Home Gezonder leven Dit is waarom koolhydraten belangrijk zijn

Dit is waarom koolhydraten belangrijk zijn

koolhydraten

Dagelijks hebben we belangrijke voedingsstoffen nodig om normaal te kunnen functioneren. In dit artikel behandelen we de koolhydraten.

Koolhydraten vallen binnen de categorie brandstoffen en leveren dagelijks de benodigde energie aan ons lichaam. Bij veel diëten wordt er gezegd dat je koolhydraten het beste kunt schrappen, maar is dit wel zo verstandig? Het antwoord hierop is nee!

In brood bijvoorbeeld zitten veel vezels die belangrijk zijn voor ons lichaam. Het is een belangrijke bron voor jodium, Vitamine B1 en foliumzuur. Het is dus absoluut niet nodig om koolhydraten te schrappen, mits je ziek wordt van het eiwit uit brood natuurlijk!

Daarnaast is het wel zo dat je de simpele en snelle koolhydraten het beste kunt schrappen uit je dieet. Bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland zitten verstopt en hebben last van een moeilijke stoelgang. De juiste koolhydraten kunnen uitkomst bieden. Eet maar eens genoeg volkorenbrood, groenten en bonen. Je zult merken dat het snel beter zal gaan.

Als je geen koolhydraten mag eten, hoe kom je dan aan kalium?

Mensen met diabetes doen er goed aan om geen koolhydraten te eten en kunnen de benodigde dosis Kalium beter uit melk, koffie of groenten halen. Daarnaast is het verstandig om te kiezen voor kaliumzout, in plaats van gewoon zout. Het is wel verstandig om dit eerst met een arts te overleggen, want voor sommige is het niet geschikt. Kalium verlaagt de bloeddruk en Natrium verhoogd het juist weer.

Koolhydraten

Koolhydraten komen voornamelijk voor in plantaardig voedsel, zoals groente, fruit, aardappelen, graanproducten en peulvruchten.

Het ontstaan van koolhydraten

Koolhydraten ontstaan door fotosynthese en is een belangrijk proces dat in groene planten plaatsvindt. Een plant haalt koolzuurgas uit de lucht en water uit de grond.

Doordat de plant wordt blootgesteld aan zonnestralen vormt de plant glucose en zuurstof. Vervolgens zet de plant glucose om in zetmeel en wordt opgeslagen in bijvoorbeeld een aardappel.

Waarom zijn koolhydraten belangrijk voor ons lichaam?

Koolhydraten zijn belangrijk, omdat ze een belangrijke energiebron voor ons lichaam zijn. Koolhydraten die we uit onze voeding halen dienen dus als brandstof voor ons lichaam.

Maar zijn koolhydraten dan alleen goed voor onze dagelijkse dosis energie? Het antwoord hierop is nee.

Wanneer je in de morgen wakker word, dan is je bloedsuikergehalte erg laag en moet dus eigenlijk zo snel mogelijk weer aangevuld worden.

Een te laag bloedsuikergehalte zorgt er namelijk voor dat je je minder goed kunt concentreren en weinig energie hebt.

Het is dus belangrijk dat je altijd ontbijt en dat je ook goed ontbijt. Yoghurt met muesli, brood of brinta zijn uitermate geschikt om de dag mee te beginnen. Je zult merken dat je direct met meer energie aan de dag begint.

Koolhydraten hebben een positieve invloed op darmen

Koolhydraten zijn dus goed om de dag mee te beginnen. Daarnaast hebben ze ook nog eens een positieve invloed op je darmen.

In de celwanden van een plantencel bevindt zich het onverteerbare koolhydraat cellulose. Cellulose bevat voedingsvezels die ervoor zorgen dat je darmen in beweging komen.

Eet je over het algemeen voedsel waar weinig voedingsvezels in voorkomen, dan kun je te maken krijgen met trage darmen of verstoppingen.

Calorieën uit koolhydraten halen

Het is belangrijk om voldoende calorieën uit koolhydraten te halen. Het wordt dan ook aanbevolen om minimaal 45% van de calorieën uit koolhydraten te halen en de rest uit eiwitten en vetten.

Zoals we eerder in dit artikel hebben kunnen lezen, zijn koolhydraten een belangrijke energiebron en zorgen ze voor een goede concentratie. Vanzelfsprekend kan een tekort dus leiden tot vermoeidheid en een verminderde concentratie. Laat de snelle koolhydraten dus links liggen en probeer zoveel mogelijk goede koolhydraten binnen te krijgen.

DELEN

1 REACTIE

  1. Natuurlijk, koolhydraten heb je nodig. Maar pas op: Teveel koolhydraten is schadelijk en (waarschijnlijk) een van de oorzaken van de hartproblemen en kankers in de westerse wereld. We consumeren veel te veel koolhydraten. Over het algemeen genomen moet niet meer dan 30% van je energiebehoefte per dag bestaan uit koolhydraten. De rest bestaat uit eiwitten en goede vetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER