Home Gezonde Voeding 8 Tips om goedkoop en gezond te eten

8 Tips om goedkoop en gezond te eten

tips-om-goedkoop-en-gezond-te-eten

Met de superfoods van tegenwoordig lijkt het onbetaalbaar om gezond te eten, maar niets is minder waar! Ook met een klein budget is het altijd mogelijk om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Hoe? Dat lees je in de volgende acht tips om goedkoop en gezond te eten.

8 Tips om goedkoop en gezond te eten

Kook thuis

Probeer zo veel mogelijk thuis te eten. Vermijd de to-go maaltijden op de treinstations!

Kook zoveel mogelijk thuis! Nodig je vrienden uit voor een gezellige avond bij jou thuis, in plaats van te eten in een restaurant, hierdoor bespaar je niet alleen geld, maar je weet ook precies wat er in jouw eten zit.

Maak het zelf!

De beste tip is misschien wel om te kijken naar welke ‘bewerkte’ producten je allemaal haalt. Denk bijvoorbeeld aan cruesli voor in de yoghurt. Dit is zeker niet goedkoop of gezond en heel gemakkelijk zelf te maken!

Door alleen basisproducten te kopen, bespaar je heel veel geld! Koop voor een zelfgemaakte cruesli bijvoorbeeld havermout, honing, noten en gedroogd of vers fruit.

Dit lijkt in eerste instantie duurder, maar je maakt er veel grotere hoeveelheden cruesli mee en je vermijdt heel veel suiker!

Werk met een weekplanning

Welke dagen eet ik thuis? Wanneer heb ik weinig tijd om te koken? Wees hierin realistisch.

Als je de hele dag hebt gewerkt, ga je niet vervolgens twee uur in de keuken staan voor het meest culinaire gerecht. Plan dus ook makkelijke maaltijden in, die binnen 20 minuten op tafel staan.

Zo voorkom je kant-en-klare maaltijden van de supermarkt, of het patatje om de hoek!

Eet minstens één keer per week vegetarisch

Vlees en vis zijn dure producten en ik zie deze dan ook graag als een luxe. Er zijn zoveel heerlijke vegetarische gerechten waarbij je niet eens merkt dat er geen vlees of vis in zit.

Denk bijvoorbeeld aan zoete aardappelpuree met verse spinazie, zongedroogde tomaten en feta! Het is ook veel beter voor onze gezondheid om meer groente te eten in plaats van vlees!

Doe één keer per week boodschappen

Dit is vooral een financiële tip. Door jezelf een weekbudget aan boodschappen te geven en één keer per week boodschappen te doen voor de hele week bespaar je heel veel geld en energie.

Op deze manier heb je altijd iets in huis en hoeft er niemand nog even snel langs de supermarkt.

Voorkom voedselverspilling

Volgens het voedingscentrum gooien we jaarlijks per persoon zo’n 150 euro aan eten weg! Zonde!

Voorkom dit door restjes in te vriezen en één keer per week een kliekjesdag te plannen. Je kunt deze al deze verschillende restjes dan als een soort tapas eten en er gaat zo niks verloren.

Heb je voor de ovenschotel maar de helft van de bloemkool nodig? Zorg er dan voor dat je ook een gerecht in plant met de andere helft!

Maak soep!

Mijn ultieme budgetrecept is soep! Je kunt echt van alles soep maken, zoals die halve bloemkool, en het is erg gezond en goedkoop om zelf te maken!

Soep kun je zelfs invriezen! Het is binnen no time opgewarmd en daar heb je al één makkelijke maaltijd voor na een lange dag werken.

Eet gezonde tussendoortjes!

Er zijn heel veel gezonde tussendoortjes te bedenken en met de superfoods van tegenwoordig wordt het er niet makkelijker op.

Houd het vooral simpel! We houden allemaal van een snack en het is ook zeker een stuk gezonder om veel tussendoortjes te eten in plaats van alleen drie grote maaltijden op één dag.

Denk bijvoorbeeld aan komkommer, paprika of wortels! Dip deze in pindakaas en je hebt een heerlijk gezond tussendoortje! Zorg er ook altijd voor dat je iets mee hebt voor onderweg, dit voorkomt dure aankopen.

Ik heb bijvoorbeeld standaard een appel en een bakje met wat nootjes in mijn tas zitten, zo kom ik minder snel in de verleiding om iets onderweg te kopen.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER