Home Is het gezond? Is de watermeloen gezond?

Is de watermeloen gezond?

watermeloenen

Is de watermeloen gezond? Het antwoord op deze vraag is zonder twijfel ja.

Waarom is de watermeloen gezond?

Zoals de naam al doet vermoeden bestaat de watermeloen voor ruim 90% uit water en is ze zeer rijk aan kalium, ijzer en vitamine C. Wat veel mensen niet weten is dat de meloen een groente is en geen fruit. Daarnaast is het erg gezond en zeer geschikt voor mensen die gewicht willen verliezen. De watermeloen is namelijk vochtafdrijvend en beschikt over weinig calorieën. Maar ook voor mensen met een hoge bloeddruk is de meloen zeer geschikt. Dit heeft alles te maken met het feit dat de watermeloen beschikt over een hoog kaliumgehalte.

De oorsprong van de watermeloen

In Nederland worden watermeloenen vaak in de zomer gegeten omdat ze dan het lekkerst zijn. Het is dan ook niet zo vreemd dat ze voornamelijk afkomstig zijn uit zuidelijke landen zoals Turkije en Zuidelijk Afrika.

In Nederland zijn we voornamelijk bekend met de rode variant watermeloen. Deze zijn dieprood en over het algemeen zoet en zeer sappig van smaak. Naast de rode variant bestaan er ook meloenen met geel, oranje, roze en wit vruchtvlees. Naast het grote verschil in kleur, zitten er ook grote verschillen in de pitten.

Deze zwarte pitten zitten namelijk verspreid in het vruchtvlees en niet zozeer in het midden van de meloen. Deze pitjes worden vaak uitgespuugd of van te voren verwijderd. Erg zonde als je het mij vraagt, want ze bestaan namelijk voor ruim 30% uit proteïne.

Meer belangrijke voedingsstoffen

Naast water, kalium, ijzer en vitamine C beschikt de watermeloen over een tweetal voedingsstoffen die zeker niet onbesproken mogen blijven. We hebben het dan over de voedingsstoffen lycopeen en bètacaroteen.

Lycopeen is het meest voorkomende carotenoïde in het menselijk lichaam en is niet oplosbaar in water. Deze is wellicht het minst interessant als we kijken naar de andere belangrijke voedingsstof bètacaroteen. Dit is namelijk een antioxidant die beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Bètacaroteen wordt door je lichaam omgezet in vitamine A en is goed voor haar, ogen en huid.

De 10 voordelen van de watermeloen

  1. Zeer geschikt voor het verliezen van gewicht
  2. Werkt bloeddrukverlagend en helpt tegen hartinfarcten
  3. Relatief goedkoop en het hele jaar door verkrijgbaar
  4. Rijk aan vitamine C, A en D
  5. Een uitstekende dorstlesser en vochtafdrijvend
  6. Bevat bijna geen calorieën
  7. Goed voor haar, ogen en huid
  8. Beschermt de huid tegen vrije radicalen
  9. Kan een libido verhogende werking hebben
  10. Erg lekker en zeer gezond

Conclusie

De watermeloen heeft dus vele voordelen met betrekking tot de gezondheid. Zo is het zeer geschikt voor mensen die willen afslanken en is het goed voor ogen, haar en huid. Daarnaast beschikt de watermeloen over zeer belangrijke voedingsstoffen en is het rijk aan water wat de algemene gezondheid weer ten goede komt.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER