Home Gezonder leven Waar is probiotica goed voor?

Waar is probiotica goed voor?

probiotica-goed-voor-buik

De naam probiotica kom je steeds vaker tegen en het schijnt een positieve werking te hebben op onze gezondheid. Maar wat is het eigenlijk en misschien nog wel belangrijker waar is het goed voor? Heb je deze goede bacteriën echt nodig? Op deze pagina krijg je een passend antwoord op al deze vragen.

Wat is probiotica?

Probiotica is een voedingsmiddel met micro-organismen waaraan een gezondheidsbevorderende werking wordt toegeschreven. Een micro-organisme is een organisme dat te klein is om met het blote oog gezien te worden. Hieronder vallen alle eencelligen zoals bacteriën, protozoa, eencellige algen en schimmels. Het begrip pro-bioticum kan vertaald worden als “voor het leven” en is ontstaan als reactie op het begrip antibioticum.

Waar is probiotica goed voor?

Je kunt kiezen voor probiotica wanneer je bijvoorbeeld je weerstand wil versterken of je stoelgang wil bevorderen. In een aantal gevallen is een probiotica extra aan te bevelen.
Wanneer je merkt dat je telkens last houdt van terugkerende infecties zoals blaasontsteking, verkoudheid, kaakholteontsteking, keelpijn etc. is het aan te bevelen om een supplement met goede probiotica aan te schaffen. Dit kan namelijk een teken zijn dat je immuunsysteem niet goed werkt. Dit kan komen door onder andere vermoeidheid, stress of consequent niet goed eten. Ook is goede probiotica aan te bevelen wanneer je onlangs een antibioticakuur hebt gekregen.

Er zijn wetenschappers die beweren dat iedereen een goede probiotica kan gebruiken. Een gezonde darmflora zit niet altijd in een flesje of capsules. Wanneer je vetarm, vezelrijk, gezond en gevarieerd eet, met daarnaast voldoende ontspanning en slaap, dan heb je waarschijnlijk geen extra probioticum nodig. Ook het niet roken en drinken helpt hierbij. Maar zelfs als je dit allemaal zou doen kan je darmflora uit balans raken.

Waar zit probiotica in?

Er zijn verschillende varianten op de markt. Het is verkrijgbaar in capsules, tabletten en poeders. Je ziet ook veel zuiveldrankjes waar ‘goede bacteriën’ aan toegevoegd zijn. De meest gebruikte probiotica zijn melkzuurbacteriën. Deze bacterie is ook te vinden in zuurkool, salami en yoghurt. Echter zijn ze deze minder werkzaam. Een probiotica mag zich pas zo noemen als het levend de darmen bereikt en helpt aan een goede gezondheid.

Wetenschappelijk onderzoek

Het voedingscentrum en de Maag Lever en Darm Stichting zijn het er over eens dat probiotica zou kunnen helpen bij een verstoorde darmflora. Bij veel andere aandoeningen zou probiotica een oplossing kunnen zijn. Alleen is hier nog geen wetenschappelijk bewijs voor. Wel zijn er positieve effecten gevonden bij diarree en bij obstipatie. Momenteel is men nog aan het onderzoeken wat de effecten zijn van probiotica op een verminderde weerstand, allergieën en schimmelinfecties.

Is het risicoloos te gebruiken?

Uit diverse onderzoeken (waaronder de Voedsel en Waren Autoriteit) is gebleken dat voedingsmiddelen of supplementen geen risico zijn voor de gezondheid. Ook werd er gekeken naar de risico’s voor de kwetsbare groepen. Echter is er geen reden om aan te nemen dat het bijvoorbeeld slecht zou zijn voor ouderen en/of zwangere vrouwen. Ze gaven echter wel aan dat het gebruik door zwangere vrouwen nader onderzocht moest worden. Daarnaast wordt het gebruik door mensen met een verminderde werking van het immuunsysteem of met ernstige darmziekten aangeraden om alvorens gebruik eerst contact op te nemen met de huisarts.

Probiotica kopen?

Er zijn veel verschillende aanbieders van Probiotica. Orthokliniek.com heeft een mooi assortiment samengesteld. In samenwerking met de Orthokliniek mogen wij 5% extra korting geven op het gehele assortiment. Bestel met de actiecode: KORTING en ontvang 5% korting.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER