Home Eelt verwijderen Voetwratten: Hoe kom je er het snelst vanaf?

Voetwratten: Hoe kom je er het snelst vanaf?

voetwratten

Voetwratten (verrucae plantares) komen bij ongeveer 10% van de bevolking voor en worden doorgaans als erg pijnlijk ervaren. Het zijn dan ook hardnekkige aandoeningen die maar niet weg lijken te gaan. Het is daarom belangrijk om te weten wat voetwratjes precies zijn, wat de oorzaak ervan is, en hoe je ze op effectieve wijze kunt verwijderen.

Wat zijn voetwratten?

Voetwratten zijn wratten die specifiek optreden op de zool van de voet. Het zijn bloemkoolvormige tumoren die worden veroorzaakt door een virus. Het zijn vaak harde vast aanvoelende uitgroeisels op de huid. Doordat je constant op de wrat loopt wordt de wrat als het ware in de voet geduwd, dit maakt het dan ook erg pijnlijk.

Besmettelijk

Voetwratten worden veroorzaakt door een infectie met het humaan papilloma virus (HPV). Deze virussen zijn als het ware kleine micro-organisme wat ze erg besmettelijk maakt. Draag dus altijd slippers in openbare ruimtes zoals in douches, kleedkamers en zwembaden.

Wat is de oorzaak?

Omdat deze wrat op de voet ontstaat, is de kans groot dat het wordt veroorzaakt door het lopen over geïnfecteerde huidschilfers van een ander. Daarnaast kun je ze ook oplopen wanneer je in aanraking komt met kleine stukjes wrat van een ander.

Symptomen

Een bultje op je voet hoeft niet altijd een voetwrat te zijn. Het kan namelijk ook eelt of een likdoorn zijn. Een voetwrat is echter gemakkelijk te herkennen aan de sterke verhoorning waarmee de wrat gepaard gaat. Ze komen dan ook vaak vaak in meerdere aantallen voor.

Heb je dus meerdere bultjes op je voeten, dan is de kans groot dat je te maken hebt met voetwratten. Dit is omdat een voetwrat door een infectie wordt veroorzaakt en zich dus makkelijker kan verspreiden over de voet.

Het onderscheid tussen een voetwrat en een likdoorn is soms lastig in te schatten. Toch kun je zelf eenvoudig testen met welke van de twee je te maken hebt. Als je namelijk bovenop het plekje duwt en je voelt een scherpe pijn, dan is het een likdoorn. Druk je aan de zijkant van het plekje en voel je dan pijn, dan is het hoogstwaarschijnlijk een voetwrat.

De behandeling

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Zoals eerder aangegeven is het dus belangrijk om je voeten goed te beschermen in openbare ruimtes. Vooral kinderen krijgen vaak te kampen met kleine voetwratjes. In principe gaan voetwratten vanzelf weer over. Echter kan dit kan soms wel 6 tot 12 maanden duren. Mocht je er dus erg veel last van hebben, wacht dan niet te lang en laat ze behandelen.

4 Behandeltips

1. De meest effectieve methode om voetwratten te verwijderen is door de wrat te bevriezen. Dit gebeurt met vloeibaar stikstof en kan als erg pijnlijk worden ervaren. Het is dan ook mogelijk om de behandeling onder verdoving te ondergaan.

2. Een andere optie die vaak in combinatie met bevriezing plaats vindt, is het aanstippen van de wrat met salicylzuur. Door dit zuur slinkt de wrat langzaam. Hierna kan de wrat dus alsnog bevroren worden. Gezien de wrat na het zuur minder groot is, is de bevriezing minder ingrijpend.

3. Mochten deze opties niet werken, dan kun je er ook voor kiezen om de wrat operatief te laten verwijderen. Dit laat echter wel littekens achter.

4. Een alternatieve methode is het gebruik van Duck tape. Deze tape wordt door de arts aangebracht met het doel om de wrat langzaam af te laten sterven.

Om te bepalen welke behandelmethode voor jou het beste is, doe je er goed aan om contact op te nemen met je huisarts. Het hangt er namelijk vanaf hoe groot de wrat is, hoeveel last je ervan hebt en hoe diep de wrat zich in de huid heeft genesteld.

Wil je liever niet naar de huisarts dan kun je het salicylzuur ook thuis zelf aanbrengen. Dit zuur is vrij verkrijgbaar bij de drogist. Het is bij de echt pijnlijke voetwratten echter wel aan te raden om de arts te raadplegen.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER