Home Gezonde Voeding Wat maakt een gezond recept gezond?

Wat maakt een gezond recept gezond?

gezond recept

Er vindt in Nederland momenteel een ware ‘voedingsrevolutie’ plaats. We worden bewuster van onze voeding, gaan steeds vaker op zoek naar verse producten en steeds meer mensen meten zichzelf een gezond eetpatroon aan.

Deze bewustwording heeft vele oorzaken, zoals de vele kookprogramma’s, foodfestivals met foodtrucks en andere foodtrends.

We zijn veel meer met voeding bezig en zijn ook benieuwd naar waar onze voeding vandaan komt. Daarbij helpen de berichten in het nieuws over allerlei voedingsschandalen ook niet.

Dat we vaker opzoek gaan naar gezonde recepten is natuurlijk een goed teken. We zijn de zinloze methodes om af te vallen voorbij en beseffen ons dat goede voeding de enige echte manier is om een gezond leven te leiden. Maar waar vind je een gezond recept?

Gezonde recepten

Het internet staat er vol mee, je hoeft maar gezonde recepten in de bekende zoekmachine in te typen en je krijgt een berg aan websites die jou helpen aan de gezondste en lekkerste recepten.

Denk bijvoorbeeld eens aan de Allerhande website. Wat maakt deze recepten zo gezond? Zijn het de producten, de hoeveelheid, de versheid of dien je met meer rekening te houden?

Gevarieerd eten

Een tip die ik je meteen wil meegeven is dat een gezond recept op zichzelf niet genoeg is, wanneer je echt gezond wilt eten. Dan moet je jezelf een gezond eetpatroon aanmeten. Dit betekent dus niet dat je één keer in de week je late-night snack verandert in een stukje komkommer met een frisse yoghurt dip, maar dat je de hele week zo inricht.

Het is wetenschappelijk bewezen dat gevarieerd eten goed voor je is. Zo krijgt je lichaam elke week alle nodige voedingstoffen zoals vitamines, mineralen en andere voedingsvezels binnen. Een handig stukje gereedschap hierin is om de Schijf van Vijf te hanteren.

Verse producten

Nu je weet dat het niet bij een gezond recept blijft, gaan we kijken naar welke factoren een recept echt gezond maken. Hierin zijn verse producten erg belangrijk.

We zijn door de decennia heen gewend geraakt aan de producten uit de supermarkten, en vinden het de normaalste zaak van de wereld om met potjes en pakjes te koken.

Ongeveer 90% van alle producten in de supermarkt zijn bewerkt! We worden eigenlijk door middel van marketing al jaren in de maling genomen over gezond eten.

Natuurlijk zijn wortelen van Hak in een potje gezond, veel gezonder dan ongezond eten, volg je me? Maar verse wortelen zijn toch nog veel gezonder? Vaak nog goedkoper en net zo makkelijk te bereiden.

Op de één of andere manier denken we dat we sneller en beter af zijn met die kant-en-klare producten, maar niets is minder waar! Deze producten worden bewerkt, waardoor er veel belangrijke voedingstoffen verloren gaan.

Als je een echt op en top gezond recept wilt maken, probeer dan eens om verse producten aan te schaffen. Dit wordt steeds makkelijker en het is nu zelfs mogelijk om via verschillende websites je online boodschappen direct bij de boer te doen. Zo haal je zeer verse ingrediënten in huis die vaak direct na de oogst bij je worden bezorgd.

Boosdoeners

De boosdoeners zijn vaak de onverzadigde vetten die we terug vinden in onze veel gebruikte sausjes. Nederlanders houden ontzettend van sausjes over hun eten. Dan kun je nog zo gezond eten, maar als je er een lading saus over heen gooit wordt elk gerecht ongezond.

Denk maar eens aan stamppot, bijvoorbeeld lekkere hutspot van verse aardappelen, wortelen en uien. Ik hoor je denken: “Dat is inderdaad een eenvoudig gezond recept”. Dat klopt. Maar waar gaat het fout? Met de jus! We kwakken er een lading jus over heen en smullen maar.

Lekker, maar niet echt verantwoord. Daarnaast mis je de echte smaken van de ingrediënten.

We hebben ons zelf dit eetgedrag aangeleerd, omdat een jus zeker wel nodig is wanneer je de kant-en-klare producten uit de supermarkt gebruikt.

Probeer eens verse producten te gebruiken en je zal verbaasd zijn over hoe smaakvol een makkelijke gerecht zoals hutspot ineens is zonder dat er jus bij nodig is. Daarnaast zijn er natuurlijk vele andere oplossingen om een gerecht gezond en lekker te maken.

De bereiding van een gezond recept

Een ander vaak ondergewaardeerde factor waar een gezond recept aan moet voldoen, is de bereiding. De bereiding is essentieel voor een gezond recept. Wanneer je de ingrediënten te lang kookt of bakt, gaan er veel vitamines en mineralen verloren. Zeker wanneer iets verbrand of bijna verbrand is.

Heel veel producten hoeven helemaal niet zo lang te garen, denk aan sperzieboontjes. Deze koken we meestal 30 minuten, maar wist je dat deze best wat korter kunnen? Dan zijn ze nog knapperig en blijven er meer vitaminen over.

Dit is voor veel mensen nogal een probleem. Ik ben zelf nogal gek op koken, maar ik ken ontzettend veel mensen die niet kunnen koken, het wel graag willen maar het gewoon niet goed genoeg kunnen.

Dat is ook niet heel vreemd in deze maatschappij waar werk en carrière voor veel mensen op de eerste plaats staat. Wanneer je geen keuken held of heldin bent, is een maaltijdbox wellicht een goede optie. Zo haal je snel verse producten van de telers in huis compleet met recepten die je in 30 minuten op tafel zet.

Het gevarieerd eten, de bereiding en verse producten zijn allemaal belangrijke kenmerken van een gezond recept. Probeer de volgende keer wanneer je een recept opzoekt hier eens aan te denken. Je kunt de aangegeven ingrediënten makkelijk vervangen voor verse producten etc. Ga eens naar de markt of blijf wat langer op de versafdeling hangen. Nog beter kijk eens of een online vers webshop je ligt.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER