Home Is het gezond? Roggebrood gezond? Dit moet je weten

Roggebrood gezond? Dit moet je weten

roggebrood-met-haring-gezond

Is roggebrood gezond? Het antwoord op deze vraag is ja.

Waarom is roggebrood gezond?

Roggebrood wordt door velen gezien als de gezondste variant onder de broden en is zeer geschikt voor mensen die gewicht willen verliezen, last hebben van hart-en-vaatziekten of te maken hebben met diabetes. Roggebrood is voornamelijk gezond omdat het ongeveer 35% van onze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels bevat. De ingrediënten die er in verwerkt zitten zijn een belangrijke bron voor ons lichaam.Denk aan voedingsvezels, ijzer, mineralen en vitamines. Zeer geschikt dus voor mensen die er een gezonde levensstijl op na houden.

Oorsprong

Roggebrood is gemaakt van water, zout en natuurlijk rogge. Deze laatstgenoemde is afkomstig van een wilde plant en word voornamelijk geëxporteerd vanuit Turkije.

De bereidingswijze van roggebrood

De ‘gezondheidsdichtheid’ van roggebrood zit hem voornamelijk in de bereidingswijze. Als we kijken naar andere broodsoorten dan is het aanzien van roggebrood natuurlijk heel anders. Kijk bijvoorbeeld eens naar de kleur en de structuur van roggebrood. Dit heeft voornamelijk te maken met de manier waarop het brood wordt bereid. Zo wordt roggebrood vaker ‘gegaard’ dan gebakken.

Dit zorgt er in eerste instantie voor dat er meer voedingsvezels overblijven en dus niet verloren gaan tijdens het bakproces. Daarnaast is de duur van de garing ook vele malen korter dan bij bijvoorbeeld tarwebrood. Roggebrood word namelijk zo’n 1 a 2 uur gebakken (afhankelijk van de provincie).

Verschillende soorten

Roggebrood bestaat uit verschillende soorten waaronder Fries en Gronings (noordelijk), Brabants en Limburgs (zuidelijk) en Gelders roggebrood. Het grote verschil zit hem voornamelijk in de samenstelling en de manier van bereiden.fries-roggebrood-met-oude-kaas

Zo is de bereidingswijze in de noordelijke en Gelderse provincies vaak langer en moet er rekening gehouden worden met een bakproces tussen de vijftien en twintig uur.

Het zuidelijke roggebrood heeft overigens een veel kortere bereidingsduur, slechts 1 à 2 uur. Mede hierdoor is het wat lichter van kleur en zal de korst over het algemeen wat krokanter zijn.

Bewaren

Uit ervaring weet ik dat roggebrood snel uitdroogt en daarmee dus kort te bewaren is. Het is dan ook verstandig om niet een al te grote voorraad in één keer in te slaan. Aan het begin van de week kijk ik altijd welke maaltijden ik deze week ga klaar maken en stem daar mijn voorraad roggebrood op af.

Echter komt het nog wel eens voor dat mijn inschatting niet geheel blijkt te kloppen. Wat ik dan altijd doe, is een plasticdoosje pakken en mijn overgebleven voorraadje verpakken in plastic. Deze zet ik vervolgens in de koelkast, zodat het dagen erna nog steeds vers genoeg is om te eten.

Lekker beleg op roggebrood

Dit is natuurlijk moeilijk te bepalen omdat ieder zijn eigen smaak heeft. Maar omdat ik je mijn lijstje toch niet wil onthouden, bij deze mijn overzicht van wat ik lekker vind op roggebrood:

  • Verse haring (met uitjes)
  • Plakjes oude kaas met tomaat en spek
  • Aardbeienjam met een klein laagje suiker
  • Roomboter met honing
  • Brie met walnootjes
  • Vruchtenhagel
  • Heerlijke zalm
  • Stukjes banaan met een laagje suiker (niet te vaak:P)

Conclusie:

Roggebrood is gezond en goed te combineren met diverse soorten beleg. Het is rijk aan vezels en geeft je een goed en gevuld gevoel. Daarnaast is het uitermate geschikt voor mensen die willen afvallen en helpt het bij hart-en-vaatziekten. Omdat ik erg benieuwd ben naar wat jij allemaal op je roggebrood doet, wil ik je vragen om hieronder een reactie achter te laten. Alvast bedankt en eet smakelijk!

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER