijn toch wel een groot voordeel.

E-liquid

e-liquid

Zoals al eerder benoemt is e liquid een nicotineoplossing. deze nicotineoplossing is verkrijgbaar in verschillende nicotine gehaltes 0,6,12 en 18mg per ml e-liquid. Ook is e-liquid verkrijgbaar in vele verschillende smaak variaties van tabak, snoep, alcohol, frisdrank en fruit smaken. Het meeste worden de tabak en fruit smaken gedampt. Veel merken hebben tabak smaken die op de bekende sigaretten merken lijken. Meestal worden er ook veel tabak smaken aangeboden die lijken op shag. Beide tabak varianten worden ook aangeboden met een zoet smaakje. Veel dampers mengen een vanille e-liquid onder hun tabak e-liquid om de smaak net iets zachter te maken.

Welke e-sigaret kan ik het beste kiezen?

Eigenlijk is er geen beste e-sigaret, iedereen heeft een persoonlijke voorkeur en als hier niet aan voldaan wordt zal de e-sigaret niet bevallen. Deze persoonlijke voorkeur zal voornamelijk gaan over de hoeveelheid damp en de hoeveelheid nicotine die e-liquid bevat.

Startende dampers klagen vaak over het feit dat er te weinig damp uit hun e-sigaret komt. Ik wil je dan ook adviseren om een variabel voltage e-sigaret te nemen. Deze is namelijk instelbaar naar eigen voorkeur (zoals eerder in dit artikel werd uitgelegd).

De juiste hoeveelheid nicotine is een belangrijke factor om het dampen als prettig te kunnen ervaren. Als een e-liquid te weinig nicotine bevat zal deze niet de nicotinebehoefte van de damper bevredigen. Met als gevolg dat hij blijft dampen om te compenseren. Dampt men een e-liquid die teveel nicotine bevat dan zal de damper een onprettig gevoel in de keel ervaren en als de e-liquid veel te zwaar is kan men zelfs duizelig worden.

Voor een startende damper is het altijd even zoeken naar de juiste e-liquid. Dit zal een kwestie zijn van verschillende nicotinegehaltes uitproberen. Om beginnende dampers goed op weg te helpen heb ik een opsomming gemaakt die gebruikt kan worden als richtlijn. Op deze manier krijg je een goed beeld van welk nicotinegehalte het beste bij jou zal passen. Maar let op dit is een richtlijn en zal lang niet altijd kloppen. Het is een kwestie van testen.

0mg, voor stoppers of niet rokers
6mg, lichte light sigaretten/shag
12mg, standaard sigaretten/shag
18mg, sterke sigaretten/shag

Kosten

Een groot voordeel van de e-sigaret (vergeleken met een tabak sigaret) zijn de kosten in gebruik en onderhoud. De gemiddelde e-sigaret kost €35,-. Hier doe je, afhankelijk van hoeveel de e-sigaret gebruikt wordt, 1 a 2 jaren mee. Wie begint met dampen heeft uiteraard ook e-liquid nodig. Deze kost € 4,95,- per flesje en is vergelijkbaar met 120 sigaretten. Daarnaast dient men voor circa €3,- per maand onderhoud te plegen aan de e-sigaret.

Dit zijn alle kosten die komen kijken bij het dampen van een e-sigaret, vergeleken met een pakje sigaretten met 20 sigaretten a €7,- is het dampen van een e-sigaret bijna tachtig procent goedkoper.

Stoppen met roken

Voor heel veel consumenten is het lastig om te stoppen met roken. De e-sigaret is hiervoor het perfecte hulpmiddel. Iemand die wil stoppen met roken is verslaafd aan nicotine en dient deze nicotine verslaving af te bouwen, en juist in het afbouwen van de nicotine verslaving ligt de kracht van de e-sigaret.

Iemand die begint met het dampen van een e-liquid die 12mg nicotine bevat per ml die kan na een maand gedampt te hebben overstappen op de 6mg nicotine e-liquid. En van de 6mg nicotine e-liquid weer naar de 0mg nicotine e-liquid. Mocht deze overgang op het begin te groot zijn, dan kun je ook nog een 0mg e-liquid bijmengen om van bijvoorbeeld 12mg naar 9 mg nicotine te gaan. Uiteindelijk zul je dus ook de e-sigaret aan de kant leggen.

DELEN
Christiaan
Mijn naam is Christiaan, en het is mij gelukt om na 11 jaar fulltime roker te zijn geweest te stoppen met roken. Inmiddels ben ik alweer 5 jaar gestopt en probeer ik andere mensen te motiveren om ook te stoppen met roken. Regelmatig schrijf ik een column voor gezondheidsnieuwtjes.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER