Gezondheids Nieuwtjes

Wat zijn gezonde tussendoortjes?

wat-zijn-gezonde-tussendoortjes

Wat zijn tegenwoordig nog gezonde tussendoortjes? De koeken die je kant en klaar in de supermarkten kunt kopen bevatten vaak veel suiker en toegevoegde kleur- en smaakstoffen.

Deze zijn zeker niet nodig en geven weinig voedingstoffen. Stoffen die we juist zo hard nodig hebben.

De meeste mensen vinden het fijn om rond 10:00 uur en 16:00 uur een tussendoortje te nemen.

Dat geeft even een vol gevoel tot we de volgende maaltijd mogen nuttigen. Ik zal jullie wat ideeën geven voor gezonde tussendoortjes en uitleggen waarom ze zo gezond zijn.

Wat zijn gezonde tussendoortjes?

Groente en fruit

Uiteraard staan groente en fruit stipt op nummer 1. Fruit is altijd goed en zit vol met vitamines. Probeer wel af te wisselen en niet continu hetzelfde stukje fruit te eten. Zo krijg je alle verschillende vitamines binnen.

Ben je het fruit even zat, dan kan je kiezen voor wat snoeptomaatjes, komkommer, paprika of worteltjes.

Noten en Peulvruchten

Noten en peulvruchten zijn ook een prima als tussendoortje, maar kies dan wel voor de ongezouten noten. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit:

Dit zijn allemaal noten die kunnen worden gezien als gezonde tussendoortjes. Noten bevatten namelijk veel gezonde vetten en weinig koolhydraten.

Verder zitten ze vol goede voedingsstoffen zoals proteïnes, vitamines en vezels.

Peulvruchten zijn rijk aan eiwitten én koolhydraten, ze bevatten veel mineralen zoals ijzer en calcium, B-vitaminen, zitten vol met gezonde voedingsvezels en vullen daarmee goed.

Tip: Maak eens falafballetjes van kikkererwten(wel zelf maken en niet dat pakje van Knorr) en neem er 2 mee naar je werk. Prima als gezond tussendoortje.

Eieren

Eieren moet je wel even van te voren koken, maar als je er nou een aantal tegelijk kookt dan kun je ze zo’n 5 dagen gekoeld in de koelkast bewaren. Zo heb je elke dag een ei als tussendoortje. Het geeft een vol gevoel, omdat ze veel eiwitten bevatten. Prima om de middag nog even mee door te komen.

Rijstwafels

Rijstwafels het klinkt wat saai maar met wat avocado, peper en zout zijn ze eigenlijk best lekker! Ook kun je zelf hummus maken van kikkererwten en deze als spread gebruiken voor op je rijstwafel.

Voor kinderen zijn tussendoortjes op school toch iets lastiger. De koeken zoals sultana, liga’s of ontbijtkoek zie je nog regelmatig voorbij komen.

Ik ben een voorstander van fruit mee naar school. Zolang ze nog jong zijn kunnen ze prima zonder al die koeken. Wil je ze toch wat anders mee naar school geven dan is een plakje bananen brood of een gezonde muffin een lekkere vervanger.

Deze kan je vinden op www.lekkerenbewust.nl. Je kunt het bananenbrood evenals de muffins gewoon invriezen. Zo hoef je niet alles in een keer op te eten. Beter als al die suiker bommen!!!

Het is natuurlijk ook lekker als je ook af en toe een ander tussendoortje kan eten. Zoals bijvoorbeeld een lekkere mueslireep. De mueslirepen uit de supermarkt bevatten vaak veel suiker.

Maar wist je dat ze ook heel makkelijk zelf kan maken?

Zelf gezonde tussendoortjes maken (home made mueslirepen)

80 gram ongezouten gemengde noten
80 gram havermout
75 gram dadels
2 eetlepels pompoenpitten
2 eetlepels zonnebloempitten
2 eetlepels rozijnen
2 eetlepels ciazaad
2 vijgen
7 volle eetlepels kokosolie (zorg dat deze zacht is)
2 eetlepels honing (optioneel)

Hak de noten in een keukenmachine of met een mes fijn. Ontpit de dadels en snijd deze samen met de vijgen in hele kleine stukjes.

Neem een grote kom en doe hierin de stukjes dadels, vijgen, noten, havermout, pompoenpitten, zonnebloempitten, rozijnen en ciazaad.

Voeg nu 4 eetlepels kokosolie toe en meng deze goed samen.

Voeg nu de volgende 3 eetlepels kokosolie toe en zorg dat het een beetje een plakkerig mengsel wordt.

Je kan er zelf voor kiezen nog wat honing toe te voegen. Zo worden ze iets zoeter. Hou je ze liever suikervrij, dan zijn de dadels, vijgen en rozijntjes genoeg.
Neem een bakplaat of een grote snijplank en plaats hier een stuk bakpapier op. Smeer het mengsel uit tot een groot vierkant van ongeveer 1 cm dik. Plaats deze in de vriezer voor 25 minuten.

Na 25 minuten kun je ze voorzichtig in reepjes snijden, doe ze vervolgens nog even 20 minuten terug. Het kan zijn dat ze soms een beetje afbrokkelen.

Bewaar de mueslirepen in de koelkast anders smelten ze! Een perfect en gezond tussendoortje!

Zoals je ziet is het helemaal niet moeilijk om zelf gezonde tussendoortjes te maken.

Zo kan je zelf gezonde en lekkere tussendoortjes mee nemen naar het werk, onderweg of voor de kids mee naar school.

Heel veel succes en ga er lekker mee aan de slag!

Mobiele versie afsluiten