Home Gezonde Voeding Waarom zijn vetten noodzakelijk?

Waarom zijn vetten noodzakelijk?

waarom-zijn-vetten-noodzakelijk

Net als koolhydraten, zijn ook vetten een zeer belangrijke energiebron voor ons menselijk lichaam.

Er zijn veel mensen die goed letten op hun voeding en wanneer ze een vetrandje aan een stuk vlees zien zitten, slaat de paniek toe.

Deze vetten zijn dan ook zichtbaar voor het blote oog. Maar er zijn ook verborgen vetten die niet met het blote oog te zien zijn.

Wanneer je lichaam teveel vetten binnenkrijgt, dan zal je lichaam dit opslaan in het onderhuids bindweefsel wat weer zorgt voor een reserve bron aan energie.

Vetten zijn over het algemeen niet oplosbaar in water en worden regelmatig gebruikt binnen de cosmeticawereld. Zo worden vetten vaak toegepast om uitdroging van de huid te voorkomen.

Meer informatie over vetten

Een vet is opgebouwd uit 3 verschillende elementen, namelijk koolstof(C), waterstof(H) en zuurstof (O). Vetten komen voor in vaste vorm en in vloeibare vorm. Bij de vloeibare vorm kunnen we bijvoorbeeld denken aan oliën.

Vetten zijn te onderscheiden binnen twee categorieën, namelijk plantaardig vet (afkomstig van planten en bevatten onverzadigde vetzuren) en dierlijk vet (afkomstig van dieren en bevatten verzadigde vetzuren).

Met name dierlijk vet is een risico voor onze gezondheid. Ze kunnen namelijk hart-en vaatziekten veroorzaken en kunnen zorgen voor een verhoogd cholesterolgehalte.

Cholesterol zorgt er namelijk voor dat bloedvaten afgezet worden en daardoor kan de bloedstroom gaan haperen. Cholesterol is een stof die dus voornamelijk voorkomt in dierlijke producten.

Eet je dus veel dierlijke producten zoals eidooiers of orgaanvlees, dan zal je lichaam zelf ook cholesterol aanmaken. Zorg dus voor een goede balans tussen goede en slechte vetten.

Waarom zijn vetten belangrijk?

Wanneer vetten verbranden, leveren ze ons veel energie op en kunnen we onze dagelijkse werkzaamheden goed uitvoeren.

Wanneer het verbrandingsproces in volle gang is, ontstaat er warmte. Deze warmte hebben we nodig om ons lichaamstemperatuur (37 ºC) op peil te houden.

De voordelen van vetten

  • Beschermen onze organen tegen afkoeling
  • Je nieren worden op hun plaats gehouden
  • De vitaminen A,D,E en K zijn in vet oplosbaar
  • Vetten zijn nodig bij de verbranding van voedsel
  • De juiste vetten helpen bij het voorkomen van hart-en vaatziektes
  • Ze zorgen voor meer energie

Welke vetten hebben we nodig?

Belangrijke vetzuren zoals Omega 3 en Omega 6 (ook wel linolzuur genoemd) worden niet automatisch door ons lichaam aangemaakt. Het is dan ook belangrijk om deze vetzuren uit je voeding te halen.

Voorbeelden van goede onverzadigde vetten:

  • Schelpdieren – Mosselen, oesters, kokkels, slakken
  • Groene bladgroentes – Veldsla, spinazie, broccoli
  • Vette vis – Makreel, zalm, haring, forel, sardines
  • Noten – Walnoten, Amandelen
  • Zaden – Vlaszaad, lijnzaad
  • Oliën – Walnootolie, olijfolie, sesamolie

Voorbeelden van slechte verzadigde vetten:

  • Kaas
  • Worst
  • Roomboter
  • Gebak
  • Snacks
  • Zoutjes

Conclusie:

Een goede balans vinden tussen goede en slechte vetten kan soms lastig zijn. Het is dan ook belangrijk om voedsel te kiezen met een zo laag mogelijk gehalte aan verzadigde vetten. Eet dus vooral voeding die veelal onverzadigde vetten bevat.

Ik hoop dat je een passend antwoord hebt gekregen op de vraag waarom vetten zo belangrijk voor ons zijn.

Ik ben dan ook erg benieuwd naar je mening en zou het erg tof vinden wanneer je een reactie achter zou laten.

DELEN