vet verbranden met je eigen lichaamsgewicht

Waarom je met trainen op basis van je eigen lichaamsgewicht meer vet verbrandt

Trainen met je eigen lichaamsgewicht, ook wel bodyweight trainingen genoemd: Wat is het precies, en wat zijn de voordelen ten opzichte van andere reguliere trainingen?

Laten we gelijk maar met de deur in huis vallen. Trainen met je eigen lichaamsgewicht is zeker super effectief. Het is de laatste jaren onder de aandacht geweest. En dat is niet voor niets! Ook wanneer je wilt gaan afvallen, is trainen op basis van je eigen lichaamsgewicht een echte aanrader. Dit komt doordat deze trainingen over het algemeen intensief zijn. Wanneer jij op de juiste manier de training afrondt, verbrand je een enorme hoeveelheid calorieën en dus ook meer vet.

Wat zijn dan ‘Bodyweight Oefeningen’!

Bij een goede bodyweight training worden er verschillende oefeningen uitgevoerd. Deze oefeningen zijn zonder gewichten of apparaten. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan push ups, squats en buikspieroefeningen zonder de welbekende apparaten in de sportschool. En alleen al in deze drie voorbeelden zijn er zoveel verschillende variaties uit te voeren. Je kunt er een hele training mee opbouwen, zo licht of zo zwaar als jij wilt.

Misschien ben je wel bekend met Bootcamp trainingen. Dit zijn bijna altijd trainingen op basis van je eigen lichaamsgewicht. Deze trainingen worden vaak buiten uitgevoerd, maar ook thuis kan je lekker aan de slag met dit soort trainingen. Dus het maakt eigenlijk niet uit waar en wanneer je traint. Je hebt dus simpelweg geen sportschool meer nodig!

Je verbrandt meer lichaamsvet bij een goede Workout

Bij een goede bodyweight workout worden er een x aantal oefeningen in sets uitgevoerd. Wanneer je al deze oefeningen en sets achter elkaar uitvoert, zal jouw lichaam eigenlijk continue geprikkeld worden, en al dan niet kunnen gaan wennen aan de training. Dit komt omdat je juist varieert in je oefeningen en je lichaam dus geen monotone houding aan kan nemen zoals tijdens een hardloopsessie.

Begrijp mij niet verkeerd, hardlopen is natuurlijk ook gewoon goed om te doen. En moet je ook zeker blijven doen wanneer je dit leuk vindt.

Maar waarom verbrand je dan meer vet? Stel je hebt drie verschillende oefeningen waarbij je bij elke oefeningen 12 herhalingen doet. Als jij de eerste set zo snel en zo goed mogelijk afrond, vervolgens ook de tweede en derde set. Dan weet ik zeker dat jouw lichaam in een korte periode uitgeput raakt.

Doordat je in een korte periode meerdere spiergroepen traint, zul je meer calorieën verbranden. Je kan dit vergelijken met 100 meter borstcrawlen. Wanneer je geen zwemmer bent, en je gaat ineens 100 meter super fanatiek borstcrawlen, dan heeft jouw lichaam in één korte workout alle spieren getraind.

Je hartslag gaat stukken sneller dan wanneer je bijvoorbeeld alleen zou gaan hardlopen en je dus één en dezelfde beweging doet. Je lichaam moet aan het werk en zal al zijn reserves gaan aanspreken om jou van energie te kunnen gaan voorzien.

Je traint niet alleen de grote spieren!

Doordat je bij een goede bodyweight training verschillende oefeningen doet, train je over het algemeen niet alléén je grote spiergroepen, zoals bij een fitnessapparaat. Dit komt omdat je meer bezig bent met het in balans houden van je lichaam. Maar ook omdat je met verschillende oefeningen aan de slag gaat, worden ook de kleinere omliggende spieren getraind. Dit heeft als voordeel dat je lichaam nog meer energie nodig heeft om deze kleinere omliggende spieren te herstellen. En zodoende dus meer vet te verliezen.

Conclusie

Trainen met je eigen lichaamsgewicht kan heel effectief zijn om sneller vet te verbranden. Bij een gemiddelde training kan je wel tussen de 500 en 800 calorieën verbranden. Het is dus beslist de moeite waard om er eens naar te kijken wanneer je een strakker en/of gezonder lichaam wilt gaan ontwikkelen.

Was dit een leuk artikel?

Deel dit artikel dan eens op Facebook of Twitter. Zo help je niet alleen mij, maar ook je vrienden op weg naar een gezondere levensstijl.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER