Zoek jij gewoon een goede en pijnloze manier om zelf eelt te verwijderen? Lees dan snel verder en ontdek hoe ook jij vandaag nog van die pijnlijke eeltplekken af kunt komen! Eelt verwijderen kun je heel eenvoudig zelf.
Inhoud van dit artikel:
Stappenplan om zelf eelt te verwijderen
Handige producten om eelt te verwijderen
Wat is eelt?
De oorzaken van eelt
Hoe kun je eelt voorkomen?
Waarom weghalen?
Eelt verwijderen apparaat
Stappenplan om zelf eelt te verwijderen
Stap 1: Neem een voetenbadje met bijvoorbeeld badzout of een goede olie. Hierdoor worden je voeten lekker zacht en is het eelt makkelijker te verwijderen.
Stap 2: Smeer je voeten goed in met een scrub en verwijder hiermee de dode huidcellen.
Stap 3: Verwijder je eelt voorzichtig door middel van een rasp, vijl of puimsteen. Doe het met beleid en zorg ervoor dat je niet alles verwijderd. Eelt heeft namelijk ook nog een beschermende functie.
Stap 4: Droog je voeten goed af om schimmels te voorkomen.
Stap 5: Maak vervolgens gebruik van een goede crème en zorg ervoor dat je dit regelmatig aanbrengt (2 maal daags). Op deze manier is en blijft de huid perfect beschermd.
Producten voor dit stappenplan
Om het bovengenoemde stappenplan goed uit te kunnen voeren raden wij je aan om de volgende producten in huis te halen.
Voetenbadje met badzout of olie
Een voetenbadje en badzout zijn één van de belangrijkste producten. Door middel van deze twee producten zullen je voeten lekker zacht aanvoelen en zullen overtollige restjes makkelijker weg te halen zijn.
Scrub
Een goede scrub is zeer geschikt om de doorbloeding van de huid te stimuleren. De suikerkristallen zorgen ervoor dat dode huidcellen op een milde wijze verwijderd worden. Door veel mensen wordt het gebruik van een scrub ervaren als een heerlijke massage.
Eeltvijl
Een eeltvijl, puimsteen of de Scholl velvet smooth gebruiken voor het beste resultaat. Gebruik een ‘rasp’ of een speciaal vijltje om het laatste beetje eelt onder je voeten weg te vijlen. Let op: Verwijder niet alles, het is namelijk een natuurlijk beschermlaagje voor je voeten.
Crème
Eeltcrème kun je zien als een verzorgend preventiemiddel. Door je voeten een aantal malen per dag in te smeren, voorkom je dat de huid uitdroogt. Daarnaast beperk je de kans op hielkloven en houdt je je voeten soepel en zacht.
Pleisters
Plak de pleister op de desbetreffende plek en laat deze enkele dagen zitten. Nadat je de pleister hebt verwijderd, is het verstandig om je voet te behandelen met een speciale voetenscrub. Hiermee verwijder je namelijk de dode huidcellen en de laatste restjes.
Eeltsokken
Er zijn ook speciale sokken op de markt waarmee je eelt kunt verwijderen. Deze sokken draag je een uurtje per dag gedurende maximaal 2 weken. Nadat je de sokken een uur hebt gedragen, spoel je de voeten af met lauwwarm water.
Wat is eelt?
Eelt is een plaatselijke verdikking van de hoornlaag (ook wel de opperhuid genoemd). Dit is de vijfde laag van de opperhuid en is te zien aan de buitenkant van het lichaam. Een dikke opperhuid, bijvoorbeeld aan de voetzolen, heeft een dikke hoornlaag (eelt). Deze hoornlaag bestaat voor slechts 10 procent uit water. Om eeltvorming te voorkomen is het belangrijk om het vochtgehalte binnen deze hoornlaag op pijl te houden. Naast het feit dat het vaak pijnlijk is en het er niet fraai uitziet, heeft het ook nog een beschermende werking. Je doet er dus goed aan om altijd een klein laagje te behouden.
De oorzaken van eelt?
Eelt ontstaat doordat er overmatig druk of wrijving wordt uitgeoefend op de huid. Wanneer de huid langer dan gewend wordt blootgesteld aan een zwaardere belasting, zal er in de meeste gevallen eeltvorming ontstaan. Bij veel mensen ontstaat het doordat zij dagelijks veel lopen of staan. Maar niet alleen op de voeten kan het voorkomen. Mensen die een zwaar beroep uitoefenen waarbij de handen zwaar worden belast, krijgen over het algemeen sneller te maken met eeltplekjes op de handen. Daarnaast zijn er ook nog andere belangrijke oorzaken:
- Verkeerd of niet goed passend schoeisel (te groot, te klein)
- Onnatuurlijke stand van de voeten
- Overgewicht (meer druk op de voeten)
- Schoeisol met een te dunne zool zoals slippers
- Temperatuur verschillen (zomer, winter)
- De stand van je botten
- Zweetvoeten
- Een drogere huid door het ouder worden
- Veel lopen en/of staan
- Erfelijkheid
Hoe kun je eelt voorkomen?
Je kunt het voorkomen door voldoende aandacht en verzorging te bieden aan de ‘probleemgebieden’ (handen en voeten). Door eerst de kern aan te pakken zul je merken dat je er in de toekomst minder last van gaat hebben. Wil jij het voortaan voorkomen? Houdt rekening met de volgende punten:
Goed schoeisel – Als is vastgesteld dat een verkeerde stand van de voeten de oorzaak is van jouw eeltvorming, dan is het dragen van aangepaste schoenen wellicht de oplossing. Draag voornamelijk schoenen die niet teveel druk uitoefenen op je voeten en zorg ervoor dat de voetzool niet te dun is. Schoenen die aan de zijkant te strak zitten, kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van pijnlijke plekken op de zijkant van je tenen (ook wel eeltknobbel genoemd).
Bezoek regelmatig een pedicure – Een regelmatig bezoek aan een pedicure kan een goede preventieve manier zijn. Laat overtollige plekken wegsnijden en behandelen door een professionele pedicure.
Een goede crème gebruiken – Smeer je voeten regelmatig in met een goede crème.
De bestanddelen in een crème maken je voeten lekker zacht en soepel. Op deze manier kan het voortaan makkelijker voorkomen en verwijderd worden. Smeer je voeten 2 maal daags in voor het beste resultaat.
Pleisters – Waar je vooral geen eelt wilt krijgen is op of tussen je tenen. Meestal veranderen deze plekken in likdoorns (eksterogen) wat erg pijnlijk kan zijn. Vooral mensen met platvoeten hebben een verhoogde kans op het krijgen van eelt aan de zijkant of aan de binnenkant van de tenen. Omdat de binnenkant van de tenen vaak extra gevoelig zijn, is het aan te raden om eelt aan de binnenkant van de tenen niet weg te vijlen. Gebruik hiervoor liever speciale pleisters die de laag verdunnen.
Draag de pleisters enkele dagen en behandel het daarna met een speciale scrub. Daarmee verwijder je namelijk de laatste restjes. In sommige gevallen verdwijnt het laagje of de likdoorn in zijn geheel. Laat de pleisters gedurende enkele dagen op de eeltplekken zitten.
Waarom weghalen?
- Het doet pijn en belemmerd onze dagelijkse werkzaamheden.
- Het ziet er niet fraai uit.
- We krijgen last van pijnlijk (hiel)kloven.
- We krijgen te maken met pijnlijke likdoorns.
Elektronisch eelt verwijderen apparaat
Omdat het verwijderen met een rasp of vijl vaak kan leiden tot nieuwe eeltplekken op je handen, geven wij de voorkeur aan het elektronische verwijderen van eelt.
Scholl heeft sinds kort een elektronische voetvijl die het wel heel eenvoudig maakt om thuis, zelf je eelt te verwijderen. Er zitten namelijk een soort van kleine korrels in verwerkt, waarmee je eelt snel kunt verwijderen. Het bespaart je echt super veel tijd.
Bekijk onderstaande video om het apparaat in werking te zien:
Scholl Velvet Smooth Video (gebruiksaanwijzing)
Je kunt de Scholl Velvet Smooth hier voordelig online bestellen (zonder verzendkosten).
Eelt verwijderen kun je als het goed is nu heel eenvoudig zelf. Ik ben dan ook erg benieuwd naar het eindresultaat. Ik zou het geweldig vinden wanneer jij je ervaringen met onze lezers zou willen delen door hieronder een reactie achter te laten. Alvast hartelijk bedankt en veel succes met het verwijderen van die overtollige eeltplekken.
Voor mijn werk moet ik veel lopen en heb dan ook regelmatig last van pijnlijke eeltplekken aan de zijkant en onderkant van mijn voeten. Voorheen liet ik de pedicure nog wel eens bij mij thuiskomen (wat altijd erg goed heeft geholpen), maar ben nu zelf begonnen met het beter verzorgen van mijn voeten. Eelt verwijderen kun je inderdaad heel eenvoudig zelf en ik neem nu 2 maal per week een voetenbadje en haal het overtollige eelt weg met een voetvijl. Vervolgens ga ik nogmaals in het voetenbadje en smeer het daarna in met de eeltcrème van Scholl. Dit werkt in ieder geval voor mij erg goed en wou het niet voor mezelf houden :)
Vorige week ben ik begonnen met mijn vakantiebaantje (orderpicker in een groot magazijn) en daarbij moet je dus erg veel lopen op van die ‘lompe’ werkschoenen met stalen neuzen. Na een week veel te hebben gelopen, merk ik dat ik veel last heb gekregen van eeltplekken op mijn voeten. Ik moet nog 3 weken en zou prettig zijn wanneer ik deze zonder pijn kan doorstaan. Volgens jullie stappenplan is het goed om eerst een voetenbadje te nemen en vervolgens de eelt te verwijderen. Dit is me net iets te duur voor slechts 3 weken en daarom ga ik het gewoon proberen met een teiltje. Bedankt voor de tips in ieder geval!
Hi Natascha,
Bedankt voor je reactie, en wat een herkenbaar verhaal!
Iedereen heeft een eeltlaagje onder zijn voeten, maar wanneer deze extra worden belast door in jou geval het vele lopen, dan kan dit op den duur inderdaad erg pijn gaan doen. Omdat je pas net bent begonnen met je vakantiebaantje, moeten je voeten erg wennen aan de nieuwe schoenen, maar ook aan het hele vele lopen. Dit zorgt voor extra druk en wrijving op je voeten. Niks om je zorgen over te maken, maar het is wel raadzaam om je voeten goed te verzorgen. Je doet er dus inderdaad goed aan om een voetenbadje (teiltje) te nemen, zodat het eelt wat zachter wordt en dus makkelijker te verwijderen is. Overigens volstaat het nemen van een douche ook al aardig. Veel mensen maken onder de douche gebruik van een puimsteen en maken daarbij ronddraaiende bewegingen over de eeltplekken. Zorg er overigens wel voor dat je een eeltlaagje laat zitten, het heeft namelijk ook nog een beschermende werking. Smeer je voeten vervolgens 2 maal daags in met een goede verzorgende crème.
Ik ben blij dat ik de Scholl Velvet tegen ben gekomen op jullie website. Ik had hem natuurlijk al een aantal keer voorbij zien komen, maar ik wist niet precies hoe ik hem moest gebruiken. De video maakt alles duidelijk. Ik gebruik hem nu een week en eelt verwijderen gaat echt super snel en makkelijk. Ik ben er dan ook super tevreden over!