Home Gezonder leven Testosterontekort? Zo vul je het aan

Testosterontekort? Zo vul je het aan

testosteron-gespierde-man

Testosteron vervult een erg belangrijke functie in het lichaam en dan met name voor mannen.

Het is dan ook een hormoon dat onmisbaar is voor opgroeiende jongens maar ook op volwassen leeftijd het lichaam gezond en in goede conditie houdt.

Heb je een tekort aan testosteron? Dan krijg je mogelijkerwijs vroeg of laat te maken met o.m. psychische aandoeningen, erectiële disfunctie, spierzwakte, problemen met de botten en de prostaat. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden.

Wil je graag weten hoe het zit met jouw testosteronspiegel? Een bezoekje brengen aan je huisarts en vervolgens aan het bloedlab in het ziekenhuis biedt dan natuurlijk uitkomst. Je kan bij een negatieve uitslag het testosterontekort laten aanvullen.

Maar je kunt natuurlijk ook eerst onderstaande checklijst doornemen voordat je er werk van maakt.

Komen veel van de symptomen overeen met jouw klachten? Dan is de kans groot dat je een tekort hebt aan dit mannelijke hormoon.

Kenmerken tekort aan Testosteron

De kenmerken die meestal wijzen op een tekort zijn als volgt. Uiteraard moet je altijd voorzichtig zijn met een conclusie. Zo kan een aandoening als depressiviteit ook veel van deze klachten/symptomen veroorzaken:

  • Versterkte afname van erecties en weinig tot geen zin hebben in seks.
  • Je bent minder energiek. Je zit niet lekker in je vel.
  • Je komt sneller aan en het vet verzamelt zich met name rondom je buik (buikvet).
  • Je hebt het idee dat je minder spierkracht hebt.
  • Minder baardgroei en minder lichaamsbeharing.
  • Stemmingsveranderingen.
  • Je bent gauw terneergeslagen, somber of zelfs depressief.

Een tekort, wat nu?

Een tekort van dit hormoon kan op den duur tot ernstige complicaties en gezondheidsproblemen leiden, terwijl de behandeling van een testosterontekort heel eenvoudig is.

In de praktijk wordt er gewoon extra testosteron toegediend. Het is wel erg belangrijk dat je de juiste dosis van het hormoon toegediend krijgt. Net zoveel als je lichaam zelf zou aanmaken in gezonde toestand.

Teveel kan namelijk negatief uitpakken. Laat dit daarom altijd door medici bepalen en ga niet zelf experimenteren.

Hoe ontstaat een Testosterontekort?

Doorgaans daalt het testosteronspiegel naarmate de jaren verstrijken. Vanaf de leeftijd van ongeveer 25 jaar, daalt de hoeveelheid testosteron in het bloed. Daar merk je in het begin niet zo veel van.

Bij sommige mannen daalt de testosteronspiegel echter veel sneller. Er treden dan overduidelijke klachten op, zoals erectiële disfunctie, somberheid, minder zin hebben in seks of prostaatklachten.

Bij een extreem lage gehalte van dit hormoon worden de klachten zo ernstig, dat dit ook wel ‘late-onset hypogonadism’ wordt genoemd.

Zelf je testosteron verhogen

Vaak is het mogelijk om je testosteronspiegel zelf te verhogen. Dat kan al door eenvoudige gewoonten aan te leren. Let met name op je voedingsgewoonten. Eet veel groenten, fruit, noten en zaden. Vooral Broccoli bevat veel diindolymethane (DIM), een stofje dat goed is voor je prostaat.

Uit onderzoek is aangetoond dat mannen die te weinig slapen, ook minder testosteron aanmaken. De meeste testosteron wordt omstreeks 05:00 uur in de ochtend aangemaakt. Dan is de testosteronspiegel in elk geval op z’n hoogst.

In de zaadballen van de man wordt testosteron geproduceerd. Mannen die vaak seksueel actief zijn hebben doorgaans een hoger testosteronspiegel dan mannen die weinig seksueel actief zijn. Heb daarom met regelmaat seks. Dat stimuleert de aanmaak van dit hormoon.

Wij zijn erg benieuwd naar je verhaal en zouden het erg waarderen als je een reactie achter zou laten! Bedankt!

DELEN

3 REACTIES

  1. Een opmerking/aanvulling: Ga sporten! En bij voorkeur een sport waarbij je de beenspieren flink aan het werk zet. In de beenspieren wordt namelijk het meeste testosteron aangemaakt. Ga dus bijvoorbeeld hardlopen of beter nog, ga sprintjes trekken. Door je beenspieren te trainen maak je meer testosteron aan én verbeter jij je bloedsomloop….

  2. Hoi Michel,

    Anthony is een lekker op vakantie, dus neem ik het even van hem over! Ben het helemaal met je eens dat je veel aandacht moet besteden aan de grootste spiergroep van het lichaam, de beenspieren. Je zult merken dat het ook een positief effect op de rest van je lichaam. Echt een aanrader dus!

  3. Absoluut! En wanneer je die grootste spiergroep extra traint (ik raad nog altijd sprintjes trekken aan) dan train je hier automatisch je onderrug mee, waardoor je rechtop gaat staan en dus je houding verbetert…

LAAT EEN REACTIE ACHTER