Home Gezonde Voeding Hooikoorts met voeding te lijf gaan

Hooikoorts met voeding te lijf gaan

hooikoorts

Wat is hooikoorts? Dit is een allergie waardoor de slijmvliezen van de ogen en de neus geïrriteerd raken. De allergische reactie wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor stuifmeel van grassen, planten en bomen. Stuifmeel wordt door de wind verplaatst.

Op droge en zonnige dagen komt er veel stuifmeel vrij. Is het daarnaast ook nog eens winderig, dan zorgt het stuifmeel voor extra overlast en kunnen hooikoortspatiënten veel last hebben van hooikoortssymptomen.

Symptomen van hooikoortsallergie

Hooikoorts veroorzaakt veel allergische reacties. Meest bekende symptomen van hooikoorts zijn de welbekende ‘loopneus’, jeukerige en tranende ogen, jeuk in de keelholte en niezen.

De meeste patiënten met een pollenallergie, zoals de overgevoeligheid voor stuifmeel/pollen ook wel wordt genoemd, kunnen zich dan behoorlijk ziek voelen. De symptomen zijn vergelijkbaar met griepverschijnselen.

Het stuifmeel komt terecht op het slijmvlies. Daardoor wordt het afweermechanisme aangezet tot een ontstekingsreactie. Slijmvliezen in de neus gaan opzwellen, waardoor men hevig verkouden kan worden.

Door de geprikkelde neusslijmvliezen gaat dit met regelmaat gepaard met heftige niesbuien. Hoofdpijn wordt vaak weer veroorzaakt doordat de neusbijholtes verstopt raken. Hooikoorts verhelpen of de klachten daarvan verlichten? Met de juiste voedingsgewoonten zijn veel hooikoortsklachten te voorkomen of te verlichten!

Help hooikoorts met voeding te voorkomen!

Histamine wordt door het lichaam aangemaakt tijdens een allergische reactie. Door de aanmaak van histamine krijgen hooikoorts-patiënten last van symptomen zoals een branderige neus, jeukende ogen, ademhalingsproblemen en in sommige gevallen zelfs huiduitslag.

Het lichaam veroorzaakt een ontstekingsreactie met als doel de indringers (in dit geval de pollen en het stuifmeel) uit het lichaam te verwijderen. Het lichaam transporteert grote hoeveelheden histamine naar de plaatsen in het lichaam waar de indringers binnen komen, zoals naar de neusslijmvliezen.

Voedsel dat van nature veel histamine bevat verergeren de hooikoortsklachten. Voorkom daarom dat je deze voeding binnen krijgt tijdens het hooikoortsseizoen.

Consumeer juist producten waarin deze stof zo min mogelijk zit. De volgende voedingsmiddelen bezitten van nature nauwelijks histamine. Je zal merken dat je hooikoortsklachten drastisch verminderen wanneer je deze producten eet:

witlof, asperges
peren
blauwe bessen
chinese kool
paksoi
andijvie
jonge kaas
verse witvis
bieslook
basilicum
kiemgroenten
haver
quinoa
zilvervliesrijst
appels
kip
kalkoen
broccoli
bloemkool,
knolselderij
sperziebonen
peterselie

Producten die veel histamine bevatten

Laat producten die van nature (of later toegevoegd) over veel histamine beschikken staan indien je last begint te krijgen van hooikoorts. Dat zijn o.a. de volgende producten:

Champignons
Quorn
Blikgroenten
Gedroogde vruchten
zaden en noten
Chocolade
Vis dat is ingeblikt of gerookt
Kant-en-klare salades
Parmezaanse kaas en meer kaassoorten
Verwerkt vlees zoals worst, ham en salami
Cola
Wijn, bier en sterke drank
Zuurkool|
Ketchup, mosterd en mayonaise

Voedingsmiddelen die je lichaam activeren histamine aan te maken

Zelfs bepaalde producten die van nature niets of weinig histamine bevatten, kunnen de mastcellen in je lichaam aanzetten tot een verhoogde histamine-aanmaak. Probeer onderstaande voedingsmiddelen daarom zo min mogelijk te consumeren:

Bananen
Papaja
Tomaten
Kiwi
Ananas
Mango
Kruiden
Eiwit (eieren, vis, melk)
Chocolade
Pompoen
Aardbeien
Noten
Pinda’s
Schelpdieren

DELEN

2 REACTIES

  1. Weet iemand of het fabeltje klopt dat je vroeg of laat over hooikoorts heen kan groeien? Ik heb zelf last van erge hooikoorts en hoop natuurlijk dat de klachten op den duur verminderen. De tips van hierboven ga ik in elk geval zeker toepassen komend hooikoortsseizoen.

  2. Mijn vrouw is radicaal gestopt met het consumeren van alles waaraan suiker is toegevoegd. Ze heeft daarna nooit meer hooikoorts gehad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER