Home Gezonde Voeding De 5 voordelen van koolhydraatarm eten

De 5 voordelen van koolhydraatarm eten

koolhydraatarm-eten

De gemiddelde Nederlander eet meer koolhydraten dan nodig, vaak uit de verkeerde bronnen. Vooral de voedingsmiddelen die veel simpele koolhydraten bevatten, kunnen het lichaam ontregelen. Door koolhydraatarm te eten, kun je verschillende voordelen teweegbrengen.

Echter is het wel zo dat het lichaam koolhydraten nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Het zijn voornamelijk de simpele en snelle koolhydraten die je zoveel mogelijk moet proberen te vermijden.

De 5 voordelen van koolhydraatarm eten

1. Je voelt je energieker

Je zou in eerste instantie verwachten dat je van koolhydraten meer energie krijgt. Dit is echter niet per se het geval. Als je veel koolhydraten neemt, en vooral de simpele koolhydraten waarvan je bloedsuikerspiegel snel stijgt, levert dat voor een korte tijd meer energie. Dit is helaas maar zeer tijdelijk. Je lichaam gaat op zo’n moment veel insuline aanmaken, een hormoon dat alle overbodige suikers uit het bloed wil halen en er daardoor voor zorgt dat de bloedsuikerspiegel snel weer daalt. Het gevolg is dat deze lage waarden aanneemt, waardoor je moe wordt. Als je minder koolhydraten neemt, blijft de bloedsuiker constanter, hoeft je lichaam minder hard te werken en voel je je energieker.

2. Je hebt minder eetbuien

Je kent het wel, van die momenten dat je zin hebt om heel veel snoep en chocola te eten. Voel jij je ook altijd zo rot als je hier aan toegeeft? Vaak ontstaan deze eetbuien door een lage bloedsuikerspiegel, maar doordat je bloedsuikerspiegel bij een koolhydraatarm voedingspatroon vrij constant blijft, heb je minder behoefte aan zoete tussendoortjes. De gevolgen zijn gewichtsverlies en een beter gevoel over jezelf.

3. Je gaat er beter uitzien

Zowel je lichaam als je huid gaan er beter uitzien als je je inname van koolhydraten leert te reguleren. Een overschot aan koolhydraten wordt in het lichaam namelijk omgezet in vet, met als gevolg gewichtstoename. Als je overbodige koolhydraten van je menu schrapt en zorgt voor meer verstandige voedingskeuzes, zal je op een gezonde manier afvallen.
Daarnaast zijn er aanwijzingen dat een overmaat aan koolhydraten kan leiden tot acne. Als je minder koolhydraten gaat eten, kan dit leiden tot verbetering van de huidconditie.

4. Je gaat vanzelf afvallen

Onder andere doordat we bijna bij iedere maaltijd snelle koolhydraten eten, kampen wij massaal met overgewicht, obesitas en diabetes. Snelle koolhydraten belemmeren het afslanken en bevorderen de vetopslag. Zodra je besluit om koolhydraatarm door het leven te gaan zal je merken dat de kilo’s er vanaf vliegen zonder er moeite voor te hoeven doen. Omdat je minder koolhydraten eet kun je wat meer gezonde natuurlijke vetten en eiwitten eten. Deze zorgen ervoor dat je lang verzadigd bent waardoor je totaal geen behoefte meer hebt aan ongezonde snacks en tussendoortjes. Je valt af zonder honger te hebben. Wie wilt dat nou niet?

5. Je gaat beter proeven

Door suikers en snelle koolhydraten uit je leven te verbannen veranderen je smaakpapillen en ga je veel beter en intenser proeven. Voedingsmiddelen die je niet lekker vond, krijgen een erg aangename smaak en gezoete producten krijg je niet meer weg. Na een maand merk je al een enorm verschil. Zeker als je moeite hebt met het eten van voldoende groenten, is het zeker het proberen waard om deze uitdaging eens uit te gaan. Je zal merken dat je na een maand koolhydraatarm te eten veel meer groentesoorten kunt waarderen. Zo kom je zonder moeite aan voldoende vitamines en mineralen en zal je er nog van genieten ook!

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER