Home Gezonder leven Hoge bloeddruk en overgewicht wat doe je er aan?

Hoge bloeddruk en overgewicht wat doe je er aan?

hoge-bloeddruk-en-overgewicht

Veel mensen in Nederland lopen rond met een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk is niet ongevaarlijk, want het vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Er zijn een aantal factoren die het risico op hart- en vaatziekten vanwege een hoge bloeddruk vergroten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij overgewicht. Daarom is het slim regelmatig je bloeddruk te meten en overtollig gewicht kwijt te raken. Hoe doe je dat?

Hoe ontstaat een hoge bloeddruk?

Als je het hebt over bloeddruk, dan spreek je altijd over een boven- en onderdruk. Als het bloed het lichaam wordt ingestuwd, dan is er sprake van de bovendruk. Zodra het hart weer ontspant, ontstaat de onderdruk. Uiteraard is de bloeddruk hoger als je actief bent. Er is niet concreet een aanwijzing te vinden waardoor een hoge bloeddruk ontstaan. Wel zijn er een aantal factoren die de kans op een hoge bloeddruk vergroten.

Wat vergroot de kans op een hoge bloeddruk?

Niet alleen overgewicht vergroot de kans op een hoge bloeddruk. Dat geldt ook voor roken, diabetes, een hoog cholesterol, langdurige stress en erfelijkheid. Over het algemeen zijn dat allerlei zaken waar je iets aan kunt doen.

Natuurlijk begin je met het meten van je bloeddruk. Dit hoef je niet altijd bij de huisarts te doen. Dit kan ook eenvoudig thuis. Een goede bloeddrukmeter koop je bijvoorbeeld bij Bloeddrukmeterswebshop.nl. Je meet altijd de onder- en bovendruk. Ga eerst rustig zitten voordat je ermee aan de slag gaat. Heb je vragen? De website vertelt je alles over effectief je bloeddruk meten.

Overgewicht en een hoge bloeddruk

Overgewicht zorgt ervoor dat je bloeddruk stijgt. Je kunt flink wat stappen nemen om de bloeddruk te verlagen en tegelijkertijd af te vallen. Vooral de inname van zout verlaagt de hoge bloeddruk. Probeer ook zo weinig mogelijk alcohol en koffie te drinken. Verder is het belangrijk om mager te eten, meer vezels tot je te nemen en voldoende te bewegen.

Leef gezond

Het belangrijkste advies dat een arts je kan geven om een hoge bloeddruk te voorkomen, is door gezond te leven. Eet bijvoorbeeld gezond, rook niet, raak overtollig gewicht kwijt, beweeg voldoende en leer vooral om te gaan met stress. Naast het aanpassen van je levensstijl, kan een arts je soms ook medicijnen voorschrijven. Deze zorgen ervoor dat de bloedwaarden dalen. Kortom, genoeg informatie om een hoge bloeddruk en overgewicht tegen te gaan.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER