Gezondheids Nieuwtjes

Hoe maak ik een smoothie?

Het is de makkelijkste en lekkerste manier om weer even wat gezonder te gaan eten; begin jouw dag met een smoothie!

Voor het maken van een smoothie heb je een blender, een scherp mes en een snijplank nodig. In dit artikel leg ik de basics uit en geef ik je een stappenplan voor het maken van een smoothie.

De basics bij het maken van een smoothie

Er zijn verschillende soorten blenders in verschillende prijsklassen. Voor het maken van een smoothie maakt het geen verschil of je een dure of goedkope blender hebt. Het enige waar je goed op moet letten is of jouw blender een ‘ijsblokjesstand’ heeft of niet.

Dit geeft namelijk aan of er ook bevroren fruit, noten en natuurlijk ijsklontjes in mogen, kortom harde ingrediënten. Er zijn namelijk veel blenders die kapot gaan als je deze harde ingrediënten er in stopt.

Voor het maken van smoothies heb je echter niet per se bevroren fruit, noten of ijsklontjes nodig. Elke blender is dus geschikt! Het is wel belangrijk om de ingrediënten van je smoothie in kleine stukjes te snijden, zo kan de blender deze beter malen.

Voor de rest is het belangrijk om altijd de deksel op de blender te doen als je deze aanzet. Tevens moet je nooit met je vingers of met een mes in de blender gaan, ook niet als deze uitstaat. Door scherpe voorwerpen te gebruiken kan de blender namelijk beschadigen. Met je handen of vingers in de blender gaan is erg gevaarlijk, dit kan lelijke verwondingen veroorzaken.

Het is moeilijk om alle verschillende smoothies in groepen in te delen. Er is namelijk niet een echte scheiding tussen alle soorten. Wel spreekt men van een groene smoothie; hiermee wordt een smoothie op basis van groene groente bedoeld.

Vijf stappen voor een heerlijke smoothie

Stap 1 Kies de basisdrank

Om te zorgen dat jouw smoothie voldoende vloeibaar is, kies je voor een basisdrank. Hierbij heb je drie keuzes: een vruchtensap, water of melk. Bij vruchtensap kan je denken aan appel of sinaasappelsap. Een groene smoothie maak je vaak op basis van water en bij melk kan je variëren van kokosmelk tot amandelmelk. Alles is mogelijk!

Stap 2 Kies de basisingrediënten

Ga je voor groente of voor fruit, vezels of vitamines? Of misschien wel allebei? Bedenk op welk groente of fruit jij jouw smoothie wilt baseren. Meestal wordt er voor een gladde structuur gekozen voor ‘romige’ fruitsoorten. Hiermee worden fruitsoorten bedoeld die ook een wat romige structuur hebben, zoals mango, banaan of perzik. Ook kun je hierbij denken aan avocado.

Stap 3 Unieke combinaties

Met een smoothie kan je echt elke combinatie bedenken die mogelijk is, je kunt dus alles wat je lekker lijkt in de blender gooien. Er zijn echter een aantal combinaties die goed werken, denk hierbij aan de klassiekers als banaan-sinaasappel-kiwi of mango-ananas-aardbei. Als je een voor jou passende combinatie hebt gevonden, kun je nu alle ingrediënten in de blender mixen.

Stap 4 Maak jouw smoothie extra smaakvol!

Om je smoothie extra smaakvol te maken, kan je kruiden toevoegen. Kruiden? Ja echt! Denk bijvoorbeeld aan verse munt, of aan gemalen kaneel of cacaopoeder. Gerelateerd aan de combinatie die je bij stap 3 hebt gemaakt, kies je een passend kruid. Bij de banaan-sinaasappel-kiwi variant is het aan te raden om een paar blaadjes verse munt toe te voegen. Bij een smoothie gebaseerd op plantaardige melk is kaneel een echte aanrader!

Ook kan je kiezen om je smoothie een topping te geven. Google eens op ‘smoothie bowl’ en je zult prachtige creaties zien verschijnen. Giet de smoothie in een glas en decoreer deze met bijvoorbeeld havermout, kokosrasp of stukjes pure chocolade.

Stap 5 Een smoothie bewaren

Omdat je werkt met verse ingrediënten en geen conserveermiddelen gebruikt, is een smoothie beperkt houdbaar. In de koelkast zou je hem ongeveer één dag kunnen bewaren. Doe dit dan voordat je een topping hebt toegevoegd. Maar wist je dat je een smoothie ook kan invriezen? Hierdoor is jouw smoothie een stuk langer houdbaar en zo heb jij altijd een gezond ontbijt bij de hand!

Mobiele versie afsluiten