Er bestaan verschillende soorten likdoorns. Deze worden in de volksmond ook wel eksterogen genoemd. Deze kunnen erg vervelend en pijnlijk zijn. Als je ze goed wilt behandelen dan is het belangrijk dat je altijd eerst op zoek gaat naar de bron van de eksteroog. Daarvoor dien je te weten welke soort likdoorn je hebt. De ene zal meer pijn doen dan de andere. Ze kunnen op verschillende plaatsen ontstaan en op verschillende manieren behandeld worden.
Eerst moet je op zoek gaan naar de soort, dan naar de bron en op deze manier kun je een likdoorn verwijderen. Op de plek van de likdoorn kun je een speciale pleister plakken om de pijn te verlichten. Vaak is dit een tijdelijke oplossing en is het verstandiger om de eksteroog te laten behandelen.
Om goed te kunnen bepalen met welke soort je te maken hebt, zullen we de kenmerken van de verschillende soorten likdoorns hieronder met je doornemen.
Welke soorten likdoorns bestaan er?
Weke likdoorn
Een weke likdoorn heeft de Latijnse benaming clavus interdigitalis. Hij bevindt zich tussen de tenen. De eksteroog wordt vaak omgeven door een verhard deel in de vorm van een soort ring.
Zaadlikdoorn
Een andere naam voor de zaadlikdoorn is clavus miliare. Deze likdoorn lijkt op een klein graankorreltje. Hij staat bekend als de minst vervelende likdoorn. Deze eksteroog kan al ontstaan zonder dat er druk of wrijving optreedt. Hij komt voor op de voetzool en op de hiel. Deze komt met name voor bij oudere mensen en bij mensen die een droge of slecht gevoede huid hebben. Er kan sprake zijn van een plaatselijke verdikking van de opperhuid.
Zenuwlikdoorn
De zenuwlikdoorn is verweven met zenuwtakjes, die zitten bekneld. Daarbij is voortdurende pijn aanwezig. Het is een vervelende likdoorn, die je het liefst zo snel mogelijk weg wilt hebben.
Vaatlikdoorn
De vaatlikdoorn is een likdoorn waarbij de fijne haarvaten van de lederhuid door zijn gewoekerd tot in de verhoorning. Ze kunnen herkend worden aan de donkere vlekjes in de likdoorn. Ze zijn erg pijnlijk en ze komen veelal voor op de teentoppen en aan de zijde van de tenen.
Zenuwvaatlikdoorn
Het uiterlijk van de zenuwvaatlikdoorn is hetzelfde als de vaatlikdoorn. Echter zijn bij deze variant ook de zenuwuiteinden tijdens de verhoorning meegegroeid. De eksteroog is dan ook hypergevoelig en kan ook in de nacht veel pijn veroorzaken.
Nu je de verschillende soorten likdoorns kent, kun je deze ook onderscheiden. Je kunt ze herkennen aan het uiterlijk en de plaats waar ze zich kunnen bevinden. Hierdoor kun je de aanpak om een likdoorn te verwijderen aanpassen aan de soort.