Home Gezonder leven Stevia als alternatief voor suiker?

Stevia als alternatief voor suiker?

stevia

Suiker kunnen we terugvinden in erg veel producten, maar is het wel zo goed als we zoveel suiker binnen krijgen? Verschillende onderzoeken wijzen uit dat suiker niet zo goed is en teveel suiker al helemaal niet. Dat is een van de redenen dat steeds meer mensen voor Stevia kiezen als alternatief voor suiker.

Wat is Stevia?

Er wordt ook vaak gesproken over Stevia, maar wat is dat nou eigenlijk? Het gaat hier over een natuurlijke zoetstof die uit een plant gewonnen kan worden. Het middel is 200 tot 300 keer zoeter dan de suiker die we kennen, maar het bevat geen calorieën

Veel mensen gebruiken Stevia poeder als tafelsuiker en ze kunnen er ook mee bakken. Stevia wordt door fabrikanten in producten gedaan zoals in frisdrank en in zoetjes. Je vindt het op het etiket terug als E960, met de naam steviolglycosiden. Stevia heeft een bittere nasmaak, maar dat proeven we vaak niet, omdat er vaak wat suiker of een andere zoetstof in is verwerkt.

De naam Stevia wordt gebruikt voor het zoet smakende extract van de bladeren van Stevia rebaudiana. Dit is een Zuid-Amerikaanse plant en deze wordt gebruikt als zoetstof en als medicijn. Het wordt vaak ingezet als vervanging van suiker in diverse soorten voedsel en drank. Men kweekt dit gewas ieder jaar opnieuw.

Stevia rebaudiana kan tot één meter hoog groeien, met bladeren die een lente van 3 centimeter hebben. De plant kweken uit zaad is zo goed als onmogelijk, omdat de plant niet zelfbestuivend is. Het beste groeit deze in een warme maar vochtige ondergrond, zoals leemgrond.
Veel mensen vragen zich af of dat Stevia gezond is en hoe veilig het is als calorievrije vervanger van suiker.

Inmiddels is de veiligheid van Stevia aangetoond met meerdere wetenschappelijke studies. Zo gaat het bijvoorbeeld over een ‘kritische analyse’ uit de VS, welke vermeldt: dat ‘noch stevioside, noch een derivaat daarvan bij inname een risicofactor vormt voor genetische schade’.

In een andere studie wordt geconcludeerd dat stevioside ‘een lage giftigheidsgraad’ heeft en dat het veilig is bij gebruik als een zoetstof. Er zijn echter geen schadelijke effecten op de langere termijn bekend. Daar is dan ook nog geen uitgebreid klinisch onderzoek naar gedaan. Er is wel gekeken naar mogelijke bijwerkingen zoals duizeligheid en misselijkheid die op kunnen treden.

Er bestaan verschillende soorten zoetstoffen en deze kunnen onderverdeeld worden in intensieve zoetstoffen en extensieve zoetstoffen. Bij de intensieve zoetstoffen gaat het over stoffen die zoeter zijn dan suiker. De extensieve zoetstoffen zijn juist minder zoet dan suiker. Dit is ook de reden dat de intensieve zoetstoffen de basis vormen voor zoetjes.

Aspartaam en sacharine zijn erg bekende soorten intensieve zoetstoffen. Dan zijn er nog de extensieve zoetstoffen en daarvan zijn xylitol en sorbitol bekend. Deze laatste soort wordt voornamelijk gebruikt in kauwgom, drop en snoep.

Suikers nuttigen

Wanneer je suiker eet of een product nuttigt waarin suiker zit, dan wordt het meteen door je lichaam opgenomen. Dit zijn dan de suikers welke geraffineerd zijn. Deze worden tijdens het raffinageproces ontdaan van alle extra vitaminen en mineralen die je lichaam dan weer zouden helpen bij het omzetten van de suikers naar glucose. De hele dag door krijgen we erg veel suikers binnen, wat doe je daar allemaal mee?

Het is misschien wel beter om eens te kijken naar alternatieven. Stevia kan een goede oplossing zijn. Ontdek nu of dat ook wat voor jou is en ervaar zelf alle voordelen!

De voordelen van Stevia

Steeds meer mensen zijn er van overtuigd en kiezen Stevia als alternatieve zoetstof voor de ongezonde suiker. Het kan gebruikt worden als een zoetstof voor de koffie en voor de thee, het kan ook gebruikt worden bij het bakken en koken.
Het eerste voordeel van Stevia is dat het geen calorieën bevat. Het heeft een Glycemische Index van 0 en het is zoeter dan gewone suiker. Het ligt er aan welke soort je neemt, maar het kan 200-400 keer zoeter zijn.

Een ander voordeel is dat het geen effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Het kan dus gebruikt worden zonder dat je een negatief effect zult merken op je eigen bloedsuikerspiegel. Daarnaast is het ook niet agressief voor je tanden. Het grote voordeel van Stevia is dat het je zal helpen om tandplak te voorkomen.

Nog meer voordelen
Wanneer je eenmaal bekend bent met de voordelen van Stevia, wil je waarschijnlijk niet meer anders. Het kan gebruikt worden in koude en warme gerechten, ook bij het bakken. Maar het kan ook in de koffie en de thee worden gebruikt. Stevia kan zelfs schimmels doden en in ieder geval schimmelvorming weren.

Een ander voordeel wanneer je Stevia nuttigt is dat er geen voedingsbodem ontstaat voor Candida. Het kan ook nog eens gebruikt worden om wonden op jouw huid te genezen, ook kan het de genezing bevorderen. Kom er nu ook zelf achter of dat Stevia voor jou de vervanger is van suiker. Het is namelijk een goed alternatief en daar kan nu ook voor gekozen worden.

Het beste kun je het zelf een tijdje proberen en let dan eens op je lichaam en geest. Ervaar jij ook de voordelen die hier allemaal zijn genoemd? Ben je benieuwd wat jouw ervaring is als je Stevia als alternatief voor suiker gebruikt? Er is maar één manier om daar achter te komen en dat is door nu voor Stevia te kiezen en het zelf te gaan ontdekken!

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER