Home Gezonder leven Is Vitamine C het medicijn tegen griep en verkoudheid?

Is Vitamine C het medicijn tegen griep en verkoudheid?

Je zult het waarschijnlijk al opgemerkt hebben: verkoudheid en griep heersen op het moment enorm. Ook bij mij kwam deze week een buikgriepje op. Ik had de hele dag zo’n akelige buikpijn en ik begon koortsig te worden. Gelukkig wist ik al meteen wat ik moest doen om te voorkomen dat ik echt ziek zou worden. Wat mijn geheim is? Vitamine C!

Wat doet Vitamine C?

Vitamine C, ook wel bekend als ascorbinezuur, is een antioxidant die nodig is voor de vorming van bindweefsel, de ijzeropname in je lichaam en voor het in stand houden van je weerstand. Vitamine C kan in een hoge dosis een direct genezend effect hebben. Zeker als je net een griepje of verkoudheid op voelt komen, kan het je lichaam echt een boost geven en voorkomen dat je ziek wordt. Bij griep en verkoudheid wordt geadviseerd elk uur 500 tot 1000 mg Vitamine C in te nemen. Dit kan in de vorm van een kauwtablet, tabletten die je in moet nemen met water of in de natuurlijke vorm (groente en fruit).

Natuurlijke bronnen

Daarnaast zit het in groente, fruit, aardappelen (voornamelijk koolsoorten), aardbeien, bessen, citrusvruchten (zoals sinaasappelen en citroenen) en kiwi’s. Hieronder zie je een tabel met de top 10 groente- en fruitsoorten die de meeste Vitamine C bevatten.

Top 10 Groente en Fruitsoorten meeste vitamine C

vitamine c tabel

Houd er rekening mee dat ongekookte groenten altijd meer vitaminen bevatten dan gekookte groenten. Kook je groente dus wat korter om meer vitaminen te behouden!

Pan met gekookte broccoli

Vitamine C tabletten

Altijd als ik me zo beroerd voel, koop ik Vitamine C tabletten met 1000 mg per tablet. Ik vind kauwtabletten altijd fijn voor onderweg, omdat je geen water nodig hebt.

Ik heb dit keer de tabletten van Roter gekocht, maar je kunt ze ook gewoon van een ander merk nemen! Bij Kruidvat en Etos zijn verschillende varianten verkrijgbaar, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon online bestellen.

Op het moment voel ik me in ieder geval weer helemaal top! Ik heb de dag dat ik me zo slecht voelde 2 tabletten van elk 1000 mg genomen en ik ben vroeg gaan slapen. De volgende dag was de buikpijn weg en mijn koorts al een stuk minder. Het is wel belangrijk dat je naast die tabletten ook genoeg Vitamine C vanuit je voeding binnenkrijgt! Dus raadpleeg de top 10 hierboven of pers s’ochtends een hele citroen in een glas water en drink dit op. Dat geeft ook een enorme boost! Citroen bevat ook veel Vitamine C, maar behoort niet tot de top 10.

Andere tips om snel beter te worden zijn: meer slaap en rust pakken, veel water drinken en weinig troep eten of drinken (minder suiker, slechte vetten, E-nummers, etc.). Wat voor mij ook goed werkt is een grote kop warme thee voor het slapen!

kopje naast bed

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt zodat je gewoon van dit prachtige seizoen kunt blijven genieten!

Bronnen:
http://www.voedingscentrum.nl/

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER