Gezondheids Nieuwtjes

Wanneer heb ik overgewicht?

vrouw met overgewicht

Al jaren blijft het aantal mensen met overgewicht in de wereld toenemen. De Body Mass Index oftewel het BMI, is een maatstaaf die bepaalt of jouw gewicht gezond is aan de hand van je leeftijd, lengte en gewicht.

BMI

Je BMI is de verhouding tussen je lengte en je gewicht. Je deelt hierbij je gewicht in kilo’s door het kwadraat van je lengte in meters. Hier hoort een waarde tussen de 18,5 en 25 uit te komen. Als je gewicht lager is heb je ondergewicht en als je gewicht hoger is heb je overgewicht.

Vetpercentage

Toch zegt het BMI niet alles, want ook het vetpercentage in je lichaam is belangrijk om te bepalen of jij overgewicht hebt of niet. Bij vrouwen hoort het vetpercentage ongeveer tussen 20 en 30 te liggen en bij mannen ongeveer tussen 10 en 20. Mannen bestaan voor een groter gedeelte uit spieren en water dan vrouwen.

Vaak gaat een gezond vetpercentage samen met een gezond gewicht, maar dat is niet altijd zo. Als er inwendig foto’s worden gemaakt van een wat steviger persoon die veel beweegt en gezond eet, kan het vetpercentage gezonder zijn dan dat van een slank persoon die ongezond eet en weinig beweegt. Het kan ook zijn dat de stevigere persoon daardoor minder kans heeft op een te hoog cholesterol en hart- en vaatziekten.

Voeding en beweging

Oké, of jij een gezond gewicht hebt kun je dus meten met zowel het BMI als het vetpercentage. Dit gezonde gewicht bereik je door de gouden combinatie van zowel gezond eten als voldoende beweging. Of je overgewicht krijgt of niet wordt voor 70% bepaald door de voeding die jij tot je neemt en voor 30% door de mate waarin je beweegt. Voeding speelt overduidelijk de grootste rol.

Dit betekent absoluut niet dat je jezelf uit moet gaan hongeren om op een gezond gewicht te komen. Integendeel zelfs. Het is juist belangrijk dat je je gaat voeden met de juiste gezonde voeding. Het is hierbij belangrijk dat je gaat onderzoeken welke gezonde voeding jij je lekker bij voelt zodat je een eetpatroon kan creëren dat voor jou gemakkelijk vol te houden is. Ga ook opzoek naar een sport die je leuk vindt zodat het geen moeite kost om het te doen en je er plezier aan beleeft.

Wat moet ik dan doen?

Om het je wat makkelijker te maken kun je de volgende tips eens toepassen en kijken hoe je je erbij voelt.

1. Kies voor pure en onbewerkte voeding, zoals onze voorouders in de oertijd dat ook deden. Dit is beter voor zowel je gewicht als je gezondheid. Ons lichaam kan deze voeding het beste verwerken. Eet dus voornamelijk vlees, vis, eieren, noten, zaden, pitten, veel groente en elke dag een stuks fruit.

2. Eet koolhydraatarm. Laat snelle koolhydraten uit pasta, rijst, aardappelen, brood en ontbijtgranen staan. Ze zorgen voor een onstabiele bloedsuiker en dat is niet handig wanneer je af wilt vallen.

3. Doe alles uit pakjes, bakjes en zakjes de deur uit. Aan bewerkte producten worden kunstmatige stoffen, suiker, zout, zuur of vet toegevoegd om het product meer op smaak te brengen en langer houdbaar te houden. Deze extra stoffen hebben een negatieve invloed op veel processen die in je lichaam plaatsvinden waardoor je lichaam niet optimaal kan functioneren en veel lastiger vet kan verbranden. Niet handig als je af wilt vallen.

4. Drink veel water en laat frisdranken, vruchtendranken en sappen achterwege. In water zitten geen calorieën en het geeft je energie, in tegenstelling tot de meeste dranken, die vaak boordevol met suikers zitten. Daarnaast zorgt het drinken van water voor een vol gevoel en reinigt het je lichaam. Zorg dat je elke dag 2 liter binnenkrijgt.

Tot slot

Vergeet tot slot niet dat er in het afvalproces soms ook momenten kunnen zijn waarop je even blijft steken op hetzelfde gewicht. Dit komt doordat je lichaam gewend is geraakt aan de nieuwe hoeveelheid voeding en beweging die je gebruikt. Geef dan de moed niet op, maar geniet van je nieuwe gezonde gewoonten. Als je gewoon doorgaat met gezond eten zal je uiteindelijk zien dat je vetpercentage weer omlaag gaat, dat je broekriem een gaatje strakker kan of dat je gezicht smaller wordt. Waardeer deze stappen ook. Dat gewicht zal vanzelf volgen!

Mobiele versie afsluiten