Home Stoppen met roken 10 redenen waarom stoppen met roken jou niet lukt

10 redenen waarom stoppen met roken jou niet lukt

stoppen-met-roken-lukt-niet

Je wilt graag stoppen met roken, maar op de één of andere manier begin je toch altijd weer. Je hebt het al een aantal keren geprobeerd maar je houdt het vaak niet langer vol dan één of twee weken.

Hoe komt dat toch, en waarom begin je telkens weer met roken terwijl je er heilig van overtuigd was dat het je dit keer echt ging lukken? In dit artikel behandelen we de 10 redenen waarom stoppen met roken jou telkens weer niet lukt.

1. Je staat er niet volledig achter – Wanneer je nu eens echt wilt stoppen met roken, dan is het belangrijk dat je volledig achter je eigen besluit staat. Wanneer je zoiets hebt van: “Nou ik ga maar weer eens proberen te stoppen” of ” hun stoppen, dus ga ik het ook maar eens proberen” dan is dit niet de juiste mindset. Je moet er echt helemaal klaar mee zijn, en je zult merken dat het ook jou gaat lukken.

2. Je hebt een drukke baan – Heb je een drukke baan waarbij dagelijks veel van je verwacht wordt? Dan kan stoppen met roken erg lastig zijn. Je doet er dus goed aan om een moment te kiezen waarop het iets minder druk is. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een week vrij te nemen en je volledig te focussen op het stoppen.

3. Een rokende omgeving – Wanneer je hebt besloten om te stoppen, dan is het raadzaam om rokende mensen voorlopig eventjes te mijden. Je zult merken dat wanneer je in een rokende omgeving komt, de verleiding om weer te beginnen erg groot is “Ah weetje wat, eentje kan wel, gewoon voor de gezelligheid.” Houdt jezelf niet voor de gek, en ga in de rookpauze gewoon even wat anders doen.

4. Alcohol drinken – De voornaamste reden waarom mensen weer beginnen met roken is door het drinken van alcohol. Na een week gestopt te zijn, besluit je om weer eens ouderwets op stap te gaan. Een slecht idee, want het drinken van alcohol zal er in 9 van de 10 gevallen voor zorgen dat je weer begint met roken. Probeer het drinken van alcohol de eerste weken en misschien wel de eerste maanden, zoveel mogelijk te vermijden.

5. Je koopt weer een pakje – Op een gegeven moment heb je voor jezelf besloten dat 1 sigaretje best wel kan, je hebt het tenslotte al zolang volgehouden. Je maakt de beslissing om een pakje te halen, en er ‘zogenaamd’ maar één op te steken. Je houdt jezelf voor de gek, en je zult merken dat je vanaf dat moment weer een full-time roker bent. Koop dus absoluut geen pakje!

6. Alles of niets (cold turkey) – Voor de meeste mensen is cold turkey stoppen met roken niet de beste optie. Dagelijks koos je ervoor om te roken. Lichaam en geest zijn hier in de loop der tijd aan gewend geraakt. Wanneer de behoefte naar een sigaret er was, dan gaf je er in de meeste gevallen direct aan toe. Wanneer je besluit om cold turkey te stoppen dan is er een flinke dosis doorzettingsvermogen nodig. Zorg er dus voor dat je er echt klaar mee bent, en je ECHT achter je besluit staat. Wanneer deze methode al meerdere malen bij je is mislukt, dan kun je ervoor kiezen om het rustig af te bouwen of gebruik te maken van nicotinevervangers. Denk hierbij aan pleisters of kauwgom.

7. Niemand weet het – Je kunt ervoor kiezen om het niemand te vertellen en af te wachten tot iemand er wat van zegt. Maar het is veel verstandiger om het juist aan iedereen te vertellen, zodat ze er rekening mee kunnen houden. Daarnaast zul je merken dat je veel positieve reacties krijgt. Mensen vinden het namelijk verstandig, en dapper dat je hebt besloten om te stoppen met roken. Deze positieve reacties zijn misschien net dat duwtje in de rug die je op een later moment nodig hebt.

8. Stoppen om de verkeerde redenen – We weten allemaal dat roken slecht is voor onze gezondheid, en dat het maandelijks klauwen met geld kost. Maar toch kiezen we ervoor om ondanks alle adviezen en waarschuwingen door te gaan. Je hebt misschien geld genoeg en je houdt jezelf voor de gek door te zeggen dat je nog jong en gezond genoeg bent. Wanneer je deze gedachten hebt, dan zal zomaar stoppen met roken niet gaan lukken. Het is dus belangrijk dat je voor jezelf gaat bepalen waarom je het dit keer echt vol gaat houden. Heb je eigenlijk geen idee waarom je zou moeten stoppen? Lees dan dit artikel.

9. Een slechte voorbereiding – Een goede voorbereiding is van essentieel belang om voor altijd te stoppen met roken. Wanneer jij zonder nadenken besluit om te stoppen, dan gaat het je waarschijnlijk weer niet lukken. Prik dus voor jezelf een ‘stopdatum’ en leef hier 2 weken naar toe. Geniet binnen deze twee weken extra van je sigaret en zeg na iedere sigaret tegen jezelf “Over 2 weken ga ik stoppen, dus geniet er nog maar even van.” Op deze manier ben je zowel bewust, als onbewust bezig met stoppen, en heb je meer kans om het dit keer wel te halen.

10. Jezelf voor de gek houden – Wellicht heb je het zelf niet eens in de gaten, maar vaak houd je jezelf voor de gek. “Ik ben nu twee weken gestopt dus ééntje kan wel.” “Ik ben nu op stap, dus is het niet zo erg”. “Ik ga wel even mee, anders staat hij of zij ook maar zo alleen.” Allemaal onzin! Wanneer je hier aan toe gaat geven zul je merken dat je uiteindelijk gewoon weer gaat roken.

Stoppen met roken lukt echt wel, ook jij kan het!!

Maar hoe gaat het eigenlijk met jou? Ben je al gestopt? Of ben je van plan om binnenkort te gaan stoppen? Laat hieronder van je horen!

DELEN
Christiaan
Mijn naam is Christiaan, en het is mij gelukt om na 11 jaar fulltime roker te zijn geweest te stoppen met roken. Inmiddels ben ik alweer 5 jaar gestopt en probeer ik andere mensen te motiveren om ook te stoppen met roken. Regelmatig schrijf ik een column voor gezondheidsnieuwtjes.nl

2 REACTIES

  1. Ben een tijdje terug compleet gestopt met roken. Heb dit met behulp gedaan van de e-sigaret. Ik nam mijn schuldgevoel eerst ten opzichte van mezelf weg om vervolgens het inhaleren van rook ook af te laten nemen. Stoppen is de beste beslissing ooit geweest!

  2. Ik herken mijzelf echt volledig in dit verhaal. Waar anderen mij voor gek verklaren dat ik steeds weer opnieuw begin met roken, weet jij vast wel beter… Vaak ben ik gestopt omdat de omgeving, mijn vrouw o.a., dat van mij eiste. Stoppen onder dwang werkt gewoon niet ;)

LAAT EEN REACTIE ACHTER