Home Gezonder leven Een fit lichaam krijgen? Deze 6 tips helpen je erbij!

Een fit lichaam krijgen? Deze 6 tips helpen je erbij!

vrouw geeft tips voor een slank lichaam

Iedereen kent het wel, je wilt fit blijven en er goed uit zien, maar je wilt ook niet alles opgeven om het lichaam te krijgen wat je wil. Ik ken dit probleem als geen ander, maar toch ziet mijn lichaam er nu beter uit dan ooit tevoren. Wat ik gedaan heb om een fit lichaam te krijgen? Dat ga ik nu met jullie delen.

selina voor en na

Eerst zal ik beginnen met een stukje geschiedenis over mijn lichaam. Op de foto zie je hoe mijn lichaam is veranderd tussen 2011 en 2016. Ik was altijd iemand die alles at wat ik maar wilde. Op een gegeven moment werd het een routine om elke dag uit school koeken te pakken, of een bak pudding. Ik dacht waarom niet? Ik ben toch niet dik. Maar ik was wel aan de stevige kant, mijn lichaam was slap en ik was altijd moe.

Sinds een paar jaar heb ik 48 voedselallergieën, wat mijn leven totaal op zijn kop heeft gezet. Ik kon veel dingen niet meer eten, zoals: ei, melk, zeezout, pinda’s en andere notensoorten, enkele graansoorten en kruiden. Deze dingen zitten bijna in alles wat je tegenkomt in de supermarkt! Ik moest dus terug naar de basis. Zelf mijn eigen gezonde eten bereiden en weg met de voorverpakte voedingsmiddelen die vol met E-nummers, transvetten en suikers zitten. Hoe vervelend het leven met deze voedselallergieën ook is, toch heeft het veel voordelen meegebracht voor mijn fysieke en mentale gezondheid.

Ik ben nooit echt bezig geweest met afvallen, maar als ik nu kijk naar foto’s van mijn lichaam van vijf jaar terug, schrik ik me rot. Ik ben zeker 7 kg afgevallen, heb meer vorm in mijn lichaam, mijn lichaam is strakker en ik heb meer energie dan voorheen, ondanks de voedselallergieën. Daarom wil ik de tips die ik gebruikt heb om fitter, strakker en gezonder te worden met jullie delen!

Drink 2 á 3 liter water per dag

Dit klinkt als een hele saaie tip, maar het werkt toch echt! Door
veel te drinken, versnel je je vetverbranding, help je afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen, help je je spijsverteringssysteem een handje en nog veel meer! Je buik wordt er slanker van en je krijgt minder snel honger. Probeer s’ochtends als je wakker bent meteen een groot glas water te drinken en neem een fles water mee naar school of werk! Zet hem naast je neer op je bureau zodat je niet vergeet te drinken.

Eet onbewerkt voedsel

Voorverpakte voedingsmiddelen zitten vaak vol E-nummers, transvetten, smaakstoffen, geraffineerde suikers en andere troep. Deze zijn geen van allen goed voor je gezondheid en maken je snel dik en moe. Vaak vergissen mensen zich in het feit dat gezond eten ook lekker en simpel om te maken kan zijn! Zo eet ik bijvoorbeeld heel vaak zoete aardappel uit de oven, met een stukje zalm of kabeljauw en kidneybonen, broccoli of een ander soort groente. Skip die saus vol suikers en skip de olie voor het bereiden van zoete aardappelen. Je kunt ze gewoon poffen in de oven door ze te wassen en ongeschild op de bakplaat in de oven te leggen. Prik wat gaatjes in de aardappel en zet de oven op 150 graden. Na 1 uur zijn je zoete aardappelen klaar. Zo ontzettend lekker!

Neem gezonde snacks mee voor onderweg

Je kent het wel, je staat op je trein te wachten naast de KIOSK. Zo verleidelijk om dan een saucijzenbroodje te kopen als je zo’n honger hebt! Daarom zorg ik er ten eerste voor dat ik vaak geen geld bij me heb, zodat ik het gewoon niet kan kopen. Ik zorg er daarnaast altijd voor dat ik zelf gezonde snacks meeneem van huis, zoals: ongezouten cashewnoten, cherrytomaatjes, bananen, dadels, amandelen, rozijnen of rijstwafels. Dat maakt het toch een stuk makkelijker om van die ongezonde KIOSK-snacks af te blijven!

Soms is het beter om geen cheatmeals te hebben

Voor sommigen helpt het om eens per week een “cheatmeal” te hebben, een moment dat je gewoon kan eten waar je zin in hebt. De rest van de week eet je dan gezond. Voor mij werkte dit averechts. Ik hield namelijk altijd al van suiker en suiker werkt verslavend. Hoe meer je eet, des te meer je lichaam erom vraagt. Als ik een tijd helemaal geen suiker at, had ik er ook helemaal geen zin meer in. Voor mij werkte het dus beter om gewoon altijd gezond te eten en heel af en toe iets lekkers zonder al teveel suiker..

havermout met aardbeien in een bakje

Eet meerdere kleine porties

Wanneer je een grote maaltijd eet en dan weer lang moet wachten tot de volgende grote maaltijd, komt je lichaam in de tussentijd in een soort spaarstand. Dit houdt in dat je lichaam in een soort hongermodus komt, waardoor je lichaam alles wat je eet, gelijk vasthoudt en omzet in vet. Om dit te voorkomen is het beter om meerdere kleine porties op een dag te eten, zodat je lichaam altijd brandstof heeft en je vetverbranding dus ook door blijft gaan. Je verbrandt dus sneller vet wanneer je meerdere kleine porties op een dag eet.

Blijf in beweging!

Ik fitness al zes jaar lang consequent minimaal twee keer per week. In de vakanties probeer ik vier keer per week te sporten, maar nu ik fulltime stage loop en elke dag om 6 uur op moet staan en pas om half 8 s’avonds weer thuis ben, is het lastig om die vier keer per week aan te houden. Dus ik ga één keer doordeweeks en één á twee keer in het weekend.

Daarnaast zorg ik ervoor dat ik elke dag veel beweeg. Ik fiets naar het station, loop veel tussendoor, neem de trap altijd en laat de hond uit. Ik zorg er in ieder geval voor dat ik elke dag meer dan 30 minuten beweeg om mijn vetverbranding en energielevel op peil te houden. Zo belangrijk! Dit waren voor nu mijn tips! Als ik nu die foto van mezelf uit 2011 zie, zie ik echt wat voor impact gezonde voeding en sport op mijn lichaam hebben gehad. Nu zit ik op een gezond gewicht met een vetpercentage van 16,6%. Mijn gewicht schommelt ook helemaal niet meer!

Als jij af wilt vallen, zou ik aanraden om ook met foto’s je vooruitgang bij te houden, zodat je ooit ook zo blij met je resultaten kunt zijn als ik!

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER