Home Gezonder leven Hoe te beginnen met een gezonde levensstijl

Hoe te beginnen met een gezonde levensstijl

gezonde levensstijl

Misschien herken je het wel; dat super gemotiveerde gevoel dat je krijgt als je foto’s van ‘afgetrainde’ modellen voorbij ziet komen op televisie of Social media. Zeker nu de zomer voor de deur staat willen de meeste van ons dames (ik in elk geval wel), goed voor de dag kunnen komen in een zomerse bikini.

Dat wil niet zeggen dat we allemaal een sixpack wensen, maar een zandloperfiguurtje of een platter buikje willen we eigenlijk allemaal wel.

Elke week borrelen er weer wat goede voornemens op. Elke weekend beloof ik mezelf weer om maandag opnieuw van start te gaan. Het lijkt wel of ik week na weer in herhaling val.

Altijd zijn er wel genoeg excuses en redenen om toch een patatje te eten, die chocolade muffin vooral niet te laten staan, en ga nog maar even door.

Als je jezelf herkent in deze tekst, lees dan vooral even verder!

In dit artikel geven we je een aantal handvatten om nu dan toch écht voor die gezondere levensstijl te gaan en misschien zelfs nu eindelijk een paar pondjes kwijt te raken.

Laten we beginnen bij het begin (nu het nog kan want de zomer laat niet veel langer op zich wachten!)…

Doelen stellen

Laten we beginnen met het stellen van een doel. Wat wil je bereiken? Wil je wat kilo’s in vet kwijt of wil je spieren opbouwen en wat strakker in je velletje zitten?

Volgens Fajah lourens van het boek ‘Killerbody’ kan het eigenlijk niet allebei tegelijk. ‘Goh, dat is nou jammer’! Dat is eigenlijk ook wel logisch aangezien je om af te vallen (vet verliezen) een zogeheten negatieve energiebalans moet hebben (en dus minder calorieën binnen zult moeten krijgen) om gewicht te verliezen.

Je lichaam zal dan de opgeslagen energie gaan verbruiken waardoor je afvalt. Bij spieropbouw is toename van gewicht juist logisch. Spieren die groeien zorgen namelijk ook voor de extra pondjes die de weegschaal ook gewoon meetelt.

Voor serieuze opbouw van spieren is juist een positieve energiebalans nodig, waarbij je lichaam dus extra energie nodig heeft en op zal slaan. Het is dus kiezen of delen.

In mijn geval ga ik eerst voor: Gewichtsverlies. Vervolgens mag het wat mij betreft allemaal wel wat ‘strakker’. Na de afval fase, begin ik dus aan mijn spieropbouw. Maak hierin voor jezelf duidelijk wat jouw doel is.

Bewegen

Beweging is één van de factoren die je zullen helpen naar een gezonder en fitter lichaam.

Dat hoeft niet perse fitness te zijn. Ik raad je graag aan om te kiezen voor een sport waarbij jij je prettig voelt. Dat kan hardlopen zijn, tennis, paardrijden, maar misschien wel lekker wandelen. Geen mens is hetzelfde, dus ook interesses verschillen per persoon.

Ik persoonlijk vind het heerlijk om me een aantal avonden per week uit te sloven in de sportschool. Waarom? Omdat ik fitness lekker flexibel kan combineren met mijn wisselende werktijden. Ik kan gaan wanneer ik wil, ik sport alleen dus hoef met niemand rekening te houden. Ik doe het tenslotte voor mezelf.

Vind jij het lastig om je aan een minimum sportsessies te houden? Wellicht is een teamsport of leuke groepsles meer jouw ding, of een leuke groepsles bij de fitness. Zo kun je moeilijker ‘nee’ zeggen wanneer je even geen zin hebt.

En euh, een tip… gewoon doen! Je gaat er vanzelf van houden als je ergens goed in bent en resultaat gaat zien.

Voeding

Nee, één stuk fruit per dag is niet hetgeen dat we bedoelen als het gaat over een gezondere levensstijl en afvallen. Voeding speelt met 80% de belangrijkste rol in onze weg naar een fittere levensstijl.

Beweging daarentegen speelt een veel kleinere rol, namelijk 20%. Je bent wat je eet is dan ook een zeer bekende uitspraak die zeker niet gelogen is.

Verdiep je eens in recepten die je normaal niet zo snel zou bereiden. Verander bijvoorbeeld eens van ontbijt.

Waar je wellicht tot nu toe dacht dat een bak yoghurt met cruesli gezond was, kan ik je nu vertellen dat daar een behoorlijk suikerpercentage in zit. Heel erg lekker maar suiker past niet in het rijtje ‘afvallen’.

Ik maakte een jaar lang ook de zelfde fout en dacht dat ik hiermee een gezond ontbijtje had elke dag. Het tegendeel is bewezen. Toen ik mijn calorieën ging tellen per dag (tip: gebruik de APP: MyFitnessPal) werd me duidelijk dat mijn ontbijt al gauw aan de 350 calorieën zat. Ik kan je vertellen… dat wil je niet wanneer je juist pondjes kwijt wilt raken!

Voedingssupplementen – Eiwitten

laura

Je hebt er ongetwijfeld al wel eens van gehoord… Eiwitten in eiwitshakes.

Voordat ik begon met een redelijk serieus fitnessschema, hechtte ik hier niet zoveel waarde aan. Ik dacht dat eiwitshakes vooral iets voor gespierde mannen en bodybuilders was. Het tegendeel is waar.

Wanneer je redelijk fanatiek met krachttrainingen aan de slag gaat in de sportschool, zijn eiwitten juist heel belangrijk voor het leveren van aminozuren (de bouwstenen voor het eiwit in ons lichaam).

Sommige aminozuren maakt het lichaam zelf aan, andere moet je zelf uit voeding binnen krijgen. Bronnen waar veel eiwitten in zitten zijn bijvoorbeeld: Kip, vis, eieren, noten, granen en (magere) kwark.

Ook hier geldt weer, elk lichaam is anders, dus elk lichaam heeft een andere hoeveelheid eiwitten nodig om het herstel van je spieren te bevorderen. Er valt te berekenen hoeveel eiwitten je nodig hebt.

Hier komen we in een volgend artikel op terug. We zullen dan ook dieper inzoomen op de mogelijkheden en voordelen van eiwitten en bepaalde hoeveelheden. Ook zullen we gaan bekijken of eiwitinname kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Motiveren

Jezelf motiveren is één. Maar gemotiveerd blijven is iets waar vele van ons af en toe nog moeite mee hebben.

Trakteer jezelf af en toe eens op iets nieuws. En dan heb ik het niet over een zak chips of een stuk appelgebak, maar bijvoorbeeld een leuke nieuwe sportlegging. Misschien pas je na al dat harde werken en afvallen al wel in een ‘maatje minder’!

Dat is nog eens motiverend!

Nog een tip is om een foto van je zelf in ‘huidige toestand’ te maken. Uiteraard in bikini of ondergoed. Wanneer je dan trek krijgt in een vette hap, zoek je gewoonweg weer even die foto op van het lichaam waar je een betere versie van wilt maken. Wedden dat je die snack makkelijker kunt laten staan!

Oh ja, zoek een foto van een (realistisch) voorbeeld van hoe jouw droomlichaam eruit zou zien. Ook deze foto kun je regelmatig weer eens opzoeken om je eraan te herinneren waar je het allemaal voor doet.

Volhouden

Misschien wel het aller lastigste puntje. Één weekje op je voeding en beweging letten is natuurlijk al top. Maar wanneer je vervolgens weer terug valt in je oude ritme (ook al is dat maar voor één dagje), kun je eigenlijk weer van vooraf aan beginnen.

En zeg nou zelf… da’s toch zonde! Het zonnetje schijnt, de zomer komt eraan. Laten we vanaf NU starten met het opbouwen van een gezond en fittere levensstijl! Once you will love it and never go back!

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER