Home Gezonde Voeding Zo bewaar je jouw smoothie het langst

Zo bewaar je jouw smoothie het langst

smoothie invriezen en bewaren

Altijd al willen weten wat de beste manier is om je smoothies in te vriezen en te bewaren? Pas het stappenplan uit dit artikel toe en geniet voortaan langer van je heerlijke smoothies.

Een smoothie is zeker één van de gezondste opties voor het ontbijt. Maar ook de snelste manier in de ochtend. Zelfs voor de ‘niet-ontbijters’ is dit een perfecte optie. Wist jij namelijk dat je je smoothies voor een hele week kunt invriezen?

Gezond ontbijt

Een smoothie is één van de gezondste opties voor het ontbijt is. De hoeveel fruit en/of groente die je hiermee binnen krijgt is namelijk niet te vergelijken met een ander ontbijt. Deze groente en/of fruit geven jou genoeg energie voor de rest van de dag. Een smoothie zorgt niet alleen voor een goede start van de dag er zijn talloze mogelijkheden wat betreft combinaties. Na een aantal keer proberen, vindt je vanzelf uit welke combinatie bij jou past. Het kan dus niet zo zijn dat je een smoothie niet lust.

smoothie-in-blender
Figuur 1 Blauwe bessen, banaan en sinaasappelsap in de blender

De snelste manier

Plan op de zondagmiddag een halfuurtje in voor het maken van smoothies en vries deze één voor één in. Je hoeft dus niet de hele week met dezelfde smoothie te ontbijten.

Het is handig om vijf verschillende ‘to-go’ cups aan te schaffen. Aangezien ik geen fan ben van plastic vind ik het zelf het fijnste om een (glazen) mason jar te gebruiken. Deze zijn vergelijkbaar met de weckpotten die je oma vroeger gebruikte.

Je hoeft ze niet te sealen of vacuüm te maken bij het invriezen van een smoothie. De mason jar is tegenwoordig helemaal hip dus ze zijn overal te koop, zelfs bij winkels als de Blokker en Xenos heb je ruime keuze.

Ik heb dus vijf mason jars in huis waarin ik vijf verschillende smoothies in invries.

Smaken verschillen, maar dit zijn mijn 5 beste smoothie combinaties voor de hele week:

Dag 1: Smoothie appel, spinazie en sinaasappelsap

Dag 2: Smoothie banaan, aardbei en amandelmelk

Dag 3: Smoothie blauwe bes en sinaasappelsap

Dag 4: Smoothie biet, banaan en sinaasappelsap

Dag 5: Smoothie mango, ananas en kokoswater

smoothie in mason jar
Figuur 2 Smoothie in een mason jar; de topping vries je niet mee maar doe je er later bovenop

Het is soms lastig om uit bed te komen in de vroege ochtend. Maar toch is het heel belangrijk om te ontbijten. Poets je tanden en kleed je om, pak een door jou ingevroren smoothie uit de vriezer en je bent klaar om te gaan. In de zomer is het heerlijk verkoelend om een helemaal bevroren smoothie mee te nemen naar je werk, vooral als je nog moet reizen.

Anders kan je het beste één smoothie de avond van te voren uit de vriezer halen en in de koelkast stoppen. Op die manier heb je in de ochtend een lekker koele, maar niet meer bevroren smoothie.

Stappenplan voor het invriezen en bewaren van een smoothie

1. Snijd de gewenste ingrediënten voor jouw favoriete smoothie. Sommige ingrediënten zijn al klein genoeg, zoals de blauwe bes. Deze hoef je dus niet nog kleiner te snijden. Sinaasappels pers je uit, banaan snijd je in plakjes en ananas in blokjes. Allemaal klein genoeg zodat je blender ze goed kan mixen. Al het groente, fruit en de sapjes kunnen samen ingevroren worden. Als je nog graag een topping aan je smoothie toevoegt, zoals havermout, kokosrasp of pure chocolade, moet je deze niet invriezen. De topping voeg je pas naderhand, bij de ontdooide smoothie toe, anders verliest de topping zijn knapperigheid.

2. Mix deze ingrediënten in de blender tot de smoothie een gladde structuur heeft en alle ‘stukjes’ zijn verdwenen. Als je enkel fruit of groente gebruikt, kan het zijn dat de smoothie erg dik blijft. Het is altijd handig om een sapje, plantaardige melk of water te gebruiken in combinatie met de ingrediënten.

3. Giet de smoothie in een mason jar.

4. Stop deze mason jar in de vriezer. De smoothie kan je niet langer dan een week in de vriezer bewaren.

Het is natuurlijk ook mogelijk om een sticker met de ingrediënten van de smoothie op de mason jar te plakken. Zo kan je in de ochtend ook nog kiezen waar je zin in hebt. Daarnaast kan je hier ook de datum opschrijven wanneer je de smoothie hebt gemaakt. Zo kun je ook precies zien tot wanneer de smoothie houdbaar is.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER