Gezondheids Nieuwtjes

Plaatselijke verdikking van de opperhuid

plaatselijke-verdikking-van-de-opperhuid

Een plaatselijke verdikking van de opperhuid noemen we eelt en ontstaat doordat de bovenste laag van de huid wordt blootgesteld aan wrijving en/of druk. Een plaatselijke verdikking van de huid kan bijvoorbeeld ontstaan door het dragen van verkeerd schoeisel of door druk van binnenuit (de botten).

Standafwijkingen van de voet of tenen kunnen overtollig eelt veroorzaken en dus erg pijnlijk zijn tijdens onze dagelijkse werkzaamheden. Wanneer de druk op bepaalde plaatsen hoger is dan normaal, zul je op den duur last krijgen van een plaatselijke verdikking van de opperhuid. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen op de bal van je voet of aan de zijkant van je tenen.

Daarnaast kan het ook zijn dat er maar een klein deel van een bepaald lichaamsgebied wordt blootgesteld aan druk of wrijving. In dit geval zal de eelt naar binnen groeien en kun je te maken krijgen met een likdoorn, ook wel eksterogen genoemd.

De verschillende soorten huidlagen

De huid is opgebouwd uit drie verschillende huidlagen, namelijk de opperhuid, de lederhuid en de onderhuid. In dit artikel gaan we voornamelijk in op de opperhuid, omdat een verdikking van deze huidlaag eelt veroorzaakt.

De opperhuid

De opperhuid is de buitenste laag van de huid en daarmee ook de dunste laag van onze huid. Over het algemeen is de totale dikte van de opperhuid slechts 0,1 millimeter.

In de opperhuid bevinden zich geen klieren, bloedvaten, lymfevaten en zenuwen en deze kent dus geen kenmerken van leven. De onderzijde bevat echter wel levende cellen en deze worden voortdurend opnieuw gevormd. Deze cellen veranderen overigens later in een verhoornde dode cel. Dit proces duurt ongeveer vier weken.

Lagen van de opperhuid

De opperhuid is opgebouwd uit vijf lagen, namelijk de basaalcellenlaag (hier worden voornamelijk nieuwe cellen gevormd). De stekelcellenlaag (via deze laag worden de cellen opgeschoven naar de korrellaag, waar het verhoorningsproces zal gaan beginnen. De korrellaag (in deze laag wordt keratohyaline gevormd als voorstadium van keratine). De doorschijnende laag (hier wordt keratohyaline omgezet in eleidine). De hoornlaag (dit is de buitenste laag die je aan de buitenkant van je lichaam zit en bestaat voor 10 procent uit water.

Al deze huidlagen binnen de opperhuid hebben een eigen functie en hebben een belangrijk aandeel binnen het verhoorningsproces.

Mobiele versie afsluiten