Het antwoord hierop is zonder twijfel ja!
Waarom is kaneel gezond?
Kaneel heeft verschillende eigenschappen, namelijk rampwerend, antiseptisch, wind verdrijvend en zweetdrijvend kruid, dat het spijsverteringsstelsel verwarmt en versterkt.
Het wordt al heel lang in de geneeskunde gebruikt als uitwendig middel tegen huidaandoeningen en zweren. Zo helpt het bijvoorbeeld tegen verkoudheid, misselijkheid, diarree, winderigheid, kouwelijkheid (handen en voeten), menstruatiepijnen en reumatische klachten. Daarnaast is het ook goed voor je bloedsuikerspiegel, het helpt je namelijk om het glucosegehalte in je bloed stabiel te houden. Vooral heel gezond voor mensen met Diabetes en insulineresistentie.
Waar komt het vandaan?
Kaneel is eigenlijk de gedroogde en opgerolde binnenste bast van de kaneelboom (Cinnamomum Verum), (Cinnamomun Zeylanicum) en groeit eigenlijk alleen in een tropisch klimaat. Veelal komt dan ook van het eiland Sumatra en uit Sri Lanka.
Twee verschillende soorten
Er zijn twee verschillende soorten, namelijk Ceylon kaneel en Cassia kaneel. Het maakt niet zoveel uit welke soort je kiest ze hebben beide dezelfde gezondheidsvoordelen. Alleen als je elke dag heel veel kaneel gebruikt dan kan je beter Ceylon gebruiken in plaats van Cassia. In kaneel zit de stof Cumarine, die bij normale hoeveelheden geen probleem opleveren, maar bij grote hoeveelheden kan dit problemen geven voor de nieren en de lever. Tot maximaal 2 theelepels is het geen probleem om Cassia te gebruiken. In Cassia zit meer Cumarine dan in Ceylon.
Gebruik
Kaneel wordt over de hele wereld gebruikt als aromatisch ingrediënt in de keuken wordt veelal gebruikt om gerechten wat meer smaak te geven. Je komt het dan ook regelmatig tegen in verschillende soorten gebak, snoep en zoete gerechten zoals stoofperen. Daarnaast zijn er ook veel mensen die het verwerken in hun thee of koffie. Dit geeft net een iets andere smaak en kan een goede vervanger zijn voor bijvoorbeeld suiker.
Gezondheidsvoordelen
Afslanken
De mineralen mangaan, ijzer, calcium en magnesium die in kaneel zitten hebben ook een gunstig effect bij het afvallen. Het kan namelijk de gevoeligheid voor het hormoon “insuline” verbeteren. Insuline is een van de hormonen die de stofwisseling reguleren en is essentieel voor hete transport van bloedsuiker naar de cellen. Door de werking van insuline te bevorderen kan het de bloedsuiker verlagen. Daarnaast heeft het een zoete smaak waardoor je geen suiker of andere zoetstoffen hoeft toe te voegen aan je maaltijden. Doordat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en niet die pieken en dalen krijgt krijg je dus ook minder last van eetbuien door een lage bloedsuiker.
Verkoudheid en schimmelvorming
Kaneel heeft een antibacteriële werking waardoor het kan helpen om van een verkoudheid af te komen kaneel helpt dus virussen en bacteriën te bestrijden. Vooral de combinatie van kaneel met honing. Daarnaast helpt het ook tegen schimmelvorming zoals Candida. Kaneel helpt het lichaam om infecties te bestrijden en weefselschade te voorkomen.
Cholesterol
Ook heeft het een positief effect op het verlagen van je cholesterol. Door elke dag een halve theelepel kaneel te nemen eventueel verwerken in je eten, je thee of je kwark. Kaneel verlaagt het totale cholesterol, het LDL cholesterol en Triglyceriden terwijl HDL cholesterol stabiel blijft.
Meer energie voor sporters
Ook voor sporters is het goed omdat het er voor zorgt dat de anabole eiwitten in de spiercellen worden verhoogd. Dit heeft als gevolg dat er meer glucose door de spieren wordt opgenomen waardoor er meer energie beschikbaar is.
Let op! de werking van bloed verdunnende medicatie kan veranderen als je veel kaneel eet. Het heeft namelijk zelf ook eigenschappen die als bloedverdunners werken.
Conclusie: Het is gezond maar gebruik het wel met mate.