Denk je alles wel geprobeerd en gezien te hebben om het lieve lijf in model, fit én gezond te houden, heeft je vriend een TRX uitrusting voor je gekocht. Je home trainer kan naar de kringloopwinkel, de steps die al die tijd stonden te verstoffen onder je bed mogen ook weg en de dumbells zijn overbodig geworden.
Niks meer spinnen of paaldansen maar gewoon alleen TRX oefeningen doen met je TRX, die je ook nog eens overal mee naar toe kunt nemen. Een draagbaar fitness toestel dus, maar wat is TRX training dan eigenlijk?
Wat is Trx training?
Trx training is, net als zoveel fitness rages, komen overwaaien uit Amerika en een uitvloeisel van de bootcamp, dè manier om jezelf lekker op heel stoere wijze, in het zweet te werken.
Het principe is eenvoudig; het is een sterk touw, enigszins elastisch dat aan het plafond, paal of boom bevestigd wordt en waar je lekker in en aan mag hangen terwijl je je oefeningen doet. Een soort paaldansen, maar dan toch anders. Zo’n paal neem je tenslotte niet even mee op vakantie nietwaar?
TRX oefeningen zijn suspension trainings oefeningen, oftewel fitness oefeningen met behulp van elastische touwen. Hiermee krijg je èn sterkere spieren èn een betere coördinatie en balans.
Dit komt omdat je met TRX oefeningen gebruik maakt van je eigen gewicht als weerstand en je je zelf met behulp van de elastische touwen in evenwicht houdt. Tai chi, yoga en fitness ineen zeg maar.
De elastieken zijn in lengte verstelbaar en de lussen kun je zowel gebruiken om er je handen in te steken als je voeten. Stel je voor dat je met handen aan die elastieken hangt en vervolgens kniebuigingen maakt, uitstap oefeningen doet of optrek- of opdrukoefeningen.
Hoe schuiner je lichaam, hoe zwaarder de oefeningen. Je kunt de spanning in je armen, rug, schouders, buik en benen wellicht al wel voorstellen.
Bron: Drogespieren.nl
Total body workout
Wie nog nooit in de sportschool heeft gestaan zal het heel imponerend vinden klinken of er geen snars van begrijpen. Daar waar de meeste fitness oefeningen op toestellen gericht zijn op één spiergroep, worden bij trx oefeningen meerdere en soms alle spiergroepen gelijktijdig getraind.
Bovendien verhoog je niet alleen je kracht, maar ook je uithoudingsvermogen, je coördinatie en je mobiliteit. Met trx gebruik je je lichaam als weerstand, met andere woorden je bepaalt zelf de zwaarte van de oefeningen. Niet voor niks zijn het de mariniers die de Trx training hebben uitgevonden.
Wanneer je je lichaam wilt trainen met een bepaald doel voor ogen, bijvoorbeeld sneller lopen, hoger springen of beter voetballen dan moet je gerichte oefeningen gaan doen. Met de TRX kun je afzonderlijke spieren of spiergroepen trainen, maar ook je gehele lichaam. Daarnaast werk je tegelijkertijd aan je conditie, kracht, houding en je uithoudingsvermogen.
Het aantal oefeningen dat je met de trx kan doen is in feite onuitputtelijk. Staand worden schouders, rug, armen en benen getraind. Maar ook zijn er tal van trx buikspieroefeningen waarmee je nog sneller buikspieren kunt ontwikkelen dan je normaal in de sportschool doet.
Een uitstekende oefening is dan ook door je voeten door de lussen te steken, en je knieën naar het gezicht te brengen. Doordat je lichaam een perfecte balans moet houden, zul je merken dat de druk op de buikspieren positief toeneemt.
Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het doen met de TRX, waarbij je door de stand van je lichaam de oefening steeds zwaarder kunt maken. Mocht je geen idee hebben welke oefeningen je met TRX kunt doen, dan kun je op youtube kijken. De trx oefeningen zijn geschikt voor iedereen, van amateur tot prof.
Het zal duidelijk zijn dat een boxer andere oefeningen moet doen om zijn voetenwerk te verbeteren en zijn reactiesnelheid te verhogen dan een atleet als Epke Zonderland. Tot voor kort moest je daarvoor naar de sportschool waarbij je verschillende fitness apparaten af moest om tot het gewenste resultaat te komen. Maar met trx kun je gewoon thuisblijven en daar werken aan je figuur, je conditie, je spierkracht en je houding.
Met de Trx Suspension kit kun je ideaal thuis trainen zonder gewichten, waar en wanneer je dat zelf wilt.
Waarom helpen TRX oefeningen beter dan andere fitnessoefeningen?
Mannen hebben de neiging vooral grotere biceps te willen hebben en vrouwen willen vooral slank zijn. Traditionele trainingsprogramma’s op de sportschool hebben dus voor mannen de halters en de drukbank klaar staan, terwijl vrouwen zwoegen op de buik-, billen- en borstspier apparaten. Hoewel iedereen weet dat buikspieren belangrijk zijn, slaat het gros van de (mannelijke) sportschoolbezoekers die over.
Buik- en rugspieren tegelijk trainen
Bij elke beweging die je maakt heb je zowel je buik- als je rugspieren nodig, want deze zorgen ervoor dat je recht op blijft staan of zitten. Met andere woorden, dat je niet omvalt. Dat klinkt super simpel, maar geeft wel de kern van een goede training weer: eerst je rug, buik en schouders versterken, daarna pas armen en benen.
En dat is precies wat TRX oefeningen doen. Met iedere TRX oefening train je je rompspieren (buik, rug, schouders) en daarnaast je benen en je armen. Omdat je de trx touwen vast hebt en gebruikt als balans, contragewicht of om je evenwicht te bewaren, gebruik je alle spieren in harmonie met elkaar.
Sierlijk, sterk en wendbaar
Dansers en acrobaten weten er alles van, dat samenspel tussen spieren, coördinatie en timing in combinatie met enorme krachtexplosies. Net als turners overigens en andere teamsporters.
Het komt niet aan op één spiergroep, maar op de samenwerking en de kracht van al die spieren samen. Daarom worden trx oefeningen afgewisseld met cardio oefeningen om je hart en longen de juiste inspanning te laten leveren om je conditie te kunnen verbeteren.
TRX oefeningen geconcentreerd uitvoeren
Veel mensen die sporten doen dat vanuit hun passie. Maar als je beter wilt worden, dan is de ademhaling een belangrijke bron van energie. Ademhalen geeft namelijk je spieren én je hersenen zuurstof! Zonder zuurstof kun je niet presteren en zelfs flauw vallen.
Tijdens een Trx oefening is het belangrijk altijd goed te blijven doorademen, zodat je op het moment van aanspannen van je spieren ofwel kracht zetten je adem los kan laten. Vuistregel is bij iedere oefening: door je neus rustig inademen, door de mond uitademen met kracht.
Omdat zoveel spieren tegelijk getraind worden, moet je hierbij wel enigszins op je gevoel kunnen vertrouwen, want daar waar de ene spier ontspant, wordt de andere aangespannen. Probeer uit wat prettig voelt, je mag er natuurlijk best geluid bij maken.