Home Is het gezond? Zijn chemische huidverzorgingsproducten schadelijk voor je gezondheid?

Zijn chemische huidverzorgingsproducten schadelijk voor je gezondheid?

Zijn chemische huidverzorgingsproducten schadelijk voor je gezondheid

Veel toiletartikelen en cosmetica bevatten chemische bestanddelen en in sommige gevallen hoeven deze niet eens op de verpakking te staan. Deze chemische bestanddelen worden toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen en de prijs te verlagen, maar in zekere zin gaat dit wel ten koste van je gezondheid. In dit artikel leggen we uit welke schadelijke chemische ingrediënten veel voorkomen in je persoonlijke producten, welke gevolgen dat kan hebben voor je gezondheid, en wat je kunt gebruiken als alternatieven om voor een gezonde huid te zorgen.

 Chemische ingrediënten

 Niet alle chemische bestanddelen zijn slecht voor je gezondheid, maar van de volgende veelvoorkomende stoffen is bewezen dat ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van (o.a.) je huid:

1 – Parabenen

Parabenen worden gebruikt als conserveermiddel in medicijnen, cosmetica en schoonmaakmiddelen: doordat ze schimmels doden, zorgen ze ervoor dat producten langer houdbaar zijn. Parabenen hebben de reputatie kankerverwekkend te zijn en met name borstkanker te kunnen veroorzaken doordat ze zich gedragen als oestrogeen – en dit kan de groei van borstkankercellen bevorderen. Op zichzelf worden parabenen in te lage doses gebruikt om echt schadelijk te zijn, maar onderzoek van de UC Berkeley heeft aangetoond dat problemen kunnen ontstaan als deze stof verbindingen vormt met het zogenaamde HER2, wat geproduceerd wordt door bepaalde soorten tumoren. De onderzoekers trekken de conclusie dat parabenen (en andere stoffen die oestrogeen nabootsen) gevaarlijk kunnen zijn in veel lagere doses dan huidige veiligheidsstandaarden aannemen.





2 – Triclosan

Triclosan is een desinfecterende en geur verwijderende stof die wordt toegevoegd aan uiteenlopende producten als snijplanken, beddengoed, tandenborstels, sportsokken, deodorant en make-up. De bacteriedodende werking dient meer als conserveermiddel voor plastics dan dat het je gezondheid bevordert. Het veelvuldige gebruik van antibacteriële producten creëert, net als overmatige inname van antibiotica, meer resistente bacteriën die op lange termijn ziektes kunnen veroorzaken waar we geen medicijnen tegen hebben. Daarnaast doodt Triclosan ook de goede bacteriën die we nodig hebben om onze huid en darmen in balans te houden en irritatie te voorkomen. In hogere doses zijn er aanwijzingen dat Triclosan de werking van spieren en de schildklier kan hinderen. 

3 – DEA

Di-ethanolamine (DEA) wordt, in verbinding met andere stoffen, gebruikt in zeep en shampoo om de viscositeit en pH-waarde te beïnvloeden en schuim te vormen. Er is veel onderzoek gedaan naar deze mogelijk kankerverwekkende stof, maar de meningen over in hoeverre het gebruik van DEA (en de gerelateerde MEA en TEA) schadelijk is lopen uiteen. De Federation of American Societies for Experimental Biology verklaart dat DEA zoals het gebruikt wordt in cosmetica veilig is, omdat het vrijwel nooit in pure vorm gebruikt wordt (en dit zou de hersenontwikkeling in foetussen hinderen). Daarnaast zou DEA voornamelijk kankerverwekkend zijn als het zich met nitrieten tot nitrosame bindt: ook hiervan moet volgens Europese wetgeving het gebruik worden beperkt. Of deze beperking genoeg is, wordt door sommige mensen betwijfeld. 

4 – SODIUM LAURYL SULFATE (SLS)

SLS is een schuimende zeep die makkelijk vuil en vet verwijdert, maar ook bekend staat als irriterend. Deze stof, die veel gebruikt wordt in schoonmaakmiddelen, zeep, shampoo en soms tandpasta, werkt voor sommige mensen té goed: SLS verwijdert ook de olie die zich van nature op je huid bevindt en deze helpt vocht vast te houden. Bij mensen die daar gevoelig voor zijn, veroorzaakt SLS een droge, geïrriteerde huid en mogelijk eczeem. Er is geen bewijs dat SLS bij gewoon gebruik anderszins schadelijk is voor de gezondheid, ondanks claims dat het een kankerverwekkende stof zou zijn. 

5 – Geurstoffen

Het grootste probleem met synthetische geurstoffen is dat de precieze ingrediënten niet aangegeven hoeven te worden; deze vallen onder het beroepsgeheim. Schadelijke stoffen die je als geurstof in je parfum of crèmes kunt vinden zijn bijvoorbeeld het kankerverwekkende styreen, de verfoplosser glycolether die astma kan veroorzaken bij jonge kinderen, en synthetische muskus die voor hormoonproblemen kan zorgen. De enige manier om deze stoffen te vermijden is door geen producten te gebruiken die ‘geurstoffen’ in de ingrediëntenlijst hebben staan zonder dit te specificeren.

Er zijn ook veel stoffen waarvan niet goed bekend is of ze nou echt schadelijk voor je gezondheid zijn in de hoeveelheden waarin ze gebruikt worden. Er gaan veel enge verhalen rond over stoffen die kanker, dementie en ademhalingsproblemen zouden veroorzaken zonder dat hier wetenschappelijk bewijs voor is. Maar het kan natuurlijk geen kwaad om voorzichtig te zijn!




 Gezonde huid zonder chemicaliën

Als je ervoor kiest om chemische ingrediënten te vermijden, wat zijn dan manieren om op een natuurlijke wijze je huis schoon te maken en je huid te verzorgen? De eerste stap op weg naar een gezonde huid zonder chemische producten te gebruiken is ervoor te zorgen dat je huid minder producten nodig heeft. Voor huidverzorging die wel noodzakelijk is, zoals UV-bescherming, kies je producten die voornamelijk natuurlijke ingrediënten bevatten. Hier zijn een aantal manieren waarop je het aantal producten dat je huid nodig heeft kunt verminderen:

  • Beweeg lekker veel voor een betere doorbloeding van je huid. Op deze manier heb je minder huidverzorgingsproducten nodig en lichaamsbeweging helpt natuurlijk bij het behoud van een gezond gewicht en gezonde cholesterolwaarden. Voordat je begint met sporten gebruik je natuurlijk geen chemische antiperspirant, maar bijvoorbeeld een deodorant op basis van minerale zouten.
  • Gezond eten heeft vergelijkbare voordelen. Je huid heeft, net als de rest van je lichaam, te lijden onder suiker en slechte vetten, en heeft veel vitamines en mineralen nodig om goed te kunnen functioneren. Vooral groente is daarom erg goed voor je huid.
  • Zet de verwarming een paar graden lager en douche met minder heet water om uitdroging van je huid te voorkomen. Ook kun je overwegen om minder vaak te douchen. Tenzij je een zeer fysiek actief leven leidt, kun je meestal prima een dagje overslaan.
  • Vul je huis met planten. Chemische schoonmaakmiddelen verspreiden *** deeltjes in de lucht en deze luchtvervuiling binnenshuis kan zorgen voor een grauwe huid. Planten absorberen deze schadelijke stoffen uit de lucht en geven je er zuurstof voor terug.
  • Zorg voor voldoende nachtrust. Slaap is absoluut noodzakelijk voor het herstel van je organen, inclusief je huid. Daar zijn geen wondercrèmes voor! 

Gelukkig zijn veel ongezonde chemische ingrediënten, zoals ftalaten, tegenwoordig niet toegestaan in de EU. Ga je op vakantie naar bijvoorbeeld de VS of Azië? Pas dan op met lokale producten die niet altijd aan dezelfde veiligheidsnormen voldoen. Het is niet altijd mogelijk om alle chemische producten te vermijden, maar het is goed om je bewust te zijn van wat er allemaal in je cosmetica zit en wat voor invloed dit kan hebben op je gezondheid!

 

 

DELEN

2 REACTIES

  1. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is great blog. An excellent read. I will certainly be back. egcedbbdddef

LAAT EEN REACTIE ACHTER